Baggrund
Læsetid: 1 min.

Letland er brudt sammen

Den økonomiske situation er nu så alvorlig, at det lettiske samfund reelt er brudt sammen, siger professor
Udland
25. marts 2009

Ingen steder i Østeuropa går det så mærkbart dårligt med økonomien, som det gør i Letland lige nu.

Den økonomiske vækst er på et år faldet med 12 procent, og hver uge mister 1.000 mennesker deres job. De seneste prognoser peger på, at hver femte lette vil stå uden arbejde ved årets udgang.

Den vanskelige økonomiske situation fik i starten af måneden den nye premierminister, Valdis Dombrovski, til at advare om, at Letland ville gå statsbankerot, hvis IMF trak sit lån tilbage som konsekvens af, at landet ikke havde levet op til de krav om reformer, valutafonden stiller til sine lån.

"Hvis vi ikke bliver ved med at modtage dette internationale lån, så går vi bankerot i juni," sagde premierministeren.

Stigende frygt

Repræsentanter fra IMF befinder sig i denne uge i Riga for at diskutere et nyt sæt betingelser for yderligere lån med den lettiske regering.

Men uanset hvad er skaden allerede sket, lyder det fra Jeffrey Sommers, der er professor i økonomi på Stockholm School of Economics afdeling i Riga.

"Det kan godt være, at statsapparatet ikke bryder sammen, men den civile del af samfundet er allerede brudt sammen," siger han og peger på, at alle alarmklokkerne i den forbindelse ringer.

"Fattigdommen og frygten er steget til et niveau, hvor det giver mening at tale om et sammenbrud i civilsamfundet. Det samme er kriminaliteten og alkohol- og narkotikamisbruget," lyder det fra Jeffrey Sommers.

For kort tiden siden gik 10.000 mennesker på gaden i Riga for at vise deres utilfredshed med den stigende fattigdom.

"Demonstrationen viser, hvor stærk utilfredsheden er, for Letland er normalt et land, hvor folk aldrig demonstrerer. Det er ikke en del af kulturen," siger Jeffrey Sommers.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her