Baggrund
Læsetid: 4 min.

Mærsk overtræder FN-regler

A.P. Møller-Mærsk har netop tilsluttet sig det etiske FN-initiativ Global Compact, men selskabets regler for ansatte strider mod initiativets principper, vurderer både Amnesty International og den internationale fagbevægelse. Mærsk lover bod og bedring
De ansatte på Mærsks containerfabrik i Kina bliver fyret, hvis de strejker. Det er i strid med internationale standarder.

De ansatte på Mærsks containerfabrik i Kina bliver fyret, hvis de strejker. Det er i strid med internationale standarder.

Peter Rasmussen

Udland
16. marts 2009

A.P. Møller-Mærsk meddelte i sidste uge, at selskabet efter lange overvejelser nu træder ind i FN's etiske initiativ Global Compact. Det betyder, at Mærsk forpligter sig til at respektere FN's grundlæggende konventioner for ansattes rettigheder og til at bekæmpe korruption og forurening.

Men flere af de regler, som Mærsk opstiller for sine ansatte, er i strid med FN's konventioner og dermed også principperne i Global Compact.

Det vurderer både Amnesty International og den internationale fagbevægelse ITUC efter at have fået forelagt de personaleregler, som gælder på en containerfabrik, som Mærsk har i det sydlige Kina.

På fabrikken i Dongguan er det f.eks. fyringsgrund, hvis de ansatte går i strejke, udfører såkaldte "arbejd-langsomt"-aktioner eller undlader at rydde op efter sig selv i kantinen.

Strejkeretten er basal

"Det er meget positivt, at A.P. Møller har tilsluttet sig Global Compact, men retten til at strejke er en grundliggende del af de internationale konventioner. Enhver regel, der går imod strejkeretten, er i strid med ILO's konventioner og dermed med Global Compacts principper," siger Sanne Borges, der er kampagneleder for menneskerettigheder og erhverv i Amnesty International.

Nuværende og tidligere ansatte på containerfabrikken beskyldte i januar selskabet for farligt arbejdsmiljø, korruption og fyringer af kritiske arbejdere. Samtidig blev det afsløret, at Mærsk opstiller en række meget kontante regler for deres ansatte på fabrikken. Dengang forsvarede Mærsk forbuddet mod at strejke og afviste blankt, at der var problemer.

Og når det af virksomhedens personalehåndbog fremgår, at de ansatte kan fyres, hvis ikke de rydder pænt op efter sig i kantinen, er det et brud på internationale standarder, vurderer Amnesty International.

"Det er strid med ILO's konventionsbestemmelser om afskedigelse af medarbejdere. Der skal være en gyldig grund, og den er ikke til stede her," siger Sanne Borges og understreger, at "A.P. Møller-Mærsk har brug for en helt anden indgangsvinkel end forholdene i Kina på nuværende tidspunkt er udtryk for, hvis virksomheden skal leve op til de etiske principper i Global Compact."

Medlemskab forpligter

Den internationale fagbevægelse International Trade Union Confederation, ITUC, mener ligesom Amnesty, at flere af reglerne på den dansk-ejede containerfabrik er konventionstridige.

Dominique Muller fra ITUC's kontor i Hong Kong roser Mærsk for at tiltræde Global Compact, men understreger, at medlemskabet forpligter.

"Vi vil følge selskabets fremskridt, og i mellemtiden vil vi opfordre Mærsk til at se på de grundlæggende årsager til utilfredshed blandt ansatte og ikke blot gå efter meningsløse øvelser i socialt ansvar. Hvis ikke forholdene i Kina bliver ændret, risikerer Mærsk at underminere Global Compacts troværdighed med sin tilslutning," siger Dominique Muller.

Samme vurdering har Steen Vallentin, ekspert i virksomhedsetik på Copenhagen Business School.

"A.P. Møller-Mærsk må som minimum arbejde seriøst på at overholde de grundlæggende konventioner, og her har selskabet et problem på sin fabrik i Kina," siger han.

