Nyhed
Læsetid: 2 min.

Frustrerede Madoff-ofre kræver svar

Ofrene for Madoffs investeringssvindel står frustrerede tilbage med ubesvarede spørgsmål om, hvem Madoffs medskyldige er, og hvad der skete med pengene
Judith Welling og en række andre ofre for Bernard Madoffs finanssvindel var mødt op ved retten i New York, hvor sagen mod Madoff blev indledt torsdag.

Judith Welling og en række andre ofre for Bernard Madoffs finanssvindel var mødt op ved retten i New York, hvor sagen mod Madoff blev indledt torsdag.

Timothy A. Clary

Udland
14. marts 2009

Den 70-årige amerikanske finansmand Bernard Madoff kan se frem til at skulle tilbringe resten af livet i fængsel efter investeringssvindel for et rekordbeløb. Men tilbage står hen ved 5.000 investorer med ubesvarede spørgsmål. De spørger, hvem Madoffs medskyldige er? De antager, at han ikke kan have handlet alene, for hans forbrydelse bestod i at sende millioner af dollar i kredsløb mellem internationale banker, pynte på regnskaber og forfalske indberetninger til finansmyndighederne.

Men fordi Madoff torsdag erkendte sig skyldig bliver sagen behandlet som en tilståelsessag. Derved undgår han en retssag, hvor hele spillet bliver oprullet og dets deltagerne afsløret.

Investorerne vil også gerne vide, hvad der er sket med de i alt 65 milliarder dollar (over 375 milliarder kroner), som Madoffs investeringsselskab fik betroet. Og er der mulighed for at fremskaffe dem?

"Fik vi svar? Slet ikke," sagde filmmanden George Nierenberg, hvis familie mistede alt til Madoff, der står til op mod 150 års fængsel.

Men Nierenberg og andre investorer forlanger, at myndighederne interesserer sig for fonde, som samarbejdede med Madoffs selskab - ofte uden kundernes vidende.

Der er også mistanke om, at Madoffs familie har spillet en rolle, og at han tilsyneladende besluttede at tilstå sin brøde for at afværge, at der bliver indledt efterforskning af deres eventuelle indsigt og måske deltagelse.

Vanskelig øvelse

I retten i New York sagde Berhard Madoff, at hans hustru bør kunne beholde næsten 70 millioner dollar (over 400 millioner kroner) i aktiver, heriblandt parrets luksuslejlighed på Manhattan, fordi hun var uden kendskab til hans ulovligheder.

Marc Litt, som er chefanklager i Madoff-sagen, lover, at de føderale myndigheder vil fortsætte arbejdet med at afdække skandalens omfang.

"Mange ressourcer og bestræbelser bliver sat ind på både at finde værdierne og finde andre, som måtte være skyldige i denne svindel," sagde Litt.

Bernard Madoff oplyste, at han deponerede alle indskud i banken Chase Manhattan. Hidtil har en regeringsudnævnt kurator kun lokaliseret én milliard dollar (5,8 milliarder kroner) af de bortødede 65 milliarder dollar.

Eksperter forklarer, at det er en vanskelig øvelse at opspore pengene. Det er op til ofrene at påvise, at konkrete beløb har forbindelse til investeringssvindlen.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Jensen

Hvis nogen skulle have behov for at se, hvordan religion kan få ellers fornuftige mennesker til at udvikle enorme skyklapper - ja, så burde Madoff-skandalen vel være et skoleeksempel.

Fantastisk hvor mange mennesker, der overlod denne slyngel alt hvad de ejede og havde, blot fordi de kendte ham fra templet eller vidste, at han han var en gavmild giver til religiøs veldædighed.

Christian De Coninck Lucas

Chase Manhatten er David Rockefellers bank. Spørg ham hvor pengene er henne og hvorfor en svindler som Madoff (& Co.) kunne få lov at køre sit cirkus igennem den bank.

Jens Thorning

Anti-semitismen betød, at jøder måtte påtage sig det tunge hverv at låne penge ud og tage renter. Nu oplever verden de frygtelige konsekvenser af diskrimineringen.

Henrik Jensen

Christian - interessant nok er "conspiracy" ikke en del af anklageskriftet mod Madoff..

I øvrigt hørte jeg en amerikansk svindel-ekspert sammenligne denne krise med et meget stærkt tidevand. Når vandet trækker sig tilbage, ser alle, hvem der ikke har nogen badedragt på.

Bente Simonsen

Se på mændene bag alle investeringsbankerne, som er i problemer i USA (og over resten af verden), dem som deler bonuser ud til sig selv og venner, og som har solgt og købt værdeløse aktier for medels bonuser til de private kontier i Schweiz og Cayman Islands
Se på fx Cheney, Rumsfelt og Wolfowitz, i forvejen rige, som under de sidste 8 år er blevet mangmiliadærer, fordi de har kunnet kanalisere fede kontrakter til de firmaer de har investeret i.
Se AIG, American International Group, forsikringfirma, modtager af 170 billioner dollars af de amerikanske skattebetaleres penge, som kan betale 165 millioner dollars ud i bonuser til de medarbejdere, som har bragt firmaet til kollaps sidste år. - Sidstnævnte kan læses om i dagens N.Y. Times.

Bente Simonsen

For øvrigt kan det være svært at ha' ondt af Mad-off-ofrene, mon ikke de fleste af dem selv har været dygtig på at skrabe penge til sig.
Hvem ved, måske er det penge, som har forsvunnit fra den amerikanske statskasse og bonusser fra salg af subprimelån, som har endt i Madorff kasse indpakkede i 'fine' fonde.

Jannik Thorsen

@Ben Simon

"For øvrigt kan det være svært at ha' ondt af Mad-off-ofrene, mon ikke de fleste af dem selv har været dygtig på at skrabe penge til sig."

Ja jeg har ikke sympati for nogen af disse grådige slyngler.
Jeg tænker mere på alle de almindelige mennesker som betaler en høj pris pga. spekulanters grådighed.

I det hele taget, hvad bidrager spekulanter egentlig af værdi til samfundet. De er blot opportunister der meler deres egen kage. Kan de tage røven på folk, på op af elevatoren, gør de det gerne.

Måske er det på tide at gennemtænke kapitalismen, og måden hvorpå internationale kapitalamarkeder fungerer på?

I samme åndedrag kunne man måske sparke en del af den neoklassiske økonomiske teori på møddingen, og istedet indføre økonomisk teori som er funderet på psykologisk realisme.

Den liberale religion, som postulerer at udbud= efterspørgsel, at det finansielle marked altid clearer, og agenterne selvfølgelig er rationelle og egoistiske, har efterhånden spillet fallit.

Måske bliver verden(og økonomerne) klogere, man har ihvertfald lov til at håbe.

Bente Simonsen

Eller se over, hvem man giver Nobelpriser til (eller lægge ned dem), i denne sammenhæng tænker jeg speciell på Milton Friedman, hans teorier har en stor skyld i nyere tids kriser rundt om i verden.