Nyhed
Læsetid: 3 min.

Gordon Brown kan blive skattelyenes redningsmand

Flere lande vil bruge det kommende G20-topmøde til én gang for alle at gøre op med verdens skattely. Kritikere peger på, at værten, Gordon Brown, kan blive den største barriere mod landenes ønske, fordi han har tætte bånd til mange skattely
Isle of Man, der ligger mellem England og Irland, er et af verdens mest brugte skattely. Det anslås, at der er placeret i alt omkring 900 milliarder dollar i de forskellige britiske skattely.

Isle of Man, der ligger mellem England og Irland, er et af verdens mest brugte skattely. Det anslås, at der er placeret i alt omkring 900 milliarder dollar i de forskellige britiske skattely.

Udland
18. marts 2009

Flaget, der vajer over det lille skattely Isle of Man, består af en trebenet mand på en blodrød baggrund og en sætning, der lyder: "Whichever way you throw it, it will stand".

Den selvopfattelse kommer snart på en alvorlig prøve. For flere af verdens store økonomier lægger nu op til at bruge G20-topmødet i starten af april i London til at gøre det sværere for verdens skattely at opretholde deres status som paradis for selskaber og personer, der ikke ønsker at betale skat og har det bedst i ly af særlige regler for bank- og kundehemmelighed.

Efter opfordring fra bl.a. Frankrig og Tyskland har OECD udarbejdet en liste over lande og områder, der lige nu fungerer som skattely og på den baggrund bliver brugt af selskaber og personer til skatteunddragelse og i mange tilfælde til decideret skattesnyd. På listen er lande som Schweiz, Luxembourg og lidt overraskende Østrig samt Isle of Man og Bermuda.

En international diplomat, der vil være anonym, fordi emnet er politisk følsomt, siger til avisen New York Times, at OECD-listen på G20-mødet vil blive brugt til at udpege de lande, der skal presses til at ændre deres skatteregler.

"Presset på skattelyene er ved at stige til et næstenuimodståeligt niveau. De lande og områder vil snart forstå, at de ikke kan fortsætte, som de hidtil har gjort."

Unik bankhemmelighed

Noget paradoksalt kan den største barriere mod at fjerne verdens skattely fra landkortet vise sig at være værten for mødet i London.

Den britiske premierminister, Gordon Brown, har ved flere lejligheder, senest på Scottish Labours årsmøde i starten af marts, tordnet mod skattely og talt for mere regulering af dem.

Men Gordon Brown har også som premierminister tætte bånd til nogle af verdens skattely. Websidenshelteroffshore.com, der specialiserer sig i rådgivning om skatteunddragelse, har en top fem over markante skattely i verden. På førstepladsen ligger Jersey, herefter kommer Guernsey, så Isle of Man, Gibraltar og Bermuda. Alle er de britisk område, og ser man på samtlige af de territorier fra det tidligere britiske imperium, der endnu har forbindelse til Storbritannien, har i alt 11 områder ifølge OECD status som skattely.

"Dette er alle højt respekterede britiske skattely, der på en meget attraktiv måde tilbyder et unikt niveau af bank- og kundehemmelighed," som der står på shelter-offshore.com.

Ny alliance

Storbritannien har store økonomiske interesser i de mange skattely. Den amerikanske tænketank Global Financial Integrity vurderer, at der er placeret omkring 900 milliarder dollar i de britiske skattely. Efter de store bankkriser, hvor den engelske stat blandt andet overtog Royal Bank of Scotland, har staten også fået endnu større gavn af især skattelyene i Gibraltar og Bermuda, fordi banken har placeret mange aktiviteter her.

Og premierminister Brown har da også ved flere lejligheder holdt hånden over de britiske skattely og forhindret regler, der kunne ændre på deres status. Senest i forbindelse med Doha-forhandlingerne i WTO-regi i 2008, hvor Brown indgik en alliance med et andet skattely, fyrstedømmet Liechtenstein, om at holde en paragraf ude af forhandlingsteksten, der sigtede mod at forhindre skatteunddragelse. I sidste ende kom paragraffen med, men den britiske lobbyisme forhindrede, at dens endelige formulering kunne anvendes til noget i praksis.

Useriøse Brown

Spørgsmålet er derfor også, om Gordon Brown - på trods af retorikken - i sidste ende er villig til for alvor at kaste noget så politisk tungt, at territorier som Isle of Man bliver tvunget til at flytte sig og ændre på deres status som skattely.

Forfatteren til bogen Cityboy om Londons finansverden, Geraint Anderson, tvivler på, om Brown er villig til for alvor at gøre noget ved skattelyene - uanset hvor stærkt presset bliver på G20-mødet.

"Hvis man vil vide, hvor seriøst Brown-regeringen tager diskussionen om skattely, skal man bare se på, hvem de har sat i spidsen for arbejdet med at lave nye regler for skattely. Her har de sat en mand (Michael Foot, red.), der er tidligere underdirektør i nationalbanken på Bermuda, et af de største skattely af alle. Noget af det første, Foot sagde i sin nye stilling, var, at han havde svært ved at se, at der overhovedet findes et problem, der hedder 'skattely'," har Geraint Anderson, der også er tidligere analytiker i den franske bank Société Générale, sagt til avisen The Guardian.

Mere udland side 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her