Satire
Læsetid: 2 min.

En brun plet og veganske hunde

Information har været til Moralshow og erkendt, at handicaptoiletter også godt må benyttes af ikke-handicappede. I nødstilfælde
Information har været til Moralshow og erkendt, at handicaptoiletter også godt må benyttes af ikke-handicappede. I nødstilfælde
Udland
12. marts 2009

BERLIN - Harald Martenstein er et af de mest oplivende elementer ved at bo i Tyskland. Uden hans ugentlige klumme ville den tunge Die Zeit ikke blive hjemført hver torsdag med samme lykkelige forventning. Den 55-årige Martenstein kombinerer i sine klummer sit eget liv, som han bestemt ikke praler med, med en sproglig kompetence og nøjagtighed, som gør enhver journalist græsgrøn af misundelse. Aldrig et ord for meget, aldrig et for lidt.

Forleden aften satte Martenstein Rainer Erlinger stævne i Moralshowet på Deutsches Theater. Erlinger er mediciner og jurist og har klummen 'Samvittighedsspørgsmål' i Süddeutsche Zeitung, hvor han svarer på spørgsmål fra læserne.

Konceptet i Moralshowet er, at de to mænd sidder ved hver deres bord og læser op af læserbreve, egne svar og klummer. De har som regel modsatrettede meninger. Så bliver der stillet publikum et moralspørgsmål af typen "Kan man være bekendt at ernære sin hund vegansk?" eller "Må man forære en blomsterbuket videre?". Tilskuerne stemmer ved at løfte et lille rødt/grønt kort og vise enten ja- eller nejsiden.

Hitler hjalp jødisk læge

Aftenens to temaer var Adolf Hitler og dyr. De blev ikke samkørt, men behandlet separat. Under de to herrers entré blev Badonviller-March fra 1914 spillet. Det var Hitlers yndlingsmarch.

Første spørgsmål var: En lirekassemand spillede marchen på gaden, og nu ville Matthias gerne vide, om det lidt belastede musikstykke var blevet taget til nåde. Og om Erlinger fandt det ok at spille det i dag?

Det gjorde hr. Erlinger, der er duoens mest moralske del, ikke. "Men en lille brun plet vil der altid sidde på den," som han sagde.

Martenstein derimod mente ikke, at et musikstykke kunne være skyld i noget.

"Jeg kan heller ikke lide den," sagde Martenstein om marchen. Men tilladt burde den altså nok være.

Martenstein minder os om, at Hitlers mors læge, dr. Bloch, var jøde. Han helbredte den gamle fru Hitler for en slem sygdom, og der blev på Førerens ordre ikke krummet et hår på doktorens hoved. Hitler reddede med andre ord mindst én jøde, og det var strafbart på den tid. Var Hitler overhovedet nationalsocialist, eller så han her bare muligheden for at gøre karriere?

Marchen og Hitlers nationalsocialistiske tilhørsforhold lader Erlinger og Martenstein passere uafstemt. I stedet stemmer vi blandt andet, om man må have lov til at benytte et handicaptoilet, hvis der ingen handicappede er i sigte, og om det er salonfähig at bruge udtrykket 'kz-høns' om burhøns. Ja og nej bliver det til. Dyretemaet er der desværre ikke plads til at komme nærmere ind på, men den stakkels veganske hund spillede en ikke lille rolle. Om en måned er der et nyt Moralshow med temaerne: Tro og Børn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her