Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politibetjent dræbt i Nordirland

'De, der kender til mordet, må melde de skyldige til politiet', siger tidligere IRA-medlem
Udland
11. marts 2009

LONDON - Natten til i går blev en politibetjent myrdet i County Amargh i Nordirland. Det er det tredje drab på tre dage. Det er første gang i 12 år, at et medlem af ordensmagten er blevet dræbt - og første gang siden the Royal Ulster Constabulary tog navneforandring til The Police Service of Northern Ireland (PSNI) - og optog katolikker som medlemmer efter 2001.

"Det er en tragedie, men det betyder ikke, at vi nu vender tilbage til den mørke tid i terrorens skygge," siger Storbritanniens nordirlandsminister, Shaun Woodward, Labour.

"Alle de demokratiske partier i Nordirland har været enige i deres fordømmelse af dette mord. Både Sinn Féins præsident, Gerry Adams, og unionistlederen, førsteminister Peter Robinson, har fordømt angrebet i dag og mordet på to soldater i weekenden," sagde Woodward i går.

Han ville ikke kommentere et spørgsmål om, hvorvidt Sinn Féins fordømmelse af angrebet kom sent.

Flere britiske aviser hæftede sig i går ved, at Sinn Féins præsident, Gerry Adams, tilsyneladende ikke ville kalde drabet for "mord".

"Det sår tvivl om Sinn Féins solidaritet med de demokratiske partier," kommenterede avisen the Daily Telegraph.

Men denne tolkning afvises "totalt og aldeles" af Sinn Féins medlem af Nordirlands parlament John O'Dowd:

"Det er rubbish (vås, red.). Hvordan kan du stille et sådant spørgsmål? Selvfølgelig fordømmer vi denne handling," siger han til Information.

- Men vil Sinn Féin betegne det som mord?

"Ja, selvfølgelig vil vi kalde det mord. Og mere end det. Dette er et angreb på vores politistyrke og på vores fredsaftale," siger O'Dowd.

"Krigen er slut. Og de såkaldt republikanske dissidenter har ingen støtte i befolkningen. Da de stillede op til valget for et par år siden, fik de 300 stemmer i hele Nordirland. Sinn Féin fik langt over 200.000. Det viser, at vor del af befolkningen (den katolske, red.) støtter freden," siger John O'Dowd.

Støtte til politiet

I modsætning til tidligere opfordrer Sinn Féin til, at man samarbejder med politiet.

"Nationalister og republikanere (der ønsker et forenet Irland, red.) har ikke noget at frygte fra politiet. Det er ikke længere the Royal Ulster Constabulary, men The Police Service of Northern Ireland. Vi har et fælles ansvar - protestanter såvel som katolikker - for at disse mænd bliver fanget - og jeg vil bruge de kontakter, jeg har i miljøet," siger John O Dowd.

Det synspunkt bakkes op af vice-førsteminister Martin McGuiness, Sinn Féin.

"De, der kender til mordet, må melde de skyldige til politiet," siger Martin McGuinness, der tidligere var et ledende - og aktivt - medlem af den forbudte republikanske hær, IRA.

MI-5

Den britiske sikkerhedstjeneste, MI-5, har i de seneste tre måneder advaret om, at truslen fra katolske udbrydergrupper er større end truslen fra islamistiske terrorister.

Men militære eksperter mener ikke, at der er udsigt til en tilbagevenden til tidligere tiders konfliktmønster.

"Krigen i Nordirland var præget af Den Kolde Krig. IRA fik våben fra østlandene via Libyen. Selv om man stadig kan få håndvåben, er det blevet mere vanskeligt at få mere avancerede våben. Det sætter begrænsninger for de angreb, de kan udføre," siger Oberst Patrick Mercier, som har været udstationeret i provinsen 11 gange siden 1980.

En anden faktor er, at den irske regering har samarbejdet med PSNI i de senere år.

Den irske premierminister Brian Cowen tog i går afstand fra mordet.

Den irske republik opgav i 1998 kravet om, at Nordirland skulle knyttes tættere til Irland efter en folkeafstemning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her