Læsetid: 5 min.

'Vi er nødt til at støvsuge atmosfæren for CO2'

Klimasystemet er som et vredt vilddyr, der reagerer uforudsigeligt på vor forstyrrelse af det, siger klimaforskningens grand old man, Wallace Broecker
Wallace Broecker er klimaforskningens grand old man og har stået fadder til begrebet -global opvarmning-

Wallace Broecker er klimaforskningens grand old man og har stået fadder til begrebet -global opvarmning-

Columbia University

5. marts 2009

For over 50 år siden offentliggjorde han sine første videnskabelige artikler om CO2's evne til at påvirke atmosfæren.

For næsten 35 år siden introducerede han begrebet global warming og advarede om farerne ved at afbrænde fossile brændsler.

Nu sidder han i Københavns Lufthavn og giver interview efter 12 timers natlig flyvning over Atlanten. Wallace Broecker er 78 år, klimaforskningens grand old man og still going strong.

Han har netop lagt sidste hånd på en bog om klimasystemer, og han forsker stadig ved Earth Observatory på Columbia University. I dag til formiddag taler han for over 1.000 deltagere ved Århus Universitets store klimakonference, Beyond Kyoto. Budskabet bliver ikke beroligende.

"Klimasystemet er som et vredt vilddyr, der reagerer uforudsigeligt, når man prikker til det. De modeller, vi bruger til at beskrive, hvad der er sket historisk, og hvad der vil ske i fremtiden, savner de feedback-mekanismer og forstærkende faktorer, som har en tendens til at skyde op og skabe uventede forandringer."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Rasmussen

Salget af nye personbiler er faldet med 40% og salget af varevogne med 60%.

General Motors truer selv med at gå konkurs: http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,611574,00.html

Økonomien er så dårlig, at Bank of England sætter renten i laveste niveau siden 1694.

Det har været tabuiseret at beskrive den sammenhæng, der er mellem den økonomisk aktivitet/vækst og det moderne samfunds udslip af drivhusgasser. Man har ikke været villig til at indrømme, hvordan man laver nogle langt større problemer for sig selv i det moderne samfund ved at smadre de naturlige livsbetingelser for sig selv i bestræbelserne på at opnå økonomisk succes.

Men da problemet med den globale opvarmning er langt større end de kun økonomiske problemer, er det derfor glædeligt, at alt tyder på, at vi står over for verdenshistoriens største økonomiske depression.

Det er sandsynligvis en stor fordel for os at økonomien bryder sammen. Vi har alt for længe levet som om problemet var at overleve i økonomisk forstand, hvor vi i virkeligheden fortrængte livsproblematikken.
http://www.arbejdsforskning.dk/pdf/art-52.pdf

tony andersen

Det er dog utrolig hvads man efterhånden skal lægge øre og hoved til.
Der skal trækkes C02 ud af atmosfæren - og så vælter man rundt i det ene højteknologiske fix efter det andet.
I hele klodens existens har natursystemerne selv fungeret på den mest sikre, miljøvenlige og bæredygtige måde, gennem plantsystemer - så derfor NO GASES - MORE TREES
En strategi der af det internationale permakultur netværk er udviklet som "less than 1 ton CO2 per person pr year and more than 10.000 trees per person pr lifetime"
se www.inpermcou.org
Tony Andersen permaculture designer

Niels-Holger Nielsen

@ Tony Andersen

Være hilset, Tony. Vi må have mange flere permaculturister til at deltage i diskussionen. Selv har jeg ved flere lejligheder peget på permaculture som en del af løsningen, men mit kendskab til jeres praksisser er relativt begrænset, men jeg synes, at det ser lovende ud. På dette punkt i klima- og peak oil-debatten har vi brug for folk med praktisk kendskab og videnskabeligt begrundet agronomisk viden, som kan fortælle os at omstillingen er realistisk - og hvordan. Hvis du spørger et bredt udsnit af den danske befolkning, så vil mindst 80% sige, at der ikke er noget virkeligt alternativ til vores fossilbaserede landbrug, hvis vi ikke ønsker at mange vil dø af sult. Jeg ved godt, at mange autoriserede rapporter peger på at økologi og permakultur kan føde flere mennesker end konventionel praksis, hvis betydeligt flere finder beskæftigelse ved landbrug, men vi har brug for at det bliver en folkesag, hvis vi skal trænge landbrugssvineriet i defensiven.

venlig hilsen

Niels-Holger Nielsen

Det undrer mig lidt, at jsn ikke spørger veteranen om det ikke betyder forsuring af havene, at pumpe al det CO2 ned i dem?