Baggrund
Læsetid: 4 min.

Italienske dommere og journalister søger tilflugt i EU

I Italien føler flere dommere og journalister sig tvunget til at gå aktivt ind i politik. 'Vi vil teste, om civilsamfundet stadig er i stand til at reagere,' siger journalisten Carlo Vulpio, som stiller op til europaparlamentsvalget i juni
Den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro - her fotograferet under en tale i Rom sidste sommer - stiftede partiet Italia dei Valori, da han forlod dommerembedet.

Den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro - her fotograferet under en tale i Rom sidste sommer - stiftede partiet Italia dei Valori, da han forlod dommerembedet.

Udland
23. marts 2009

Flere af de personer, som troede, at de kunne forsvare demokratiet i Italien ved at applicere loven eller skrive kritisk journalistik, har nu indset, at der skal andre midler til. I sidste uge meddelte den offentlige anklager Luigi De Magistris og journalisten Carlo Vulpio, at de stiller op til europaparlamentsvalget i juni for oppositionspartiet Italia dei Valori (Værdiernes Italien, red.):

"Ved at stille op til Europaparlamentsvalget benytter vi os af en nødudgang. Italien ligger på sidstepladsen i alle undersøgelser om pressefriheden i Europa. Det burde få alle alarmklokker til at ringe. Det kan kun blive værre, hvis de begynder at skyde os," siger Carlo Vulpio til Information.

I 2005 iværksatte Luigi De Magistris, som dengang var offentlig anklager i den syditalienske by Catanzaro, en undersøgelse af et selskab, der skulle opføre rensningsanlæg med EU-tilskud på 800 millioner euro. Men badevandet blev ikke renere - tværtimod. Samtidig efterforskede De Magistris et vikarbureau, der trods store offentlige tilskud ikke har formidlet et eneste job.

Han afslørede et netværk af personer, som bl.a. omfattede en chef for bagmandspolitiet, vicepræsidenten for regionalforsamlingen i Calabrien, en partiformand, en ministersekretær og flere kolleger, der systematisk snød med offentlige midler i Europas mest kriminelle region.

I efteråret 2007 blev De Magistris forflyttet på foranledning af sin chef:

"Hvis ikke en del af dommerstanden havde været indblandet, ville den organiserede kriminalitet være blevet besejret. Klæbemidlet i dette system er de skjulte kræfter, der styrer institutionerne. Min efterforskning handlede netop om disse sammenhænge, og jeg vil hævde, at det var en af hovedårsagerne til, at jeg blev forflyttet fra Calabrien," udtalte Luigi De Magistris.

Retten i Salerno, som har jurisdiktion til at behandle klager mod retten i Catanzaro, havde forinden modtaget en række anmeldelser om embedsmisbrug mod De Magistris.

Men klagerne fik ikke medhold, og dommerne i Salerno konstaterede, at De Magistris' kolleger i Catanzaro havde forsøgt at sabotere efterforskningen.

"Det, som alle tænkte, men som ingen turde sige, var ved at blive afsløret i Calabrien og andre syditalienske regioner: Der ville slet ikke være nogen mafia eller udbredt korruption, hvis ikke store dele af dommerstanden, navnlig på højeste niveau, dækkede over eller var direkte involveret i dette svineri," siger Carlo Vulpio.

Ytringsfrihed

Carlo Vulpio fulgte sagen for Italiens største avis, Corriere della Sera, og var den eneste journalist, som nævnte navnene på de mistænkte dommere fra Catanzaro. Efterfølgende valgte indenrigsministeriet at suspendere syv dommere fra Salerno, og Vulpio må ikke længere skrive om sagen:

"Som konsekvens af de ting, jeg skrev i Corriere della Sera, blev hele avisen aflyttet af dommere, som var mistænkt for at være indblandet i sagen. Det er aldrig sket før, at man har overvåget en hel avisredaktion for at få at vide, hvad der ville stå i avisen næste dag. Men næsten ingen har hævet stemmen for at sige, at det er uhørt i et retssamfund. Det er noget af det mest alvorlige og forfærdelige, man kan gøre ved os journalister," siger Carlo Vulpio, som vil tale om ytringsfrihed under valgkampen:

"Uden en fri og sandfærdig nyhedsformidling har folk ikke mulighed for at forstå, hvad der sker i Italien. Hvis de basale kendsgerninger er til diskussion, bliver ytringsfriheden til en farce. Jeg kan lide mit arbejde som journalist, så udsigten til at blive valgt til Europa-Parlamentet skræmmer mig. Men jeg har valgt at stille 20 års erfaring til disposition."

Sidste chance

Italia dei Valori blev stiftet af den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro, som i starten af 90'erne medvirkede til Operation Rene Hænder. Men Di Pietro blev offer for en række bagvaskelsesforsøg, som Berlusconi stod bag, og valgte derfor at forlade sit embede og gå ind i politik:

"For dommerstanden er 'den endelige løsning' nær. For Berlusconi repræsenterer dommerne det samme, som jøderne repræsenterede for Hitler: en uværdig race, som bør elimineres," udtalte Antonio Di Pietro for et par måneder siden.

"Hvis Berlusconi også vinder europaparlamentsvalget, kan han finde på hvad som helst," advarer den nye formand for Partito Democratico, Dario Franceschini. Hans forgænger Walter Veltroni valgte i februar af gå af, efter at højrefløjen havde konsolideret sin magtposition ved lokalvalg i Abruzzo og på Sardinien. Endvidere er det store oppositionsparti involveret i en række sager om korruption i lokaladministration i flere regioner. Derfor fremstår Italia dei Valori aktuelt som det eneste parti med en principiel og konsekvent linje i kampen mod mafiaen.

"Vi vil teste, om civilsamfundet stadig er i stand til at reagere. Hvis reaktionen udebliver, må vi tage det til efterretning og flytte til udlandet eller trække os tilbage til privatsfæren," siger Carlo Vulpio.

I Napoli deltog over 100.000 mennesker lørdag i den største demonstration nogensinde mod de mafiaorganisationer, som har stadig større indflydelse på livet i Italien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her