Nyhed
Læsetid: 1 min.

Likud i samarbejde med yderste højre

Det israelske højrefløjsparti Likud er enige med det højreradikale Yisrael Beitenu om at gå i regering sammen. Ifølge kilder tæt på Netanyahu kan forhandlingerne om en ny regering være på plads om en uges tid
Den israelske Likud-leder, Benjamin Netanyahu, har indgået koalitionsaftale med partiet Yisrael Beitenu.

Den israelske Likud-leder, Benjamin Netanyahu, har indgået koalitionsaftale med partiet Yisrael Beitenu.

Daniel Bar-On

Udland
17. marts 2009

Det højreorienterede Likud-parti tog i går de første skridt i retning af en ny israelsk regering, da det indgik en koalitionsaftale med partiet Yisrael Beitenu, der tilhører den yderste højrefløj.

Det oplyser en talskvinde for Likud efter flere timers forhandlinger mellem de to partier.

Ifølge israelske medier skal Yisrael Beitenus leder, Avigdor Lieberman, stå i spidsen for udenrigsministeriet.

Partiet får yderligere fire ministerposter, heriblandt det ministerium, der har ansvaret for indenlandsk sikkerhed, siger Likuds talskvinde, Miri Reihman.

Lieberman er kendt for sine stærkt antiarabiske udtalelser. Blandt andet har han krævet, at israelsk-arabiske parlamentsmedlemmer henrettes for at have kontakt til Hamas-bevægelsen. De to partier har ikke tilstrækkeligt med mandater til at indgå regering alene og er derfor nødt til at indgå aftaler med andre partier for at sikre et flertal af de 120 pladser i parlamentet.

Ny regering om en uge

Likud-leder Benjamin Ne-tanyahu har tidligere haft samtaler med Tzipi Livni, der er leder af midterpartiet Kadima, men de kunne ikke mødes i spørgsmål om blandt andet en palæstinensisk stat.

"Uden enighed om, at vi skal gå ind for en tostatsløsning, bliver der ikke nogen aftale," fastslog Livni i avisen Jerusalem Post søndag aften.

Præsident Shimon Peres bad i sidste måned Netanyahu om at danne en ny regering, som skal være på plads inden den 3. april.

I går skulle Likud-lederen efter sigende mødes med forhandlere fra det religiøse Shas-parti.

Kilder tæt på Netanyahu siger til avisen Haaretz, at han kan være færdig med forhandlingerne om en ny regering inden for en uges tid.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her