Læsetid: 8 min.

Er den papirløse kollega fjende eller kammerat?

Fagforbundet 3F opfordrer sine medlemmer til at melde 'illegale' udenlandske arbejdere til myndighederne. Norske fagforeningsaktivister vil 'kæmpe for alle lønmodtageres rettigheder', uanset om de har papirer eller ej, er organiserede eller ej, mens svenske bygningsarbejdere har tømmermænd efter en uheldig sag om 'go home'-skilte rettet mod lettiske arbejdere
Fagforbundet 3F opfordrer sine medlemmer til at melde 'illegale' udenlandske arbejdere til myndighederne. Norske fagforeningsaktivister vil 'kæmpe for alle lønmodtageres rettigheder', uanset om de har papirer eller ej, er organiserede eller ej, mens svenske bygningsarbejdere har tømmermænd efter en uheldig sag om 'go home'-skilte rettet mod lettiske arbejdere
28. marts 2009

Tre dages blokade af en byggeplads i Rødovre førte onsdag til, at en gruppe polske arbejdere fik orden i lønnen, da bygherren Frank Quistgaard tegnede overenskomst med Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København (BJMF). Medlemmer af fagforbundet 3F har siden 2004 indledt over 300 blokader mod danske og udenlandske virksomheder på byggeområdet, som ikke har dansk overenskomst.

Det er dog langt fra hver gang, blokaderne giver resultat så hurtigt, og både norske og svenske fagforeninger er kritiske over for strategien. Norske bygningsarbejdere har fravalgt blokader, fordi de mener, det kommer til at virke fjendtligt over for de udenlandske arbejdere, der går på byggepladserne.

Hos 3F er linjen, at udenlandske arbejdere er velkomne 'på samme vilkår' som danske - men arbejder de uden orden i papirerne, melder 3F ikke blot arbejdsgiveren, men også arbejderne til de danske myndigheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

3F's linie er da god nok.

Danmark er et demokrati og myndighederne betales og afloennes af befolkningen og befolkningen bestemmer gennem de folkevalgte, hvad myndighederne skal lave.

Overfoelsomhed over for myndigheder hoerer hjemme i diktaturer og korrupte lande.

Den papirløse kollega må helt klart være en kammerat. Det er ikke LO's eller 3F's opgave at anmelde polske bygge-arbejdere uden papirer; den opgave har staten altså sit voldsmonopol, politi og militær, til. Hvad er der blevet af fagbevægelsens internationale solidaritet? Nå, jo, den er gået fløjten --- i frygt for at polske arbejdere kommer og tager vores 3F job...

@Robert
Overfølsomhed over for myndigheder hører også hjemme blandt anarkister, hvis fornemmeste arbejde er at forene arbejderklassen på tværs af grænser, nationer og kulturer. Myndighederne vil nemlig til enhver tid forsvare den herskende dagsorden, nemlig at indvandrere uden papirer er illegale og skal sendes hjem for enhver pris. Og det faktum kan mennesker med humanistisk samvittighed naturligvis ikke sidde overhørige.

(Undtagelsesvist steder som fx i USA ser de dog gennem fingre med problemet, da den store mængde særligt mexicanske, papirløse migrantarbejdere er en væsentlig forudsætning for at få den amerikanske økonomi til at køre rundt. Så der er også eksempler på hvor stater ikke overholder deres lovfæstede forpligtelser af hensyn til kapitalismens behov for ufaglært arbejdskraft.)