Læsetid: 4 min.

Pakistan i krise efter attentat mod sportsfolk

Otte politifolk blev i går dræbt og syv cricketspillere såret ved et terrorlignende angreb. 'Pakistan er uregerligt, og angrebet i går på Sri Lankas crickethold vil yderligere destabilisere landet', siger kommentator Tariq Ali
Med håndgranater, morterraketter og automatvåben dræbte terrorister otte pakistanere og sårede syv srilankanske cricketspillere. Her ses to aaf de dræbte betjente lige efter angrebet i går morges.

Med håndgranater, morterraketter og automatvåben dræbte terrorister otte pakistanere og sårede syv srilankanske cricketspillere. Her ses to aaf de dræbte betjente lige efter angrebet i går morges.

Mohammad Imran

4. marts 2009

LONDON - Syv medlemmer af Sri Lankas cricketlandshold blev i går såret, da de blev udsat for et terrorangreb i Lahore i Pakistan.

Pludselig blev holdets bus og den medfølgende politieskorte angrebet af 12 bevæbnede mænd, der med håndgranater, raketter og automatvåben dræbte otte pakistanske betjente og sårede syv srilankanske spillere.

Angrebet blev sandsynligvis udført af islamistiske ekstremister, lyder den foreløbige melding. Eksperter vurderer, at anslaget havde til formål at undergrave Pakistans regering.

"Dette angreb havde ét formål: at destabilisere Pakistan og at vise Washington, at dette land er uregerligt. Vi ved ikke, hvem der stod bag angrebet - men det er heller ikke relevant. Dette sender et signal om, at Pakistan er i terroristernes vold," siger den pakistanskfødte kommentator og forfatter Tariq Ali til Information.

"Normalt angriber man ikke cricketstjerner. Cricket er religion her i Pakistan på linje med islam, men at terroristerne nu ændrer taktik, er symptomatisk for, hvor yderligtgående de er blevet-" siger Ali.

Højtstående pakistanske embedsmænd siger, at angrebet bærer de samme kendetegn som terrorangrebet i den indiske millionby Mumbai den 26. november, og de fleste kommentatorer er enige om, at det også er terrorister, der står bag denne gang.

Zardaris skyld

Tariq Ali er ikke i tvivl om, at præsident Asif Ali Zardari (afdøde Benazir Bhuttos enkemand, red.) bærer en væsentlig - om end indirekte - del af ansvaret for angrebet.

"Indenrigspolitisk er landet i opløsning. Pakistans Folkeparti (afdøde Benazir Bhuttos parti, red.) har intet lært, men har glemt alt. Korruptionen er udbredt som aldrig før, og Zardaris beslutning om ikke at genetablere de uafhængige domstole, der blev opløst af hans forgænger, præsident og general Pervez Musharraf, har skabt vrede blandt hans modstandere. Denne vrede er blevet yderligere forstærket, af hans beslutning om at afskedige den demokratiske valgte regering i den strategisk vigtige - og meget folkerige - delstat Punjab," siger Ali.

Han mener ikke, det er tilfældigt, at angrebet fandt sted netop i Punjabs hovedstad, Lahore. Tariq Ali mener også, at USA bærer en del af skylden.

"Udtalelser fra blandt andre den demokratiske senator Dianne Feinstein om, at USA angriber terrorceller i Pakistan, har ikke gjort situationen bedre," siger Tariq Ali.

"Det er en udbredt opfattelse, at regeringen ikke kan beskytte landets borgere, og at de er for eftergivende over for USA. Det undergraver ydermere regeringens legitimitet. Jeg forventer, at vi vil se et militærkup inden for overskuelig fremtid. Det har ingen - mindst af alle USA - interesse i," siger Ali.

Det er første gang et terrorangreb er blevet udført i Lahore. Men angrebet er ikke enestående.

"Der har i den sidste uge været fem angreb andre steder i Pakistan. Men de fik ikke megen mediebevågenhed," siger Rashid Ahmed, en lokal journalist fra Lahore.

Beskyldninger

Angrebet blev straks fulgt op af heftige beskyldninger fra det pakistanske politi.

"Det er en del af Indiens forsøg på at destabilisere Pakistan. De vil have Pakistan med på listen over stater, der støtter terror. Derfor er dette angreb blevet gennemført," lyder en udtalelse fra Khushro Pervaiz, der er chef for politiet i Lahore.

Det bliver på det skarpeste afvist i New Delhi. Den indiske udenrigsminister, Pranab Mukherjee, rettede skytset mod det, han kaldte "terrorismens infrastruktur i Pakistan".

"Dette angreb kræver, at den pakistanske stat én gang for alle opløser alle terrorceller, og at terrorister bliver stillet for retten. Hvis dette ikke sker, vil den slags angreb fortsætte. Jeg opfordrer regeringen i Pakistan til ikke at forsøge at aflede opmærksomheden fra angrebet, men derimod at konfrontere problemerne," sagde den indiske udenrigsminister.

Den evige konflikt mellem Indien og Pakistan med gensidige beskyldninger og anklager fik også andre til at mane til besindelse.

"Den slags beskyldninger er fantasifulde, men det er, hvad man kan forvente. Og det er sigende - og forudsigeligt - at begge sider ville bruge denne konflikt til at fremme deres egne interesser. Men det er utænkeligt, at Indien står bag," siger Ahmed Rashid.

Sri Lanka i chok

Sri Lankas præsident, Mahinda Rajapakse, fordømte angrebet og understregede, at holdet var i Pakistan som goodwill-ambassadører.

"Jeg fordømmer dette kujonagtige terroristangreb," sagde han.

Præsidenten chartrede kort efter angrebet et fly, der skal transportere de chokerede, og i nogle tilfælde sårede, cricketspillere hjem.

"De har fået nogle få skader, men alle er i sikkerhed og alle spillerne er uden for fare," siger holdets viceanfører, Kumar Sangakkara.

Srilankanerne afløste det indiske hold i turneringen, da det meldte afbud på baggrund af bekymringer over sikkerheden.

Intet cricket-VM

ICC - den internationale cricket organisation - aflyste straks de resterende landskampe mellem Pakistan og Sri Lanka. Og det anses nu for utænkeligt, at Pakistan kan afholde verdensmesterskaberne i cricket i 2011, som hidtidigt planlagt.

"Jeg tror ikke, der vil blive spillet international cricket i Pakistan i mange år. Næppe før der er kommet en ny regering. Det er trist, men det er alt for farligt under de nuværende omstændigheder at rejse til landet," sagde ICC- formand David Morgan i et interview med BBC.

Både Australiens, Indiens og Storbritanniens cricketlandshold har før angrebet sagt fra til at spille i Pakistan af sikkerhedshensyn.

De syv medlemmer af Sri Lankas landshold, der blev ramt, er uden for livsfare.

Ingen af terroristerne var blevet anholdt ved redaktionens slutning i går.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu