Nyhed
Læsetid: 4 min.

Legalisering af voldtægt på vej i Afghanistan

Mens EU har øget bistanden til Afghanistan med knap 450 millioner kroner, har den afghanske præsident, Hamid Karzai, underskrevet en ny familielov, der ifølge FN reelt legaliserer voldtægt inden for ægteskabet. 'Det er værre end under Taleban,' lyder advarslen
FN-s udviklingsorgan, UNDP, vurderer, at loven, som den afghanske præsident, Hamid Karzai, netop har underskrevet, reelt legaliserer voldtægt inden for ægteskabet. Samtidig åbner loven op for at begrænse kvinders rettigheder til at forlade hjemmet uden en mand.

FN-s udviklingsorgan, UNDP, vurderer, at loven, som den afghanske præsident, Hamid Karzai, netop har underskrevet, reelt legaliserer voldtægt inden for ægteskabet. Samtidig åbner loven op for at begrænse kvinders rettigheder til at forlade hjemmet uden en mand.

Claus Bjørn Larsen

Udland
1. april 2009

En gift mand har ret til sex med sin kone hver fjerde aften, uanset hvad hun måtte mene. Mænd fra Afghanistans shia-mindretal blev ifølge britisk presse i denne uge sikret retten til ægteskabelig sex uden samtykke, da landets præsident, Hamid Karzai, underskrev en ny lov, der skal regulere familieforhold for denne gruppe, der udgør op imod 15 procent af befolkningen.

Ifølge et internt dokument, som den britiske avis The Independent er kommet i besiddelse af, vurderer FN's udviklingsorgan UNDP, at loven reelt legaliserer voldtægt inden for ægteskabet. Samtidig åbner loven for begrænsninger af kvinders rettigheder til at forlade hjemmet uden en mand.

"Det er værre end under Taleban," siger Humaira Namati, der er medlem af det afghanske underhus, til den britiske avis The Guardian. En af arkitekterne bag loven, Ustad Akbari, der er leder af et shia-parti i parlamentet, mener ikke, at den nye lov strider med den forfatningssikrede ligeret mellem kønnene. Tværtimod beskytter den kvinder.

"Mænd og kvinder har lige ret ifølge islam, men der er forskel på den måde, de er skabt. Mænd er stærke, og kvinder er lidt svagere," siger han og tilføjer, at kvinder jo stadig kan afslå sex, hvis de er syge eller har anden 'legitim' grund, og at de også i fremtiden kan forlade huset uden at spørge deres mand, hvis der opstår et 'nødstilfælde'.

Loven er blevet godkendt af både det afghanske under-og overhus, men den endelige ordlyd er ikke kendt.

Ny hård linje

Malek Sitez, jurist og Afghanistan-ekspert ved Institut for Menneskerettigheder, betegner udviklingen som "dybt bekymrende". Han frygter, at arbejdet med at forbedre kvinders stilling i det afghanske samfund er banket langt tilbage.

"Den strider mod forfatningen og mod alle de principper, som den afghanske regering officielt støtter," siger Malek Sitez på telefon fra en konference i Haag, hvor blandt andet Hamid Karzai og FN's generalsekretær, Ban Kimoon, taler om menneskerettigheder. "Karzai har et ansigt udadtil og et indadtil," må Malek Sitez konkludere.

Den tyske Afghanistan-ekspert Conrad Schetter frygter, at forslaget varsler en ny hårdere linje fra præsident Karzais side op til valget i august.

"Det her er helt klart valgpropaganda. Karzai vil vinde valget. I den forbindelse er det mindre vigtigt, hvad det internationale samfund måtte mene," siger Conrad Schetter, der umiddelbart afviser spekulationer om, at Washington har kørt en 'ny mand' i stilling til posten.

"De har ikke noget reelt alternativ til Karzai. Det ved han, og lige nu spiller han spillet overraskende godt."

Ikke skødehund

Ifølge den afghanske forfatning kan der på det familieretslige område indføres særregler for minoriteterne. Ved sidste valg fik shia-partierne omkring 15 procent af stemmerne.

