Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politisk kaos i Tjekkiet skader hele Østeuropa

Den tjekkiske regerings afgang kan give EU et troværdighedsproblem, og det vil skade alle de sårbare økonomier i Østeuropa, vurderer eksperter
Udland
26. marts 2009
Tjekkiets regeringsleder Mirek Topolanek smed tøjlerne tirsdag.

Tjekkiets regeringsleder Mirek Topolanek smed tøjlerne tirsdag.

Frederick Florin

Den tjekkiske regering blev væltet efter en mistillidsafstemning natten til i går.

Efter flere timers debat i det tjekkiske parlaments første kammer, Poslanecká Snemovna, faldt regeringschef Mirek Topolaneks koalitionsregering sammen.

106 af de 200 tjekkiske parlamentsmedlemmer stemte for en mistillidsdagsorden fremsat af det tidligere kommunistparti KSM.

"Det er et stort prestigetab for Mirek Topolánek personligt, men det er også problematisk for EU som helhed," siger Agnieszka Smolenska, der forsker i østeuropæisk politik ved University College i London.

"Den økonomiske krise har ramt de østeuropæiske lande hårdt. Og selv om enkelte lande - heriblandt Polen og Tjekkiet - har sunde offentlige finanser, så har markederne haft svært ved at skelne mellem de forskellige lande. Resultatet af regeringssammenbruddet er derfor alvorligt for alle de øst- og centraleuropæiske lande," siger Smolenska.

Den tjekkiske regerings afgang kommer kun få dage efter, at Ungarns premierminister socialdemokraten Ferenc Gyurcsany trak sigtilbage, som følge af den alvorlige økonomiske situation.

"Ungarn har været meget hårdere ramt end Tjekkiet, men at to af de tre ledende østeuropæiske lande, mister deres regering inden for få dage er alvorligt. At det kommer samme dag, som IMF (den Internationale Valutafond, red.) gav et nødlån til Rumænien, gør ikke situationen bedre," siger Smolenska.

Den direkte årsag til regeringssammenbruddet var Topolaneks kontroversielle støtte til et amerikansk anti-missilskjold, som Rusland har været meget kritisk overfor.

Men få er i tvivl om, at den væsentligste årsag er den økonomiske situation, siger Smolenska.

Der er mange i Tjekkiet, der er meget bekymrede over den statsintervention i økonomien der er blevet gennemført. Det opfattes af nogle - heriblandt præsident Václav Klaus- som et knæfald for tidligere tiders socialistiske politik. Det har skabt et troværdighedsproblem for Topolanek. Men han er også blevet presset fra venstrefløjen.

Der har længe været et anstrengt forhold mellem de tre koalitionspartier: De Grønne, Socialdemokraterne og Topolaneks eget Borgerrettighedsparti (ODS).

Hans egne gik imod ham

Men det var en overraskelse, at to af de fire medlemmer af regeringspartierne, der brød med partilinjen og stemte for mistillidsdagsordenen, var medlemmer af hans eget ODS.

Udover de to grønne medlemmer Olga Zubová og Vûra Jakubková, stemte også borgerdemokraterne Vlastimil Tlust og Jan Schwippel mod regeringen.

"Det vidner om, at Topolanek har mistet grebet om sit politiske bagland," siger Smolenska.

Situationen er yderligere kompliceret af, at Tjekkiet i dette halvår har formandskabet i EU. Og Tjekkiet har endnu ikke ratificeret Lissabontraktaten.

Men det er ikke første gang, at en regering falder i et formandsland. Poul Schlüters centrum-højre regering i Danmark, faldt som følge af tamilsagen i 1993. Det fik ingen konsekvenser for formandskabet.

Senest skete det i 1996, da parlamentsvalget i Italien førte til et magtskifte, og centrumvenstrekoalitionen under Romano Prodi tog over fra Lamberto Dinis centrumhøjreregering.

Men situationen er en anden i dag, vurderer en ekspert i europæisk politik.

"Nu er der 27 medlemmer - og ikke 12. Der er samtidig en finansiel krise og så har man en præsident Václav Klaus, der aktivt kritiserer EU. Det gør ikke situationen let for EU", siger Cécile Kérébel fra det franske udenrigspolitiske forskningscenter Institut Français des Relations Internationales (IFRI) i Paris.

Den afgående tjekkiske regeringsleder, Mirek Topolánek, gav delvist den hidtidige koalitionspartner socialdemokraterne skylden for sammenbruddet:

"Dette er et eksempel på hvordan socialdemokraterne spiller hasard med Tjekkiets EU-formandskab. Det er ikke første gang det er sket," sagde Topolanek ifølge den tjekkiske avis Hospodarske Noviny. Trods de bitre ord lovede den socialdemokratiske leder Jií Paroubek, at hans parti vil støtte et forretningsministerium ledet af Topolanek "i de næste uger," skrev Hospodarske Noviny.

"Regeringens fald får ikke betydning for EU-" sagde Topolanek, tirsdag til den tjekkiske internetavis Aktuálnû.

Men den opfattelse deles ikke af eksperter i EU politik.

"Det er forventeligt, at han ville sige sådan. Hvad skulle han ellers sige? Men det siger sig selv, at EU's gennemslagskraft og position er alvorligt svækket når et formandsland er i dyb politisk krise," siger Cécile Kérébel.

Iagttagere vurderer, at regeringens sammenbrud vil føre til nyvalg i april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her