Læsetid: 2 min.

Irans moderate kandidat vil bakke ud af præsidentvalg

Mohammad Khatami menes at trække sig - officielt for at samle de moderate stemmer mod præsident Ahmedinejad
17. marts 2009

Magtkampen i Iran mellem moderate og traditionalister forud for præsidentvalget i juni er øjensynligt i fuld gang. I går meddelte IRNA, Irans officielle nyhedsbureau, at den populære tidligere præsident og moderate bannerfører, Mohammad Khatami, har fortrudt sin kandidatur til præsidentposten. Khatami er bakket ud af valgkampen med den begrundelse - ifølge hans rådgivere - at der er brug for samling mod den radikale siddende præsident, Mahmoud Ahmadinejad.

Khatami, der var præsident i to perioder fra 1997 til 2005, annoncerede sit comeback som kandidat i begyndelsen af februar, efter at præsident Obama annoncerede vilje til direkte kommunikation mellem Washington og Teheran.

Mohammad Khatami havde endnu i aftes ikke selv bekræftet, at han trækker sig, og hans rådgivere har ikke anført anden årsag end hensynet til 'at samle stemmerne mod den radikale Ahmedinejad', som det hedder i nyhedsrapporterne.

Trusler på livet

En sandsynlig årsag er, at en anden moderat - den tidligere premierminister Mir Hossein Mousavi forleden meddelte, at han stiller op. Det var overraskende, men kan forklares ved, at Khatami i sine to embedsperioder ikke leverede de lovede reformer, men tværtimod fremstod som relativt svag i forhold til den sindrige styreforms øvrige magtcirkler - først og fremmest den åndelige leder og den såkaldte 'bazar', Irans økonomiske centrum.

Mousavi var regeringsleder under krigen mod Irak 1980-88 og er i dag medlem af det indflydelsesrige rådgivende råd, der er bindeled mellem præsidentembedet, parlamentet og Irans reelle magthaver, den åndelige leder Ali Khamenei, som Mousavi står nær.

En anden moderat kandidat, Mahdi Karroubi, har ligeledes meldt sig som kandidat, og angiveligt har Khatami resolveret, at risikoen for stemmespredning vil føre til genvalg af Ahmedinejad, der især henter sin støtte blandt Irans fattige landbefolkning.

I februar skrev den konservative avis, Keyhan, der støtter den siddende præsident, i en ledende artikel, at Mohammad Khatami "risikerede at lide samme skæbne som Pakistans Benazir Bhutto". Avisen mente, at Khatami ville være mål for et attentat, hvis han stillede op, og avisen The Guardian citerede en analytiker i Teheran, Saeed Leylaz, for at sige, at "de radikale vil gå langt for at eliminere kandidater, de anser for at gå Vestens ærinde" - bl.a. i spørgsmålet om Irans atomprogram.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu