Interview
Læsetid: 4 min.

Guantánamo-spor kan føre til Bushs Hvide Hus

Obamas justitsministerium er i besiddelse af e-mails fra advokater i Bushs justitsministerium, der kan implicere tidligere regeringsmedlemmer i kriminelle handlinger. Det fortæller den amerikanske journalist og forfatter Jane Mayer
Bush forlod Det Hvide Hus med helikopter den 20. januar, men sporene efter ham og hans regering granskes stadig.

Bush forlod Det Hvide Hus med helikopter den 20. januar, men sporene efter ham og hans regering granskes stadig.

Udland
21. marts 2009

BOSTON - Obama-regeringen er kommet i besiddelse af e-mails udvekslet mellem advokater i Bush-regeringens justitsministerium og Det Hvide Hus, som muligvis kan implicere tidligere regeringsembedsmænd i kriminelle handlinger under 'krigen mod terror'. En detaljeret rapport vil snart blive offentliggjort.

Det siger den kendte amerikanske reporter Jane Mayer fra The New Yorker Magazine til Information. Siden terrorangrebet mod USA i 2001 har Mayer skrevet en række betydningsfulde artikler om Bush-regeringens overtrædelse af amerikansk og international lov i forbindelse med interneringen af terrormistænkte i fangelejre i Cubas Guantánamo-bugt, Afghanistan og Irak samt i CIA's hemmelige fængsler i Polen, Thailand og Nordafrika.

Sidste år udgav hun den prisbelønnede bog The Dark Side - The Inside Story of how the War on Terror Turned into a War on American Ideals.

I øjeblikket følger Mayer tæt Obama-regeringens undersøgelse af mulige ulovligheder begået i Bushs justitsministerium.

"Spørgsmålet er, hvorvidt nogle medlemmer af regeringen gik hinsides den tolkning af amerikansk og international lov, som advokater i Justitsministeriet formulerede og sendte til Det Hvide Hus," fortæller hun.

"Problemet er, at nogle af disse advokater bemyndigede kriminelle handlinger, eksempelvis tortur af fanger," fortsætter Mayer.

Retsforfølgning i Europa

"Men det kan blive svært for en domstol at retsforfølge regeringsmedlemmer for at have fulgt advokaternes tolkning af amerikansk lovgivnings definition af tortur. Derfor er Justitsministeriet på udkig efter eksempler på, at regeringsmedlemmer i deres handlinger gik ud over advokaternes bemyndigelse. Måske finder de beviser i disse e-mails. Justitsminister Eric Holder har lovet, at regeringen så vil lægge sag an."

Amerikanske borgerretsgrupper og menneskeretsorganisationer følger nøje disse undersøgelser af Bush-regeringens retslige ansvar for lovovertrædelser og skulle ifølge Mayer planlægge at bistå 'interesserede' uafhængige anklagere i europæiske lande med at arrestere tidligere regeringsmedlemmer, hvis de dukker op i Europa. Der eksisterer et kendt fortilfælde.

I 1998 lagde den spanske undersøgelsesdommer Baltasar Garzón sag an mod Chiles eksdiktator Augusto Pinochet og udstedte en international arrestordre. Han blev anholdt af britisk politi i London og sat i husarrest i 16 måneder, inden han fik lov at rejse hjem og blive stillet for en chilensk domstol.

"Så vidt jeg er orienteret, følger flere menneskeretsgrupper her i USA tidligere regeringsmedlemmers udlandsrejser med henblik på at videregive oplysningerne til fjendtlige europæiske anklagere," fortæller Jane Mayer.

Alt for kritiske NGO'er

En af dem er Center for Constitutional Rights i New York. Det bekræftede centrets grundlægger, Michael Rattner, i et interview 5. marts med den venstreorienterede mediegruppe Democracy Now.

"Hvis præsident Obama ikke gør noget for at sætte retsprocesser i gang, vil der ske noget i Europa ... og imens flere oplysninger bliver offentliggjort her i USA, vil vi bistå dommernes arbejde i Europa."

Information har kontaktet Human Rights Watch i New York for at få en kommentar, men havde endnu ikke fået svar i går aftes.

I modsætning til borgerrets- og menneskeretsgrupper i USA udtrykker The New Yorkers Jane Mayer tilfredshed med de beslutninger, Obama har taget i sine første 50 dage som præsident. De fire mest prominente grupper kaldte enstemmigt i sidste uge justitsministeriets erklæring om, at præsidenten har bemyndigelse fra Kongressen og i Genèvekonventionen til at tilbageholde de 241 fanger i Guantánamo, for en "omformulering af Bush-regeringens standpunkt".

Heri er Mayer uenig.

"Bush-regeringens syn var, at præsidenten kan give ordre til arrestation af ethvert individ som et forsvar af landet. Det var nok, at præsidenten hæftede betegnelsen 'ulovlig kombattant' på personen," siger hun.