Det er i første omgang dem, som Karzai nu vil have fat i, men med loven vil Karzai samtidig vise de mandlige pashtunske vælgere, at han er klar til at 'afghanisere' Afghanistan, vurderer Conrad Schetter.

"Vi vil sandsynligvis se flere af denne type konservative islamiske love i den kommende tid. Jeg kunne godt forestille mig forbud imod butikker, der sælger vestlige produkter, alkohol osv. Stærke symbolske love, der skal signalere, at han i hvert fald ikke i kulturel forstand er Vestens skødehund," siger Conrad Schetter, der også mener, at der er et betydeligt iransk fingeraftryk på loven. "Iran har en meget stor betydning i afghansk politik," fastslår han.

Syg tankegang

Malek Sitez opfordrer det internationale samfund til at reagere resolut over for Karzai.

"Man må gøre ham det helt klart, at han nu skal bevise sin dedikation til at følge forfatningen og ikke fordreje loven i forhold til ideologiske og religiøse hensyn," lyder opfordringen.

Den nye lov mødes da også med skarpe reaktioner fra danske politikere.

"Det er svært at få øje på den demokratiske afsmitning fra hele vores indsats med krudt og kugler i den her sammenhæng," siger Jørgen Poulsen (R), mens SF's udenrigspolitiske ordfører, Kamal Qureshi, mener, at loven er udtryk for en 'syg tankegang'

"Vi har med vores militære tilstedeværelse kæmpet for at holde Karzai ved magten. Danske soldater har sat livet på spil for at forbedre vilkårene for den afghanske befolkning, så det er dybt, dybt ubehageligt," siger Kamal Qureshi.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er ikke overrasket.

"Det bliver værre og værre, og flere og flere har svært ved at forstå, hvad vi laver dér. Man må se meget mere pragmatisk på situationen og erkende, at vi er i Afghanistan for vores egen sikkerheds skyld. Så må vi lægge idéen om at indføre demokrati på hylden," siger Søren Espersen.

Konsekvenser?

På en konference i Haag i går blev det offentliggjort, at det hårdt plagede Afghanistan kan se frem til en ekstra økonomisk støtte på knap 450 millioner kroner - blandt andet til at gennemføre valget.

Venstres Gitte Lillelund Bech mener, at meldingerne om den nye lov er bekymrende, men vil ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvorvidt det skal have konsekvenser for samarbejdet med den afghanske regering.

"Jeg vil vente og se den færdige lov, før jeg udtaler mig om det. Det må afhænge af den konkrete tekst. Men ligesom vi siger til Karzai-regeringen, at den skal bekæmpe korruption, så må vi også sige, at der skal være lige ret mellem mænd og kvinder."

- Hvis nu det færdige lovforslag bliver som beskrevet?

"Som sagt vil jeg vente og se den endelige tekst, før jeg udtaler mig."

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så havde krigsmodstanderne måske alligevel ret : det er håbløst. Voldtægt som valgflæsk. Flot. Og EU betaler for pjecen - eller hur?
Pacifisternes ønske om at lade afghanerne klare ærterne ( og voldtægterne ) selv synes nærmere sit opfyldelse...

Mona Blenstrup

En lov der giver manden ret til sex med sin kone med et vist interval lyder godt nok mærkeligt.

Og som burer kvnderne endnu mere inde i "harem".

Hvordan kan en sådan tanke om at lovgive for den slags overhovedet opstå?

Mænd og kvinder har lige ret i islam - men til hvad dog?

""Den strider mod forfatningen og mod alle de principper, som den afghanske regering officielt støtter," siger Malek Sitez på telefon fra en konference i
Haag, hvor blandt andet Hamid Karzai og FN's generalsekretær, Ban Kimoon, taler om menneskerettigheder. "Karzai har et ansigt udadtil og et indadtil,"
må Malek Sitez konkludere."

