Nyhed
Læsetid: 4 min.

Dramatisk comeback til Pakistans højesteretspræsident

Triumf for de pakistanske advokater: Musharraf fyrede Iftikhar Chaudhry, og den nuværende præsident Zardari ville nødig genindsætte ham - men det blev han tvunget til, da oppositionsleder Sharif sendte sine tilhængere på gaden
Nyheden om højesteretspræsident Iftikhar Chaudhrys genindsættelse vakte jubel blandt de mange oppositionspolitikere og advokater, der har demonstreret i den seneste tid. Ifølge Pakistans premierminister, Yusuf Raza Gilani, vil Chaudhry begynde sit virke igen allerede den 21. marts.

Nyheden om højesteretspræsident Iftikhar Chaudhrys genindsættelse vakte jubel blandt de mange oppositionspolitikere og advokater, der har demonstreret i den seneste tid. Ifølge Pakistans premierminister, Yusuf Raza Gilani, vil Chaudhry begynde sit virke igen allerede den 21. marts.

BANARAS KHAN

Udland
17. marts 2009

ISLAMABAD - I fjernsynets meget tidlige morgennyheder - solen var endnu ikke stået op - fremsatte Pakistans premierminister, Yusuf Raza Gilani, så omsider den erklæring, som pakistanerne altså måtte vente i et helt år på at høre:

"Jeg kan hermed bekendtgøre genindsættelsen af alle afsatte dommere, herunder højesteretspræsident Iftikhar Chaudhry," sagde han. Genindsættelsen får effekt allerede fra den 21. marts.

Med denne udtalelse har Gilani afværget den hidtil værste politiske krise for sin etårige regering. Det står dog tilbage at se, om dette skridt er nok til at skabe grundlag for den politiske forsoningsproces, som de fleste pakistanere anser for afgørende for at løfte de eksistentielle udfordringer, som deres land står overfor, herunder især det Taleban-ledede oprør langs grænsen til Afghanistan. Alligevel modtog de fleste pakistanere nyheden om dommernes genindsættelse med lettelse. Det gælder navnlig landets omkring 120.000 advokater. De har kæmpet for genindsættelse af 'deres' højesteretspræsident, lige siden Pakistans daværende militærdiktator, general Pervez Musharraf, fyrede ham i 2007.

Dansede og sang

Mens nyheden cirkulerede, begav dusinvis og siden hundredvis af sortklædte mænd og kvinder sig op til Chaudhrys statelige hjem, der troner et stykke oppe på et af Himalayas forbjerge. De dansede, de sang og strøede om sig med kronblade af roser, imens en ny dag gryede.

"Jeg er kommet hele vejen fra England for at overvære dette øjeblik," sagde Shahzad Rathmore, en ung advokat klædt i lang sort kappe, som var blandt de aktivister, der havde taget opstilling uden for højesteretspræsidentens hjem.

"I de sidste par år har vi kun haft et politisk justitsvæsen i Pakistan. De militære og civile leder har udnyttet det til at påtvinge folket udemokratiske beslutninger. Det er der sat en stopper for nu."

Fysik er Iftikhar Chaudhry en undersætsig mand med store tunge øjenlåg, men han inkarnerer Pakistans seneste politiske historie og er blevet et symbol på kampen for en uafhængig dommerstand.

Musharraf fyrede ham på grund af de juridiske bånd, han søgte at pålægge den griske militære elite, der nidkært hæger om egne privilegier. Og hvad angår Pakistans nuværende civile præsident, Asif Zardari, så frygtede han for, at Chaudhry ville genåbne de suspenderede korruptionssager imod ham og hans afdøde kone, den tidligere premierminister Benazir Bhutto.

"Civile og militære diktatorer er ét fedt," sagde Qamar-uz-Zanan Butt, en advokataktivist i går: "De frygter begge retfærdigheden."

Sharif trådte til

Men det var ikke advokaterne og ej heller en højere retfærdighed, der sørgede for, at Chaudhry fik sit job tilbage. Det var Nawaz Sharif, en anden tidligere premierminister og leder af Den Muslimske Liga, Pakistans største oppositionsparti. Hans partikadrer var da også mødt op i større tal: I den dansende, jublende skare sås dobbelt så mange tilhængere af Den Muslimske Liga som advokater.

Sharif havde længe støttet Chaudhrys genindsættelse. Den Muslimske Liga trådte ud af regeringen sidste år, da Zardari konsekvent undlod at tage skridt til at genindsætte højesteretspræsidenten. Men da Sharif også selv er højt placeret i Pakistans politiske establishment - hans bror, Shahbaz, var indtil for nylig chief minister i Punjab-provinsen - var han i første omgang ikke til sinds at gå på gaden for at aktionere. Det skete først, da Zardari ikke gav ham andet valg.

Fatalt for Zardari

I sidste måned udelukkede højesteret Sharif-familien fra at beklæde noget politisk embede med henvisning til over 10 år gamle beskyldninger, som blev gravet frem til lejligheden. Og Zardari skred hurtigt til at indføre forbundsstatsligt dekretstyre over Punjab, Pakistans største, mest magtfulde og rigeste provins. Sharif-familien beskyldte på deres side præsidenten for forsøg på at tilrane sig ved list, hvad han ikke var i stand til at opnå ved vælgernes gunst. Og sendte så sine tilhængere på gaden - ikke for at kræve deres egen genindsættelse - men i Iftikhar Chaudhrys navn.

Det var et uhyre snedigt træk, som blev fatalt for Zardari. Konfronteret med voldsscenerne i Punjab trak hans forbundsfæller deres støtte til hans 'overtagelse' af delstaten tilbage. Amerikanerne og briterne, som ellers var hans solide allierede, blev opskræmte over, at Zardari havde rodet sig ud i en politisk krise, som han kunne have undgået, på et tidspunkt hvor han tiggede om yderligere ressourcer til at afværge det islamistiske oprør og den økonomiske nedsmeltning. Selv hans regerende Pakistansk Folkeparti faldt fra hinanden. To ministre trådte tilbage og længere nede i partiapparatets geledder begyndte man at undre sig over, hvordan de kunne være et 'folkeparti', når deres leders politik var så 'folkefjendsk'.

Ude af kontrol

Stillet over for denne pludselig modgang, reagerede Zardari ved at gå i panik. Han lod advokater arrestere, lukkede uafhængige medier og isolerede sig selv i sit præsidentpalæ i Islamabad. En køretur gennem hovedstaden i sidste uge var som at passere gennem en lammet by: skibscontainere blokerede hver en afkørselsvej, og lastbiler holdt på tværs af hver en hovedvej.

Meningen var at udstråle styrke, men det var snarere frygt, som blev projiceret.

Og Sharif-familien kunne lugte den frygt.

Søndag brød de politikæderne ud for deres hjem i Lahore ved simpelt hen at køre direkte igennem. Nawaz anførte derpå en 100 køretøjer lang kortege på den 400 km lange vej til Islamabad. Mobilkraner blev indsat for at fjerne containere og lastbiler.

Og ved midnatstide måtte stabschefen - Pakistans mægtigste person - så forklare præsidenten, at situationen "var på vej ud af kontrol" og nødvendiggjorde "politiske beslutninger".

Fem timer senere holdt Gilani sin tv-tale, amerikanerne hilste hans "statsmandsagtige beslutning" velkommen som "et væsentligt skridt imod national forsoning". Derefter kunne Pakistans advokater vågne op til et nyt daggry.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her