"Obama siger derimod, at præsidentens bemyndigelse til at tilbageholde terrormistænkte hidrører fra Kongressens autorisering af Bush i oktober 2001 til at gå i krig mod al-Qaeda og Taleban-styret i Afghanistan. Og i en krig, forklarer Obamas juridiske rådgivere, er USA berettiget under Genèvekonventionen til at tilbageholde krigsfanger. Det betyder medlemmer af al-Qaeda og Taleban, herunder folk, der yder 'substantiel' støtte til de to grupper."

Terrorister er kriminelle

Det anser Mayer for at være et vigtigt fremskridt.

"Obama anerkender krigens love. Det gjorde Bush ikke. Det betyder, at under Obama-regeringen vil ingen tilbageholdte krigsfanger blive udsat for inhuman behandling, hvilket er forbudt i Geneve-konventionerne," siger New Yorker-journalisten.

Selv mener hun dog, at terrormistænkte bør behandles som almindelige kriminelle.

"Det gør næsten hele verden, så hvorfor ikke USA?" spørger hun.

"Men selvfølgelig kan det være et dilemma for militæret i Afghanistan. Skal vores soldater stå på slagmarken og orientere en Talebankriger om hans rettigheder i USA og sørge for at få ham transporteret til en amerikansk domstol? Det kan måske være lidt i overkanten."

Obama-regeringen har endnu ikke besluttet, hvordan man vil retsforfølge en mindre gruppe af de 241 tilbageholdte i Guantánamo-lejren, når de er blevet overført til USA inden januar 2010. Mayer mener, at de sagtens kan blive kendt skyldige ved almindelige kriminelle domstole, skønt de har været udsat for tortur.

"Så længe regeringen ikke anvender oplysninger fremtvunget under tortur og har andre beviser, skulle det kunne lade sig gøre," siger hun.

Hvordan forklarer du, at borgerrets- og menneskeretsgrupper har været så skarpt kritiske over for Obama-regeringen?

"Jeg synes, de er gået over grænsen. Obama er lige tiltrådt, og disse problemer er komplekse. Deres hensigt er utvivlsomt at oppebære presset på Obama. Men jeg synes også, at de burde anerkende positive skridt og ikke glemme at nævne, at vores nye præsident har nedlagt forbud mod tortur, lovet at lukke Guantanamo og aldrig at kaste folk i hemmelige fængsler."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det må være på tide, at der her i landet tages et opgør med Fogh-regeringens medansvar for Bush' krig mod terrorisme. Både når det gælder om udleveringen af fanger til amerikanerne (jvfr. Den hemmelige krig). Men også fordi Fogh "ansatte"
en erhvervsleder, der var ansvarlig for byggeri, anlæg og drift af Guantanamo.
Dansk erhvervsliv har tjent fedt på Guantanamo, men den sag er gået i glemmebogen. Om 20 år vil historikerne så begynde at skrive om det, men til den tid er de ansvarlige døde og borte.

Bente Simonsen

Ja, måske skulle man også tænke på om Fogh burde være emne for jobbet som Nato-chef???

Jeg bifalder begge ovenstående indlæg.

Samtidig er det på høje tid med en uvildig undersøgelse af baggrunden for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Man kan ikke ofte nok stille spørgsmålet om, hvor længe vi skal vente på at oppositionen, medierne og den danske offentlighed stiller den danske statsminister til ansvar for sine ugerninger i forbindelse med det militære overfald på Irak, subsidiært at statsministeren bliver udleveret til retsforfølgelse i udlandet?

Den Internationale domstol i Haag har i de senere år haft travlt med at dømme krigsforbrydere fra det tidligere Jugoslavien og Afrika. Det ser dog ud til at domstolen har et blindt øje, når det gælder ledere fra de rige lande i Vesten.

Bush, Blair og Fogh har startet en ulovlig angrebskrig mod Irak og har i den sammenhæng systematisk anvendt tortur, begået massakrer mod civilbefolkningen, anvendt ulovlige kemiske våben. Fogh & Co. har startet en blodig og beskidt borgerkrig i Irak, som ingen i øjeblikket kan se en ende på. En nyere undersøgelse viser, at der siden krigens ophør er blevet dræbt mere end en halv million irakere.

Bevismaterialet mod statsministeren og hans kammerater er ganske overvældende, og det burde være en formssag at få dem dømt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Lad os håbe at retfærdigheden snart sker fyldest!

Christian De Coninck Lucas

Det bliver spændende at se hvad der kommer ud,. bu hvor der er gang i Freedom of Information Act forspørgsler i gen. De blev sat i stå af Bush/Cheney.

Watch out!