Forkert, for Afghanistans forfatning fastslår faktisk, at ingen lov må strid mod islam. Islamapologeterne og Bush administrationen havde travlt med at forsikre os alle om, at denne såkaldte kontradiktionsklausul ikke betød noget som helst, fordi islam var mange ting; og at forfatningen i en anden paragraf inkorporerer menneskerettighederne.
Men her kan man så se, hvordan sharia lite i praksis fungerer i et muslimsk flertalssamfund, så snart flertallet af almindelige muslimer får lov at vælge deres fremtid. Læren af dette lille eksperiment har været lang tid om at slå igennem.
Hvis partier, der støtter hustruvoldtægt kan opnå 15 % stemmer, og resten af partierne er så moderate at de kun støtter hustruvoldtægt hver fjerde aften, viser det for alvor noget om hvad Hr. og Fru. Muhammed faktisk føler.
Vi andre advarede mod det, men regningen skal desværre også betales af naivisterne. Vi har intet at gøre i Afghanistan andet end varetagelsen af vor egen sikkerhed.

Forøvrigt er det jo påfaldende, at det den gode muslimske talsmand udtaler om kønslig lighed meget godt svarer til Asmaas forsøg på at fforegive at støtte "ligestilling mellem kønnene med forskellene taget i betragtning."
”Gang på gang hører vi opfordringer til muslimske kvinder om at gøre oprør. I opfordringerne lægger skribenterne op til, at kvinderne
skal give afkald på den islamiske levestil i lighedens navn. Som muslimsk kvinde har jeg meget svært ved at acceptere eller tage imod opfordringen, da
jeg ikke kan gennemskue, til hvilken fordel et oprør vil være. Som muslimsk kvinde vil jeg åbenlyst erklære, at jeg på ingen måde vil kæmpe i lighedens
navn. At kæmpe for ligheden vil være en tabt kamp for begge køn, men dog mest for kvinderne. Som mennesker må vi til at erkende, at der er biologiske,
mentale og psykiske forskelle, som vi aldrig vil have magt over at ændre på hundrede procent. Som muslim vil jeg i stedet opfordre kvinderne til at kæmpe
for ligestilling mellem kønnene med forskellene taget i betragtning. Vi skal som forskellige køn ikke arbejde eller kæmpe for at indtage hinandens roller,
men fordele arbejdet ud fra forudsætningerne med målet at supplere hinanden. Med islam bliver realiteterne taget i betragtning. Kønnene bliver set på som
to forskellige køn med forskellige forudsætninger. Islam fordeler derefter opgaverne for dermed at komme ligestillingen til livs."
De forskellige forudsætninger, som af bløde mediebevidste islamister fremstår som uskyldige har blandt andet ophav i Koranens hjemmel for muslimske mænd til at måtte slå deres koner, dersom de nægter mændene sex eller på anden måde udviser ulydighed.
Vi har kun os selv at takke for udviklingen. I stedet for nation building skulle vi fra starten have koncentr~eret os om terrorrisikoen.

@Mona Blenstrup
"Hvordan kan en sådan tanke om at lovgive for den slags overhovedet opstå?
Mænd og kvinder har lige ret i islam - men til hvad dog?"
Hvor i aal verden har du den vildfarelse fra? Hvad mener du med lige ret? At de har lov til det samme? At konen har ret til at tage flere mænd? Eller at hjemlen til at slå konen i Koranens 4:34 også giver konen samme ret til at slå manden?
Man skal være mere end virkelighedsresistent for at kunne påstå noget sådant. Forresten kan jeg oplyse dig om, at flere muslimske landê har taget forbehold for FNs kvindekonvention med eksplicit forbehold for diskriminerende love, der udtrykkeligt er begrundet i islamisk retssædvane.
Prøv at Google på CEDAW, reservations og islam.

Jakob,

nu var det jo ikke lige den Danske venstrefløj der hjalp til med at indsætte Karzai og venner. Der skal du over til den anden side af Folketinget.

"nu var det jo ikke lige den Danske venstrefløj der hjalp til med at indsætte Karzai og venner. Der skal du over til den anden side af Folketinget."
Nej, men det er fortrinsvis venstrefløjen og islamapologetiske eksperter, der kritiserer højrefløjen for uberettiget essentialiseren af islam, når islamkritikken ikke differentierer mellem forskellige typer sharia.
Det er f.x blevet fremført som indvending mod meningsmålinger, der entydigt viser stor støtte til indførelse af sharialov, at vi uberettiget dæmoniserer muslimer, fordi sharia jo handler om meget andet end grusomme straffeforeskrifter.
Når et land som Afghanistan og Irak så i deres forfatninger indfører klausuler, der foreskriver, at ingen love må stride mod islam, og myndighederne bruger disse paragraffer til at forfølge frafaldne og kætterske journalister, nægter venstrefløjen at se elefanten i rummet.
I øvrigt vvar det da vist ikke kun de borgerlige partier, der støttede Afghanistan missionen.
Eller husker jeg forkert?