Nye regler på vej

A.P. Møller-Mærsk indrømmede i januar, at forbuddene mod at strejke, arbejde langsomt og rode i kantinen gælder på koncernens virksomhed i Kina.

Og det gør de stadig, bekræfter Annette Stube, der er firmaets direktør for social ansvarlighed.

Hun understreger imidlertid, at A.P. Møller-Mærsk er i gang med at revidere reglerne og bl.a. agter at ophæve strejkeforbuddet.

"Vi har udarbejdet et nyt sæt regler, som i øjeblikket er til godkendelse hos den statslige fagbevægelse, men det tager tid, og indtil da, er det de gamle regler, der gælder," siger hun til Information.

Mærsk ønsker ikke at offentliggøre de nye bestemmelser med henvisning til, at ordlyden ikke er endeligt på plads endnu. Annette Stube understreger, at "sanktionerne allerede er ophævet i praksis og ikke har været anvendt siden maj 2008."

I maj 2008 blev 29 arbejdere fyret efter at have deltaget i en strejke. I samme forbindelse blev strejkeforbuddet indskærpet i et brev til medarbejderne.

Mærsk har hidtil forsvaret strejkeforbuddet med, at det generelt er ulovligt at strejke i Kina, men det afviser af en ekspert i kinesiske arbejdsmarkedsforhold.

"I det kinesiske lovgivning er strejker hverken lovlige eller ulovlige. Derfor er der intet juridisk grundlag for, at en virksomhed kan forbyde strejker," siger Anita Chan, forsker ved Fakultet for Asiatiske Studier på Australian National University.

Hun forklarer, at det er de kinesiske myndigheder, der i hvert enkelt tilfælde vurderer, om en strejke er lovlig.

Kantineregler består

Annette Stube henviser i øvrigt til, at Mærsk siden januar har haft det britiske konsulentfirma Impactt til at undersøge kritikken af forholdene på fabrikken og gennemgå fabrikkens regler. Impacct har netop lagt sidste hånd på sin undersøgelse, der ifølge Stube også omfatter interviews med mange af de ansatte.

"Jeg er netop på vej til Kina for at drøfte rapporten, og hvis der viser sig at være andre forhold, som er i strid med internationale konventioner, vil det naturligvis blive rettet," siger hun.

Allerede nu slår hun dog fast, at det også fremover vil være fyringsgrund, hvis de ansatte sviner i kantinen.

" Vi mener ikke, denne regel strider mod ILOs konventioner," siger hun og henviser til ILOs konvention nr. 158 om Termination of Employment, sektion 2 artikel 4, hvor der står, at man kan opsige medarbejdere bl.a. på grund af vedkommendes opførsel.

"Det er naturligt, at hvis man gentagne gange har overtrådt reglerne og fået at vide, at det ikke accepteres, og man altså ikke ønsker at indordne sig under vores regler, kan det i yderste konsekvens medføre opsigelse af ansættelsesforholdet", siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Peter Simonsen

Hvad i alverden bilder ITUC sig ind, er de ikke klar over at Hr. Møller tilhører HM Dronning Magrethes personlige vennekreds? Vorherre bevares!

Absolut intet kan ske i Kina uden myndighedernes godkendelse eller stiltiende accept. Hvis nogen ikke makker ret, så bliver der grebet ind fra statens side på en meget håndfast vis.

Inden så forfærdelig længe er Kina verdens økonomiske og militære supermagt nr, 1, og så bliver det interessant, om det bliver den vestlige opfattelse af hvad menneskerettigheder er, eller om det bliver Kinas mere traditionelle asiatiske model , der kommer til at tegne udviklingen fremover i denne verden.

Global Compact er netop ikke "forpligtende".

Der er ingen straffeforanstaltninger i Global Compact og det er en alvorlig mangel.

Desuden er multinationale vestlige virksomheder nogle af dem, der har lavet mest lobbyarbejde imod bedre arbejdsmarkedslove og større rettigheder for arbejderne i Kina.

Det er blandt andet sket gennem USAs og EUs handelskamre i Kina.