Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pakistans advokater marcherer på ny

Advokater og oppositionspolitikere har indledt landsdækkende protester mod Pakistans regering og præsident. Landets elite fortsætter dermed sit velkendte politiske spil i skyggen af langt mere alvorlige trusler mod landets stabilitet
Pakistansk politi anholdt i går mindst 300 demonstrerende advokater og oppositionstilhængere. Det politiske spil i Pakistan følger et efterhånden velkendt mønster, alt imens den politiske elite ikke evner at gøre meget ved truslen fra ekstremister og den nødlidende økonomi.

Pakistansk politi anholdt i går mindst 300 demonstrerende advokater og oppositionstilhængere. Det politiske spil i Pakistan følger et efterhånden velkendt mønster, alt imens den politiske elite ikke evner at gøre meget ved truslen fra ekstremister og den nødlidende økonomi.

ASIF HASSAN

Udland
13. marts 2009

Det er sådan med Pakistan, at det nogle gange er svært at vide, om man skal grine eller græde.

Da pakistansk politi onsdag ville anholde den fremtrædende advokat Ahtar Minallah, lykkedes det ham at slippe væk, låse sig inde i sin bil og tilkalde medier og venner via sin mobiltelefoner. Inden længe var der et sådant mylder af journalister, at Pakistans indenrigsminister var nødsaget til at træde frem og personligt erklære arrestationen afblæst.

"De ville arrestere mig, men de havde ikke professionel kompetence til at gøre det," sagde Minallah.

Naturligvis er der undtagelser, men det politiske liv i Pakistan forekommer ofte at være et spil, eliten spiller på solid afstand af de erfaringer, almindelige mennesker gør sig.

Og selv når den politiske undertrykkelse kommer til udtryk, kan de involverede nemt få en opfattelse af, at de indgår i et allerede fastlagt manuskript. Aktivister bliver udsat for masseanholdelser for at blive løsladt få dage senere. Da Benazir Bhutto sad i husarrest i 2007, plejede grupper af hendes tilhængere således at marchere frem til politikæderne for at fange tv-kameraernes opmærksomhed og derpå lade sig arrestere i fuld offentlighed, velvidende at de ville blive sluppet fri nogle få timer senere uden for kameraerne rækkevidde.

Pakistan har ikke råd til at fortsætte dette mummespil. Et land, som plages af problemer så indlysende presserende, at de knapt behøver blive nævnt - den stigende trussel fra ekstremister, den nødlidende økonomi, den diplomatiske hårdknude i forholdet til Indien, risikoen for en militær magtovertagelse osv. - burde ikke spilde tid på yderligere uro udløst af unødvendige politiske stridigheder.

Men lige siden Asif Ali Zardari og hans Pakistanske Folkeparti kom til magten, ridende på en bølge af velvilje efter årene med den upopulære Musharraf ved magten, har Zardari undladt at sætte landets interesser over sit eget partis korsigtede muligheder for gevinst. 13 måneder efter valget er velviljen blegnet, og det pakistanske folk kræver handling i stedet for julelege.

Mindst 300 tilbageholdt

Den anspændte situation forværredes yderligere i går, da pakistansk politi slog til imod de advokater og regeringsfjendtlige demonstranter, som i går indledte en fire dage lang protestmarch med krav om genindsættelse af 60 højtstående dommere, som blev fyret tilbage i 2007 under præsident Musharraf. Mindst 300 blev tilbageholdt.

Regeringen hævder, at marchen alene har til formål at destabilisere landet, og har endnu engang beordret masseanholdelser. Myndighederne har samtidig forbudt politiske møder i Sindh og Punjab af frygt for ny vold.

En domstolsafgørelse, som udelukker oppositionslederen Nawaz Sharif fra at beklæde offentligt embede, har forværret situationen, og Sharif har udtrykt støtte til advokaterne og opfordret alle pakistanere til at deltage i protestmarchen.

Demonstrationsscenerne i går gav mindelser om forløbet i efteråret 2007, da Musharraf forsøgte at stoppe lignende protester imod fyringen af højesteretsdommer Mohammed Chaudhry. Fyringen førte til Musharrafs afgang som hærchef og siden præsident.

Pakistans regering har dog genindsat flertallet af de dommere, som Musharraf afskedigede, men Chaudry er blandt de 60, som ikke er blevet genindsat. Det skyldes ifølge iagttagere, at præsident Zardari frygter, at de pågældende dommere vil søge at begrænse hans magt og endog genåbne en række korruptionssager imod ham. De blev frafaldet af den daværende præsident Musharraf, da han søgte at indgå en politisk alliance med Pakistansk Folkeparti i 2007.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her