Steen Andersen

Før vi går helt i selvsving over lovgivningen i andre lande, så var det måske værd at kigge på danske strafferet.

Paragrafferne 216-226 omhandler en række former for sexuelle krænkelser, herunder voldtægt.

Men straffen herfor kan nedsættes eller bortfalde, hvis man er gift, jvfr. nedenstående:

§ 227. Straf efter §§ 216-226 kan nedsættes eller bortfalde, når de personer, mellem hvilke kønslig omgængelse har fundet sted, er indtrådt i ægteskab med hinanden eller har ladet deres partnerskab registrere.

Kristian Feilan

Dette er vel forhåbentlig en aprilsnar?

Bjarne Thyregod

At Jakob Schmidt vælter citater afsig er ikke noget nyt.
Desværre synes detsom om hjernevaksen hos Scientology har gjort den stakkels jakob så forvirret at han ikke mere kan forholde sig til det han læser.

Istedet for at forholde sig til det af USA, Storbritannien og Danamark mfl. indsatte styre - er islamister - ja så kører stakkels Jakob i samme rille: Venstrfløjen støtter islamister oger skyld i det hele.

Mon ikke der snart er nogen der kan sende Jakob til behandling for hjernevasken så vi kn slippe for de alenlange ligegyldigheder han vælter ud med.

Kathrine Lassen

Der er i den grad brug for en ikke polariseret debat om bistandsmidler mellem på den ende side neo-konservative liberalister og på den anden side venstreorienterede idealister. Det er lidt af en gåde, hvordan man kan tro at tvang kan føre til demokrati?? Det som foregår i Afghanistan for tiden tyder ikke på en særlig demokratisk udvikling. Jeg tvivler på, at kvinderne er blevet hørt i sagen om pligt til ægteskabelig sex. Måske vi skulle sende Karen Jespersen afsted. Så kunne vi få en synlig, interesseret og målrettet ligestillingsminister herhjemme, og hvem ved måske hun kunne gøre en forskel for kvinderne i Afghanistan!! Det store udviklingsspørgsmål må være: Hvordan hjælper man en befolkning bedst muligt? At sende store summer af bistandsmidler afsted uden målrettet regulering og evaluering fejler gang på gang. At sænke bistanden er kynisk. Ofte virker det som om, at man skal udenom staten i de pågældende lande for at nå målgruppen. Desværre havner man så ofte i spørgsmålet om manglende statsansvar for egen befolkning. En ting er sikkert: udvikling er en langsommelig process.

Bjarne Thyregod

Istedet for at forholde sig til det af USA, Storbritannien og Danamark mfl. indsatte styre - er islamister - ja så kører stakkels Jakob i samme rille: Venstrfløjen støtter islamister oger skyld i det hele.

Nu handler artiklen ikke om USA, Storbritannien og Danmarks kritisable indblanding i andres sager, men islamistisk legalisering af en voldtægtslignende situation.

Kan du ikke forklare mig hvorfor du tilsyneladende finder artiklens indhold uinteressant, men istedet retorisk fortsætter med venstrefløjens (jeg er selv uden partipolitik) konstante forsøg på at snakke udenom.

Forholder Bjarne Thyregod sig fortsat ukritisk til artiklen, til skade for moderate muslimer, og til gavn for den facistoide islamisme?

Peter Rasmussen

Kære venner! Kig nu lige på datoen!

Bjarne Thyregod

Mikkel Kaels og Hans hansen - se nu er det jo bare det enkle at det er den af USA, Danamrk og Storbritannien indsatte, militært støttede og finansierede præsident der er islamisten.

Det er det borgerlige Danmarks lille logrende "skødehund" der har vist sig at indføre love som end ikke Taleban havde fantasi til.

