Baggrund
Læsetid: 4 min.

Fejlslagne vandprojekter koster Afrika milliarder

Omkring 50.000 vandforsyninger i Afrika er slået fejl, afslører ny rapport. Udover spildte penge har det alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen, fastslår eksperter
Udland
25. marts 2009

Titusindvis af nye brønde bliver hvert år gravet i Afrika med penge fra internationale donorer. Og det er godt, da alle er afhængige af adgang til drikkevand.

Men 50.000 af de afrikanske brønde, der allerede eksisterer, er mere eller mindre ubrugelige, fordi de ikke bliver vedligeholdt. Det fastslår en ny rapport fra the International Institute for Environment and Development (IIED) i London. Det har betydet et pengespild på 215-360 millioner dollar (1,2-2 mia. kr.), og det vækker kritik:

"Det er ikke nok at bygge en brønd, og så bare gå igen. Vandprojekter har brug for vedligeholdelse og for et engageret lokalsamfund. Uden det kan man lige så godt smide pengene direkte ud af vinduet," siger forfatter og researcher til rapporten Jamie Skinner.

Han er bekymret over nederlagets konsekvenser:

"Den her fiasko tvinger kvinder og børn til at bære vand over kæmpemæssige områder med alvorlig indflydelse på deres helbred og uddannelse," siger han.

Især syd for Sahara er problemet til at få øje på. I Ghana trænger 58 procent af drikkevandsforsyningerne til reparation. I det vestlige Niger, hvor der eksisterede 43 såkaldte vandborehuller, er 13 nedlagt, mens resten har flere dage om året, hvor de er ude af funktion.

Ikke gennemtænkt

Også projektforsker og ph.d. fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Mikkel Funder fastslår, at vandprojekter i Afrika ikke altid er gennemtænkte. Han forklarer, at det er problematisk, at mange vandteknikere i udviklingslandene kun er uddannede til at se, hvor det rent teknisk ser godt ud at bygge brøndene uden at forholde sig til andre vigtige faktorer:

"De glemmer ofte at tage de lokale med på råd. De tænker måske ikke over, om brøndene kommer til at ligge imellem to landsbyer, og der derfor let kommer til at opstå konflikter og problemer med, hvem der skal betale for vedligeholdelsen," siger Mikkel Funder, der beskæftiger sig med naturressourcer og vandforvaltning.

Han peger desuden på, at der flere steder er såkaldt 'økonomisk' vandknaphed - altså rigeligt med vand, men ikke nok ressourcer til at få det pumpet op eller få brøndene vedligeholdt.

"Det er vigtigt, at regeringerne i udviklingslandene følger op på de ting, de sætter i gang. Hvis de for eksempel decentraliserer ansvaret for at udvikle og vedligeholde vandforsyningen til lokale kommuner, skal de også afsætte tilsvarende budgetter til det."

Mikkel Funder understreger, at der kan være alvorlige konsekvenser ved at tage for let på udviklingen af vandforsyningen i Afrika. Ifølge ham er det især børn og kvinder, der rent fysisk bruger megen tid og mange kræfter på at hente vand i blandt andet floder og vandløb.

"Alt den tid kunne de i stedet bruge til at uddanne sig og dyrke jorden. Manglen på brønde, der fungerer, er med til at forhindre, at det sker," siger forskeren.

Brønde skaber udvikling

Han fremhæver ligeledes, at brøndene ikke kun bliver brugt til drikkevand. Med den rette mængde vand kan kvinderne dyrke grøntsager, som de selv kan bruge eller sælge videre på markedet. Mænd bruger desuden brøndene til kvæg:

"Hele lokaløkonomier er bygget op omkring brønde, og det styrker hele den lokale udvikling. Nogle steder kan det virkelig skade produktionen og udviklingen, hvis brøndene ikke fungerer."

Leder på Center for Afrika-studier ved Københavns Universitet Stig Jensen er enig. Han pointerer, at konsekvenserne især er alvorlige, fordi over halvdelen af afrikanerne bor på landet og dermed er afhængige af naturressourcer.

"Det har heftige implikationer på landbrugsproduktionen, og derfor får det betydning for folks mulighed for at overleve," siger Stig Jensen.

Han mener, at vandkrisen i Afrika let kommer til at bide sig selv i halen:

"Hvis det først går dårligt for én bonde, og hans marker tørrer ud, så bliver hans overlevelsesstrategi at prøve at finde et andet stykke jord ved at fælde skovarealer. Men det er netop skoven, som det rene vand kommer fra, så det kommer igen til at forværre situationen." Udenrigsministeriet og Danida kender godt til problemer med drift og vedligeholdelse af vandboringer i Afrika. Kurt Mørck Jensen, seniorrådgiver med ansvar for vandressourcer i Udenrigsministeriet, kalder rapporten for et godt wake-up call:

"Vi bør være mere realistiske og kritiske, når vi ser på, om vores investeringer er bæredygtige nok, og sikre os, at pengene bliver brugt ordentligt i marken. Vi må overvåge og være mere agtpågivne, når vi godkender budgetterne."

'For meget er gratis'

Han understreger dog, at rapporten ikke får Danmark til at yde mere bistand til vedligeholdelse af vandforsyningerne: "Man har allerede fået for meget for gratis. Det betyder, at man ikke får noget ejerskab til det, man modtager, og derfor bliver man ligeglad med vedligeholdelsen. Vi vil gerne betale for, at et slags vedligeholdende system bliver etableret. Men fra dag ét skal det være synligt, at støtten ikke fortsætter for evigt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her