Angelica Correa

Det ville være på sin plads med en folkelig mobilisering imod Foghs NATO-kandidatur. Ikke fordi jeg det er nogen rar tanke at have Fogh til at fortsætte som statsminister (tværtimod), men fordi det er endnu mere beskæmmende og ikke mindst rystende problematisk for verdensordenen hvis man sætter en krigsforbryder og folkeretsviolatør til at lede verdens største militære alliance. Jeg forestiller mig at "Du har blod på hænderne" vil få et helt nyt liv i en sådan mobilisering.

Angelica Correa

Briterne protesterede jo også mod Blairs dybt ironiske udnævnelse til fredsudsending i Mellemøsten. Det er forestemmende at se hvor fortabte danskerne er når det kommer til at sætte krav til demokratiet.

Og hvor er lige beviserne for at Taleban ( eller
afdøde Osama for den sags skyld) havde noget som helst at gøre med det såkaldte "terror-angreb" 11/9 2001 ?
Vi venter stadig, og helst noget der bedre end f.eks Collin Powells eller Fjogh's "beviser" for WMD's i Irak .
Hvis Afghanistan ikke er indblandet i 11/9, hvem er det så der er terroristerne ?

Christian De Coninck Lucas

Ja det er en voldsom "reality-gap" vi har været vidne til i dette årti. Men det får vi næppe nogen i en magtposition til at gøre op med -- også selv alle ved at det med WMD var løgn, løgn og atter løgn.

Og det her skulle være civilisationen...holy hell!

Christian de Coninck:

”Ja det er en voldsom "reality-gap" vi har været vidne til i dette årti.”

Apropos reality-gap, så har dagens danske aviser på det nærmest været klistret ind i en tyktflydende nationalistisk brun sovs i anledning af at det nu næsten er bombesikkert at den danske statsminister bliver NATOs næste generalsekretær. Alle stand-up-kommentatorerne med Helle IB og Hans Engell i spidsen er på det nærmeste gået i selvsving.

Og så tikkede der just et telegram ind fra Ritzau, hvor man kan læse at tyrkerne meget seriøst overvejer at nedlægge veto mod valget af Anders Muhammedkrise Rasmussen som generalsekretær for NATO.

Reality-gap galore!

Christian De Coninck Lucas

Per:

Yep, helt som forventet.

Bente Simonsen

Lidt ved siden af, sorry, men Peter ( eller
afdøde Osama for den sags skyld), dette må jeg ha' overset i nyhedsfloden. Er Osama bin Ladin død???

Angelica Correa

"Er Osama bin Ladin død???"

Ifølge flere mellem- og centralasiatiske medier har han været død siden december 2001.

Angelica Correa

"Og så tikkede der just et telegram ind fra Ritzau, hvor man kan læse at tyrkerne meget seriøst overvejer at nedlægge veto mod valget af Anders Muhammedkrise Rasmussen som generalsekretær for NATO."

Jeg ville elske hvis Anders Fogh stenhårde facade og manglende forhandlingsvilje endelig ramte ham selv i fjæset som en boomerang.

Martin Kaarup

Tyrkiet anvender deres position til forhandling. Det er ganske sikkert de kun truer med at nedlægge veto - og hvis de endelig gør det, så er det for at opnå yderligere goder. Det er ikke i Tyrkiets interesse at nedlægge veto for at tækkes Mellemøsten på bekostning af deres amerikanske venner.

En passende consession vedr. religion fra Fogh-factory, begunstiget våbensalg til at nedskyde kurdere samt erhvervsaftaler og penge under bordet er mere end tilstrækkeligt for at få Tyrkiet med ombord USS NATO.

Martin Kaarup:

"Det er ganske sikkert de kun truer med at nedlægge veto - og hvis de endelig gør det, så er det for at opnå yderligere goder."

Det ville man da vist betegne som en helgardering, hvis Martin Kaarups kommentar ellers havde været en tipskupon?

"Jeg ville elske hvis Anders Fogh stenhårde facade og manglende forhandlingsvilje endelig ramte ham selv i fjæset som en boomerang."

Bare synd at det er os andre der få et sæbeøje.

Jeg tror du tager fejl min gode Stig Larsen. George W. Bush og Tony Blair er blevet pebet ud af banen, og den næste i rækken af neokonsevative værdikæmere og krigsforbrydere er Anders Muhammedkrise Rasmussen. Det ville være synd og skam hvis han når at gå i eksil i udlandet, før regnskabets time også når frem til ham.

Annegrethe Rasmussen

Det var en VIRKELIG god artikel, Martin !
:-) fra din kollega i Washington DC ...

@Per
Vi kan jo bare få regningen eftersendt.
Måske det bare er en måde for Obama, at få fjerne Foghs imuniatet, før at åbner arkiverne.
(Ja ja, men drømme er gratise)

@ Per og Stig

Drøm videre, for situationen er ikke håbløs.

Tidligere NATO Sekretær, Willy Claes, måtte efter kun 10 måneder i stolen, trække sig tilbage i skam, fordi fortiden indhentede ham ...