Venstrefløjen har ingen lod og del i dette vanvid.

Og hvis ikke støtten til indførsel af absurde islamiske regler har nogen sammenhæng med Vestens skødehund at gøre så undrer det mig da at hans styre støttes militært, økonomisk og politisk.

PS så læser jeg lige at Taleban nu ikke længere skal være på terrorlisten.
Hvordan synes I højrefløsere lige det går ?

Peter Rasmussen

Nej - han er blevet hjernevakset!

Bjarne Thyregod

Hvis man ønsker at læse lidt mere fornuftigt om årsagerne til de nye tiltag i Afghanistan så kan disse 2 links anbefales:
http://www.malalaijoya.com/index1024.htm
http://www.rawa.org/index.php

@Mikkel Kaels - et forkølet gæt.

Bjarne Thyregod

Jeg kan da ikke lide USA imperalisme, jeg kan bare ikke se at det har noget med denne artikel at gøre.

Er artiklens indhold i orden fordi vi ikke acceptere alr hvad der kommer fra USA?

Venstrefløjen har ingen lod og del i dette vanvid.

Jo i har fordi nogle, ikke alle, forsøger at snakke udenom.

Bjarne Thyregod

Som man råber i skoven får man svar

Mikkel Kais - jeg dannede mig ganske enkelt indtrykket af dig ud fra din One-liner: "Er du også blevet hjernevasket Bjarne Thyregod?"

Tænkte at når du havde behov for at udtrykke dig sådan, måtte det være fordi du ikke gad forholde dig til det jeg skrev - og det har jeg erfaret fra megen mediedebat er helt normalt for Islamofober og det yderste højre.

Havde du ligeledes ulejliget dig med at læse Jakob Schmidts utallige, alenlange indlæg der uden af konteksten, bare messer : Islazister, islamister, apolegeter, nazi-islam alliance, venstrefløjs medløbere osv osv i en gentagen strøm - ja så havde du måske forstået henvisningen til scientologisk hjernevask.

Og nej jeg danner mig ikke mening om ting i livet på samme måde - gør du ?

Thomas Danelund

Traditionelt er sex vel lørdag og onsdag? Set i det lys er sex hver 4. dag vel et skridt fremad? Eller tilbage, afhængigt af perspektiv...

Bjarne Thyregod

Det er da muligt at der er noget jeg har misforstået, men hvem er denne Jacob Smith?

Det skulle vel ikke være Jakob Rasmussen du mener, og hans dokumentation, ovenikøbet med en historisk overset film der beviser islamistisk og nazistisk sammenarbejde under anden verdenskrig.

Bjarne Thyregod

@Mikkel Kaels - "er det særligt progressivt at kalde folk hjernevaskede " - nej det er det ikke.

Det er min helt subjektive reaktion på at i de seneste mange år have set Jakob Schmidt Rasmussen komme med det ene alenlange indlæg efter det andet, som er helt ude af kontekst, fuld af underlige konspirationsteorier, fuld af Islamfrygt, fordomsfulde og usande postulater om venstrefløjen, utallige cut/Pastede indlæg til understøttelse af hans fordomme/fantasier.

Se der er intet galt i at have forskellige meninger - problemet er hvis man har tvangstanker om andre mennesker og projicerer disse tanker over i alt der foregår.

Desuden når man som Jakob Schmidt Rasmussen kører en massiv islamfjendsk kampagne i avisernes læserbrevsspalter og alle mulige avisers debatfora - ja så er det ikke mere udveksling af arumenter men ren had-propaganda.

Bjarne Thyregod

Hans Hansen - ja det er den Jakob Schmidt Rasmussen - som totalt afviser Luthers Jødehad og dens indflydelse på Hitler og Nazistisk tænkning.
Den samme Jakob som entydigt fokuserer på tvangstanken en nazistisk - islamistisk verdens konspiration.

Bjarne Thyregod

Okay, det er ikke nogen hemmelighed at jeg ikke bryder mig antidemokratiets mange ansigter, hverken fra den ene eller anden side, og altså heller ikke fra hverken jøder, ariere eller islamister.

