Læsetid: 3 min.

Nynazister er igen på fremmarch

Udadtil hykler Tysklands 'Nationaldemokrater' troskab over for demokratiet, men indadtil lever det gamle projekt om at genrejse nazismen og Det Tredje Rige - i første omgang ved at skabe nationale 'befrielseszoner', hvorfra udlændinge skal skræmmes væk
10. marts 2009

BERLIN - Tyskland største nynazistiske parti hævder at stå på et demokratisk grundlag. Men samtidig hamstrer partiet våben, lægger planer for at genskabe Hitlers Reich og stiler efter at udnytte den økonomiske krise til at sikre sig markant fremgang ved dette års valg. Alt dette fremgår af en foruroligende og netop udkommet undersøgelse af Tysklands yderste højrefløj.

Forfatterne bygger deres redegørelse for udviklingen i det stadig mere indflydelsesrige Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), på to års infiltration af Tysklands yderste højre, herunder på interviews med partiledere. Også afhoppere, der har forladt bevægelsen i afsky, har de talt med. "NPD er en farlig organisation," advarede den ene forfatter, journalisten Olaf Sundermeyer, da rapporten, In der NPD: Reisen in der National Befreite Zone, blev offentliggjort i Tyskland i sidste uge. "Partiet foregiver at være demokratisk, men tag ikke fejl: Disse mennesker er ægte nazister."

Håndtering af Holocaust

Trods regeringens forsøg på at forbyde partiet har det åbenlyst racistiske NPD opnået repræsentation i to af Tysklands 16 delstatsparlamenter. Det har tillige omkring 220 medlemmer i lokale råd og forventer at konsolidere sin politisk magtbase gennem en række regionale og lokale valg i løbet af i år. NPD's leder, Udo Voigt, erkender, at hans parti får svært ved at vinde fodfæste i Forbundsdagen ved Tysklands parlamentsvalg til september. Men han insisterer: "Mit mål er at opnå pladser i Reichstag i 2013."

Over for udenforstående og pressen søger NPD at fremstille sig selv som et middelklasseparti. Dets medlemmer skoles på partikurser i Berlin i, hvordan man skal håndtere vanskelige spørgsmål om Det Tredje Rige og Holocaust. Når tiden oprinder for et valg, bliver dets geledder af skinhead-fodsoldater erstattet af jakkesætklædte mænd med kortklippede frisurer og en lille håndfuld af højreekstremistiske intellektuelle.

I deres bog pointerer Sundermeyer og medforfatter Christoph Ruf, at den økonomiske tilbagegang og stigende arbejdsløshed er vand på NPD's mølle. Partiet har infiltreret grupper af militante arbejdsløse og vinder fremgang.

"Tysklands evne til at imødegå denne udvikling vil blive sat på prøve i 2009. Det er hele landets politiske modenhed, der skal til eksamen," advarer de.

Nogle af de mest foruroligende afsløringer om NPD, som blev dannet i midten af 1960'erne, stammer fra tidligere medlemmer, som faldt fra, da de blev chokeret over volden blandt partiets tilhængerne og af dets heltetilbedelse af Adolf Hitler.

Uwe Luthardt, en taxachauffør, sad i NPD's ledelse i tre år, men meldte sig ud efter at være blevet vidne til, hvordan nogle af hans partifæller havde gennemtævet en punkrocker, der havde råbt "Goodnight, white pride" til gruppen. "Det var strået, der knækkede kamelens ryg," erklærede Luthardt.

Udenlanske donorer

Fra samme kilde stammer afsløringen om, at partiets regionale hovedkvarter i Jena kaldes Braunes Haus ('det brune hus') efter Hitlers gamle hovedkvarter i München. Bygningens kældre indeholder angiveligt et våbenlager og er dekoreret med fotografier af SS-mænd, ligesom dets medlemmer ynder at synge den forbudte 'Horst Wessel'-Lied og en sang, der bærer titlen 'Vi vil bygge en tunnelbanelinje fra Jerusalem til Auschwitz'.

Hr. Luthardt beretter desuden, hvordan partiet finansieres ved donationer fra udenlandske nazister og deres familier, der flygtede til Sydamerika efter Anden Verdenskrig. Andre midler rejses ved koncerter med højreekstremistiske skinheadrock-bands.

"Målet er at genrejse Det Tredje Rige," siger han.

"Et nyt korps af stormtropper skal sættes ind imod alle, som ikke deler partiets synspunkter. Opskriften er enkel: Lad os sparke alle udlændinge ud. Da vil tyskerne igen kunne få job. De er overbevist om, at de en dag vinder valget, og så vil tingene begynde at gå stærkt."

Ifølge Ruf og Sundermeyer er visse områder i det østlige Tyskland blevet udpeget af partiet som 'nationale befrielseszoner'. Hensigten er at intimidere udlændinge og indvandrere fra overhovedet at sætte deres ben her.

Lederen af NPD's ungdomsbevægelse retfærdiggør hadekampagnen mod udlændinge med denne udtalelse:

"Det tyske folk har eksisteret i 1.000 år. Vi kan simpelt hen ikke tillade, at det forsvinder."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu