Nyhed
Læsetid: 4 min.

Imens venter alle på Europas svar

Flere europæiske eksperter mener, det er sidste chance for at vende udviklingen, og opfordrer Europa til at matche den amerikanske optrapning
Udland
28. marts 2009

Næste år kommer til at stå i krigens tegn. Det står klart, efter præsident Obama i går løftede sløret for USA's nye strategi i Afghanistan og Pakistan.

Selv om den nye amerikanske administration er parat til at satse mere på genopbygningen og den økonomiske udvikling i både Afghanistan og Pakistan, vender den militære indsats stadig den tunge ende kraftigt nedad.

Sikkerhed først, udvikling bagefter. Det har fra starten været mantraet for indsatsen i Afghanistan, og det er det fortsat.

Flere europæiske eksperter mener, det er sidste chance for at vende udviklingen og opfordrer Europa til at matche den amerikanske optrapning, både på den militære og den civile front.

Sidste chance

"Obama siger alle de rigtige ting, men det er alt sammen tiltag, der burde have været gennemført for fem år siden", siger seniorforsker i tænketanken European Council on Foreign Relations, ECFR, Daniel Korski i telefonen fra Kabul.

Han mener dog stadig, det kan lade sig gøre at vende det seneste års udvikling, hvor Taleban er blevet stadig stærkere og befolkningens tiltro til regeringen væsentlig mindre.

"Der skal jo mere end en amerikansk præsidenttale til at vende situationen i Afghanistan, men det kan godt lade sig gøre", siger han. "Men det er sidste udkald."

Blodigt år i vente

Samme vurdering giver major Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet.

"Det kommende år bliver blodigt. Med den militære optrapning er der udsigt til flere kampe. Koalitionsstyrkerne skal nu ud i alle dele af landet, og det betyder flere kampe og større tab," siger han. "Men jeg tror, Obama har fat i de rigtige redskaber, ikke mindst planerne om at alliere sig langt stærkere med lokale stammeledere, der kan standse Talebans indflydelse i landdistrikterne er rigtige", siger han.

"Mit bud er at vi kan se resultater i løbet af et års tid. Til næste sommer skal Afghanistan gerne være på ret kurs, ellers er jeg sgu ved at løbe tør for ideer til, hvad der virker" siger Peter Dahl Truelsen.

Større civilt fokus

Indtil nu har USA brugt langt flere penge på den militære indsats end på genopbygning og udvikling af økonomien i et af verdens fem fattigste lande. Det vil også være tilfældet efter implementeringen af Obama-administrationens nye strategi, men ubalancen vil være knap så stor.

En af dem, som mener, at vægten bør skiftes endnu mere er Shukria Barak-zai, der er medlem af det afghanske parlament, Loya Jirga, og en af Afghanistans demokratiske stemmer.

Ligesom mange afghanske ngo'er efterlyser hun langt større fokus på humanitær hjælp, fattigdomsbekæmpelse og økonomisk udvikling.

"Så længe fokus er på at sende flere soldater hertil, vil den humanitære hjælp og indsats blive nedprioriteret," siger hun og understreger, at med en børnedødelighed på 25 procent er det, Af-ghanistan har brug for, først og fremmest humanitær hjælp.

Shukria Barakzai mener dog også, at den øgede indsats for at opbygge den afghanske hær og det afghanske politi er rigtig.

"Der er masser af afghanske mænd, som er parat til at kæmpe i første række for vores suverænitet, men i øjeblikket har oprørerne meget avancerede våben, mens afghanerne må klare sig med gamle kalashnikovs fra sovjettiden.", siger hun. "Og det duer ikke."

Venter på Europa

Både Daniel Korski og Peter Dahl Truelsen peger på, at Obama lægger op til, at USA's europæiske allierede skal matche den amerikanske optrapning, både på den militære og den civile front.

Obama forventer imidlertid ikke først og fremmest flere kamptropper.

"Han har tilsyneladende forstået budskabet om, at flere af de europæiske lande ikke er villige til at operere i de farligste provinser", siger Peter Dahl Truelsen.

"Derfor satser han på, at europæerne i stedet leverer en massiv mængde trænere til den afghanske hær, trapper uddannelsen af det af-ghanske politi op og også leverer mere på den civile front."

De første europæiske reaktioner var da også meget positive.

"Den nye amerikanske strategi er meget tættere på den europæiske opfattelse af, hvad vores tilstedeværelse i Afghanistan går ud på," sagde den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier før EU's topmøde i Tjekkiet.

Blandt de indsatser, som Obama specifikt nævnte i sin tale er en større europæisk indsats for at gennemføre det kommende præsident og provinsrådsvalg, der skal finde sted den 20. august og en større civil indsats for at forbedre befolkningens levevilkår.

Flere EU-ledere antydede i går, at EU er villig til at øge sin økonomiske bistand til Afghanistan, og flere forslag tom at oprette en slags gendarmeristyrke efter fransk eller italiensk forbillede er på tegnebordet.

Poul Burton fra den alternative tænketank ICOS har tidligere været en af de skarpeste kritikere af det stærke sikkerhedsfokus som det internationale engagement i Afghanistan har. I går roste han imidlertid Obama for at have forstået budskabet, men advarede samtidig om, at handling må følge ord.

"Hvis dette nye fokus ikke gennemføres, vil de almindelige afghaneres opbakning være tabt i en generation fremover."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Det bliver et blodigt år. Så er vi advaret.

Niels-Holger Nielsen

Blod for olie.

Hvis jeg må anbefale en ædruelig beskrivelse af situationen:
Tomgram: Pepe Escobar, Welcome to Pipelineistan
http://www.tomdispatch.com/post/175050/pepe_escobar_welcome_to_pipelinei...
( Liquid war: Welcome to Pipelineistan
By Pepe Escobar , http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/KC26Ag01.html )

"And never reading the words "Afghanistan" and "oil" in the same sentence is still a source of endless amusement for me."
Pepe Escobar