Det er mit indtryk at ingen af siderne har noget at lade den anden høre for.

Det er heller ikke nogen hemmelighed at jeg kører en diskussion med en muslim her på information, der klart har erklæret at han går ind for stening og at han er antidemokrat.

Niels-Holger Nielsen

@Kristian Feilan
Desværre nej, dette er ikke aprilsnaren. Så skulle der være tale om en forenet aprilsnar fra den samlede danske presse.
Mit bud på en aprilsnar i dagens Inf. er så absolut artiklen om joint strike fighter, som ikke kan findes på netavisen, af UDA og CAA. JSF har været under udvikling i snart 20 år, og vingerne er vel ikke det sidste man får til at virke??? Og Frank Aaen er den eneste, der har en kommentar??!!?

Søren Kristensen

Shia: "En gift mand har ret til sex med sin kone hver fjerde aften, uanset hvad hun måtte mene."

Minder mig om forleden aften hvor Joan Ørting fra sin autocamper, ind i øresneglen på en af de mandlige deltagere i parterapien instruerede: "Sig du vil have hende, og hvis hun siger nej, så siger du jo." Hvorefter hun instruerede til kvinden. "Sig: nej!". Og igen til manden: "Sig: Jo. Nærm dig langsomt, tag fat i hende." Og til kvinden: "Sig nej!" Publikum kan selv gætte hvad det endte med.

Gad vide om Ørting har været på studietur til Afghanistan? Hvis opfølgningen taler sandt, virkede spillet og parret er lykkeligt genforenet i et helt traditionelt og velfungerende kønsrollemønster, hvorefter kvinden elsker at blivet taget og få sat sine egne meninger stand by. For en stund, selvfølgelig. Værre er det jo ikke.

Bjarne Thyregod

Mikkel Kaels jeg gentager da gerne for dig årsagen til at jeg har et meget anstrengt forhold til Jakob Schmidt Rasmussen er ikke han meninger - hvor absurde de end er.
det drejer sig om at Jakob Schmidt bruger nærmest enhver lejlighed (ligegyldigt hvilket emne der end skrives om) til at lufte sin islamofobi.

Det betyder at alenlange indlæg med samme stereotypier bringes og vanligvis afleder debatten fra et givet emne.

Hvis man har en konspirationsteori og indlæser den i alle debatter - ja så må det vel have karakter af tvangstanker - eller ?

Hvad er det du mener at jeg skulle have skrevet om vesten. Kunne du komme med nogle eksempler der skulle underbygge din "tvangstanke" om at jeg skulle have noget specielt negativt forhold til vesten og vestens skyld.
For det er vel ikke bare en fordom du der lufter ?

Mænd fra Afghanistans shia-mindretal blev ifølge britisk presse i denne uge sikret retten til ægteskabelig sex uden samtykke, da landets præsident, Hamid Karzai, underskrev en ny lov, der skal regulere familieforhold for denne gruppe, der udgør op imod 15 procent af befolkningen.

Sådan noget må ikke gå ud over det store flertal af demokratiske muslimer der findes her i landet.

Søren Kristensen

Jeg synes også det var på sin plads at kvinderne spurgte mænde om de havde lyst, før de gik igang. Men hvis det ikke kan være anderledes...

Mona Blenstrup

Per Hansen

Afsnit 4 under fotografiet begynder med: "Mænd og kvinder har lige ret i følge islam...."

Derfor spurgte jeg til hvad?

Det var et åbent spørgsmål Per.

Inger Sundsvald

Man skal godt nok være optimist, hvis man skal se noget positivt i at lefle.

Inger Sundsvald

Nooreddin:
"Føj for et indlæg"
Det må du nok sige. Negliger den slags.

”Kan man så være optimist nu om dage over danske og amerikanske politikere - bare for at tage et eksempel?”

Ja, jeg er mere optimistisk over amerikanske politikere, i hvert fald Obama, end jeg har været i 8 år. De danske nogenlunde anstændige har hele tiden været der. Bare uden magt.

Inger Sundsvald

Moderator er en stor beundrer af den slags poisi.

