Læsetid: 1 min.

Færre jobs til amerikanske ph.d.-ere

16. marts 2009

Amerikanske universiteter er stadig et paradis for akademikere og forskere fra hele verden. Eller var det i hvert fald, indtil finanskrisen og den efterfølgende økonomiske recession. Mange universiteter har lagt en dæmper på ansættelsen af nye lektorer og professorer - herunder det toneangivende Harvard University i Boston. Under mange års økonomisk opsving med risikofri investering af universitetsfondes aktiver i værdipapirer voksede lærerstaben støt år efter år. Nu har rektorerne beordret ansættelsesstop - bortset fra den almindelige udskiftning i forbindelse med pensionering.

Men selv her kan mange nye ph.d.-kandidater skyde en hvid pind efter en akademisk stilling. Private universiteter i USA tvinger ikke lærere til at gå på pension i en vis alder; de kan blive så længe, de vil, eller gå på halv tid. Lige nu har de færreste råd til at trække sig tilbage, fordi deres pensionsopsparing er blevet halveret. Det mindsker yderligere ph.d.-kandidaters chance for at skaffe sig et job i den nære fremtid.

På offentlige universiteter - der skal leve af tilskud fra delstater og forbundsstaten - er situationen endnu værre. Alle 50 amerikanske delstater kæmper med underskud på deres finanser. Delstaten med flest universiteter- Massachusetts - skal spare tre-fire mia. dollar i år. Så på offentlige universiteter findes der endnu færre ledige stillinger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu