Nyhed
Læsetid: 2 min.

Den britiske regering kendte til tortur

De Konservative kræver en dommerundersøgelse, efter at det er kommet frem, at den britiske sikkerhedstjeneste har bidraget med spørgsmål til forhør under tortur
Udland
12. marts 2009

LONDON - Den britiske regering er kommet i modvind. Årsagen er, at den tidligere Guantánamo-fange Binyam Mohamed har fremlagt beviser for, at den britiske efterretningstjeneste, MI-5, via CIA gav en liste med spørgsmål til de marokkanske og pakistanske myndigheder, der angiveligt torterede ham. Det skrev avisen the Daily Express i går.

"Den britiske højesteret har i en kendelse afvist regeringens krav om fogedforbud, fordi visse af Mohameds anklager 'ikke kan tilbagevises'," skriver avisen.

Ifølge de oplysninger, der kom frem under høringen, sendte MI-5 spørgsmål til CIA, der stillede Mohamed spørgsmål - angiveligt under tortur.

De nye oplysninger har fået såvel oppositionen som regeringens uafhængige ombudsmand for terroranliggender, Lord Carlile, til at fare i flint. Lord Carlile foreslog allerede tidligere på ugen, at der nedsættes en kommissionsdomstol. Det krav tilslutter De Konservative sig. Dermed kan der være et flertal i Underhuset for en dommerundersøgelse. Flere Labour-medlemmer har tidligere tilsluttet sig kravet om en undersøgelse.

De Konservatives udenrigsordfører, skyggeudenrigsminister William Hague, frygter, at efterretningerne kan skade Storbritanniens omdømme:

"Vi har underskrevet konventionerne mod tortur. Regeringen undergraver ikke bare vores omdømme. Mistanken om tortur nærer hadet til Vesten, især hvis det viser sig, at vi er skyldige i at bruge de terrormetoder, som vi kritiserer terrorister for at benytte sig af," siger William Hague og tilføjer:

"Hvad man end måtte mene om Binyam Mohamed og om hans beslutning om at rejse til Afghanistan, så er det indlysende, at ingen bør udsættes for tortur. Denne sag handler ikke om Mohameds skyld eller om hans status, men om brugen af tortur. Der er behov for klarhed. Vi må få sat en stopper for denne praksis," siger Hague.

Politianmeldelse

Statsadvokaten Lord Scotland er blevet bedt om at undersøge mulighederne for at rejse tiltale mod de ansvarlige ansatte i sikkerhedstjenesten. Men det overbeviser ikke William Hague.

"Dette er en politisk sag. Den falder under reglerne om ministeransvar. Det er derfor, vi mener, at der skal iværksættes en selvstændig dommerundersøgelse i denne sag," siger Hague.

Regeringen afviser, at der er noget at undersøge:

"Regering afviser, at den har haft kendskab til tortur. Vi vil aldrig støtte brugen af tortur," siger en talsmand for indenrigsminister Jacqui Smith til Information.

Men i de seneste uger er der kommet modsigende udtalelser fra forskellige fremtrædende ministre. I sidste uge indrømmede forsvarsminister John Hutton, at nogle svar i parlamentet om sagen "muligvis var misvisende".

FN's såkaldte special rapporteur for terrorspørgsmål, Martin Scheinin, var også kritisk i en rapport. Han skrev, at han var "alvorligt bekymret" over, at regeringen "benytter sig af retten til at skjule oplysninger på en måde, der ikke giver mulighed for at vurdere, om der er foregået ulovligheder. Det er kritisabelt, at disse oplysninger ikke er tilgængelige for domstolene".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her