Inger Sundsvald

poesi

He he.. Per Stig Møller koger helt op over denne shari'a lovgivning der tillader voldtægt inden for ægteskabet. Verdenssamfundet er ved at planlægge en samlet protest.

Hvis den ikke trækkes tilbage, hvilket han forventer, vil han stoppe al økonomisk støtte til Afganistan.

Og lad jer nu ikke narre af en vis muslim, der går ind for stening af kvinder, og er antidemokrat ;-)

Anders Jepsen

Gid han også ville trække de danske jens'er hjem, problemerne med Taliban bør løses på lang og sikker afstand!

Det nævnte han faktisk som en mulighed

Nooreddin

meget belastende. Men fortæller igen om det niveau, som du befinder dig på.

Det er jo sandt at du går ind for shari'a og denne middelalderlige lovgivning, og også at du går ind for stening.

Jeg har ikke spurgt dig om du også går ind for denne sharia lov der tillader voldtægt, Gør du det?

Anders Jepsen

Jeg spørger heller ikke fordi jeg ikke har forstået, men netop fordi jeg har forstået ;-)

Men forstår ikke, hvorfor du er interesseret i min mening eller den islamiske perspektiv. Du har jo allerede dømt mig og forsøgt at underminere min troværdighed. Og du har intet tilovers for Islam.

Det er gået op for mig at du ikke forstår hvorfor jeg er interesseret i dig, men det er jeg... virkelig!

Jeg har intet imod demokratisk islam der adskiller politik og religion, og jeg dømmer dig ikke, citerer dig kun. Det er hunderede procent dine egne ord jeg gentager.

Kathrine Lassen

Nej nej nej. Jeg er som nyudklækket debatør så skuffet over debat niveauet her på ' Dagbladet Information'. Havde virkelig regnet med, at det ville være seriøst!! Alt for meget testosteron og bærer virkelig præg af at folk keder sig og har altfor meget tid..... Kom igen!!

Heinrich R. Jørgensen

Kathrine Lassen:
"Jeg er som nyudklækket debatør så skuffet over debat niveauet her på ' Dagbladet Information'. "

Skuffelsen gælder givetvis også mange af de garvede debattører hér.

Hvis du har en computermus med scrollknap, og bruger den til at forbigå de debatører du ved ikke har noget seriøst at byde på, går det lidt nemmere med at udholde de toneangivende tågehorn og de der blot spilder egen og andres tid.

Kathrine Lassen

Jeg ved godt at det ikke ser kønt ud, men det er meget seriøst, og iøvrigt har jeg måtte arbejde hårdt for at kunne nå at debattere samtidigt

Det er desværre hvad virkeligheden handler om for tiden. Tilladt voldtægt af kvinder i ægteskabet i sharia's lovgivning i afganistan

Inger Sundsvald

Kathrine Lassen
Du skal være meget velkommen. Der mangler flere kvinder, som gerne må være lidt seriøse. Men jeg må indrømme at jeg selv er ved at give op.

Peter (ny) Hansen

Med den befolkning og kultur de har i Afghanistan er det en uendelig vej at udvikle landet. Det ville vaere bedre at erstatte den nuvaerende befolkning med en europaeisk. Det kunne blive alletiders land.

Martin Kaarup

@Inger Sundsvald, Kathrine Lassen

Kæmp videre kvinder. I må ikke give op.

@Kathrine Lassen

Beklager niveauet. Vi er rigtige mange som anvender en saglig og medmenneskelig tone i vores indlæg.
Vi bestræber os på, at undersøge og uddybe vores viden i debatterne gennem truisme, simpel moralfilosofi og lidt videnskabsmetode.

Derfor er det også meget nemt for os, at afvise de få krudtugler som med deres vrangforestillinger forsøger at sætte dagsorden - og gerne langt væk fra artiklens hovedlinje. Desværre tager det lang tid, idet de oftest blot gentager deres usaglige vrøvl.

Deres budskaber er oftest "ufo'er eksisterer, for det modsatte er ikke bevist!", "muslimer fødes onde og vil meget gerne dø!" eller "jeg tror på talende slanger og det bør du osse gøre!".

Du har sikkert allerede en ide om, hvem som skriver usaglige tankerækker og slutsatster i denne indlægsrække.
Med tiden vil du genkende deres navne og deres indhold. Det er nemlig det samme hele tiden.

Henning Ristinge

Det her er meget enkelt. NATO, herunder Danske, og andre tropper blev sendt til Afghanistan for at fjerne et regime der havde iværksat et angreb på vores allierde USA. Vi er der nu for st sikre at dette regime ikke igen kommer tilbage til magte.

Vi er der ikke for at indføre hverken demokrati, ytringsfrihed, eller vores normer for fx.ægteskabelig husførelse og omgang.

Det er komplet idiotisk at mene at bare fordi vi for tiden har tropper i et land, så er det også vores opgave at påtvinge dette lands vores normer og tilstande der i vores øjne er de ideelle.

Det ville utvilsomt vøære godt for Afghanerne hvis de besluttede sig til at indføre et grundlovssikret sekulært demokrati, ytringsfrihed og repekt for religiøse og politiske mindrertal. Men det er op til Afghanerne selv at indføre sådanne tilstande, det er ikke og kan aldrig være vores opgave.

Man kan ikke og bør ikke forsøge at indføre demokrati og andre ideelle tilstande i et andet land med hjælp fra sine tanks og bomber. I bedste fald vil det blive fjerne i samme åndedrag vi er ude igen, i værste fald vil det give bagslag i indførelse af et endnu værre regime.

@Henning Ristinge
Helt enig, afghanerne havde valget mellem demokrati med vestlige frihedsrettigheder og sharia, og de valgte sharia på demokratisk vis. Der er intet for os at udrette i Afghanistan.
Faktisk ville det være helt i orden med Taliban, hvis de bare afstod fra at give husly til internationale terrorister, men da man ikke kan forhandle en gentleman's agreement med dem, må vi (desværre) blive der iuoverskuelig fremtid

Mona Blenstrup

Kathrine

Alle her på debatten er skam seriøse men med forskellige udgangspunkter og forskelligt sprogbrug

Man er vel ikke kun saglig og seriøs, hvis man er enig?

Kathrine Lassen

Tak for rådene. Jeg må bruge scrollen på musen!!
Det er absolut ikke enighed, jeg søger men blot en saglig debat, som bærer mindre præg af personlig hetz og mindre præg af: 'Nu skal I alle sammen se, hvor intelligent jeg er og hvor meget jeg ved om tingene'. Man har vel lov at håbe...

@Kathrine Lassen
Hvad mener du selv om artiklens emne?

Kathrine Lassen

Jamen jeg synes selvfølgelig, at det internationale samfund skal reagere kraftigt og er glad for at Per Stig Møller nu tager sagen op. Om vi skal trække tropperne ud eller ej er virkelig svært at vurdere herfra. Der skal man vel være ekspert på området. Jeg er ikke sikker på, at man kan stille det op sort på hvidt. Så længe EU har tropper og bistand til rådighed, så har vi også mere at forhandle med til kvindernes fordel forhåbentlig.

Henning Ristinge

Det der kathrine, med velmenene danskere der vil redde andre, for ikke at sige tvinge andre, til at tænke som dem selv - dur ikke. Det var det napoleon gjorde ved tyskland, Tuskland skulle have demokrati ale nepoleon - resultatet var at demokrati i tyd´sk bevidst hed var noget fremmedartet der med djævlens vold og magt skulle tvinges ned i halsen på dem - en del af årsagen til at man endte op med Hitler.

Jeg kan da være usigelig enig med dig - og Per stig - i at dette er dybt ubehageligt og skammeligt overfor de kvinder - men vi kunne f8inde hundreder af tilsvagende forfærdeligheder rund om på kloden og det er altså en fuldkommen vanvittig arogant - ja tangerende kulturel overlegenhed og racisme - at tro at vores jenser skal rende rundt og være politibetjente der indførere ligeret og demokrati rundt omkring i verden

Frihed, demokrati, retfærdighed, kønnenes ligeberettigelse og respekt over for mindretal - er ikke noget man kan tvinge ned i halsen på andre folkeslag med bajonetter, brandbomber, fly og tanks - Friheden skal komme indefra - fra dette folk selv!

Sider