Læsetid: 4 min.

'Deres skrig fyldte rummene'

Israel afprøvede nye våben mod civile under den seneste Gaza-konflikt. Det fastslår den norske læge Erik Fosse, der arbejdede på et hospital i Gaza under krigen
Den norske læge Erik Fosse var i Gaza under Israels voldsomme bombardement af området. Han afslørede Israels brug af ulovlige våben.

Den norske læge Erik Fosse var i Gaza under Israels voldsomme bombardement af området. Han afslørede Israels brug af ulovlige våben.

Kristine Kiilerich

5. marts 2009

Sårede patienter væltede ind på Shifa-hospitalet i Gaza, når endnu en bombe var eksploderet. Oftest 50-60, men sommetider op til 100 sårede palæstinensere ankom til hospitalet på samme tid. Og så gjaldt det om at være lynhurtig til at få de mange gjort klar til operation. Der var to patienter på hver operationsstue, patienter på hospitalets gange og patienter på gulvet. De havde det til fælles, at de var palæstinensere, var blevet ramt af Israels bomber og var hårdt såret.

"Vi havde to timer til at operere dem alle i. Hvis ikke vi nåede det, døde de," fortæller den norske læge og kirurg Erik Fosse.

Sammen med sin kollega Mads Gilbert befandt han sig 11 dage i Gaza under den tre uger lange konflikt, som kostede 1.500 mennesker livet og sårede 5.500.

De to læger var nogle af de eneste vesterlændinge, der fik adgang til Gaza under konflikten, fordi de havde været der før og undervist på hospitalet.

Da de over for hele den internationale presse kunne afsløre, at Israel anvendte ulovlige våben mod civile, blev de verdenskendte og en slags sandhedskilder for hele det internationale samfund.

Det var ikke så meget, om våbnene var ulovlige eller ej, der gjorde udslaget for Erik Fosse. Det var snarere de enorme skader, de nye våben forsagede. Og næsten altid på civile og på børn.

"Det var helt tydeligt, at Israel afprøvede deres nye våben mod civilbefolkningen," fortæller Erik Fosse.

Bomber hvert minut

For lægerne og sygeplejerskerne på det store Shifa-hospital handlede hvert sekund om liv eller død. Og det gjorde ondt at se civile voksne og børn med afrevne lemmer, enorme brandsår og gennemhullede kroppe, fortæller den norske læge, der endvidere er professor i thoraxkirurgi.

Men katastrofen skabte nok mere fortvivlelse for det lokale personale end for de to norske læger. For de vidste, at deres familier var i sikkerhed i Norge. Modsat hospitalets personale. Mens de fjernede metalsplinter, amputerede arme og ben og lagde et hvidt lagen over nogle af dem, der ikke stod til at redde, gik de hver med en lille høretelefon i øret. På den måde kunne de følge med i radioen og hele tiden holde sig orienteret. Måske var deres hjem det næste, der blev jævnet med jorden.

"Mens en af lægerne var på arbejde, blev hans kone og børn bragt sårede ind på hospitalet," siger Erik Fosse og fortæller, at de pårørende fulgte deres sårede på hospitalet, hvis de da stadig var i live. På den måde kom der ofte 200 mennesker ind på hospitalet på samme tid:

"De løb på gangene og var dybt fortvivlede. Deres skrig fyldte rummene," husker Fosse og fortæller, at lyden af bomber, der samtidig faldt hvert minut, var ubeskrivelig.

"Når bomberne fløj om ørerne på os, rystede jorden. Men der var ikke tid til at lægge mærke til det. Mine tanker gik til de børn, der ikke vidste, om deres familie var levende eller døde," siger den norske læge og pointerer, at omkring halvdelen af patienterne var børn. På de tre uger døde 400 børn.

Bare Hamas-børn

Kendetegnende for en del af patienterne var, at der ikke var nogen splinter at finde i deres krop. Alligevel ankom adskillige patienter til hospitalet med deres underkrop afrevet i et snit - noget, som de nye såkaldte DIME-bomber (Dense Inert Metal Explosi-ve) forårsagede.

For Erik Fosse var der ikke tvivl om israelernes mål:

"Israelerne bombede systematisk mod civile og børn. Først en moské, dernæst et marked og så en skole. Det viser, hvem de ønskede at skade og afprøve deres nye våben mod."

Det gjorde især indtryk på den udstationerede læge, da en FN-skole blev bombet den 6. januar omkring klokken 12. Børnene holdt frikvarter, da bomben ramte skolen, og cirka 60 børn måtte bytte klasseværelse ud med hospital.

"Vi opererede hele dagen. Det var forfærdeligt," siger Fosse.

Men det var ikke det værste. Senere fik han at vide, at en israelsk soldat ikke mente, det var så slemt - de palæstinensiske børn var jo bare 'Hamas-børn.'

Og det er netop det, der er kernen af problemet, mener Fosse:

"Fordi man er bange for Hamas, bliver det legitimt at dræbe alle palæstinensere- enten de er gamle eller små børn. De bliver alle stemplet som terrorister. Det er udtryk for kollektiv afstraffelse," siger han og understreger, at Vesten, heriblandt Danmark, bør reagere på stigmatiseringen af befolkningen.

"Det er helt uacceptabelt, at det sker. Det er en humanitær katastrofe for palæstinenserne. Og en moralsk katastrofe for Israel og Vesten."

Støtter retten til at leve

Erik Fosse mener, at Danmark bør genoverveje den måde, vi yder økonomisk støtte til genopbygningen af Gaza. Som det tidligere på ugen blev aftalt, giver vi pengene uden om regerings-repræsentanten Hamas. Men det er helt forkert, mener lægen:

"Vi kan ikke komme uden om Hamas, for de sidder jo på flertallet."

Erik Fosse er blevet beskyldt for at have valgt side under konflikten, men det nægter han at have gjort:

"Jeg har blot støttet palæstinenserne i retten til at overleve."

Kollektiv afstraffelse

Gaza grænsen og ikke valgt side

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er yderst beundringsværdigt, at Dr Fosse med stor fare for sig selv yder en humanitær indsats i en kampzone.

Dr Fosse's slutninger og konklusioner hen mod, at Danmark skal anlægge en anden politik i forhold til de forskellioge konflikt-parter finder jeg derimod aldeles forkerte.

Det overordnede mål er fred og garanti for både Israels og andres ret til at eksistere - en fred, der f eks bygger på, at Israel udslettes (som krævet af bl a Hamas og Iran m fl) er ikke acceptabel under nogen omstændigheder.

Per Erik Rønne

Var det i øvrigt ikke denne læge, der 11. september 2001 hyldede Al Qaeda for dåden i New York og Washington?

Det viser vist noget om hans udgangspunkt

"Israel afprøvede nye våben mod civile under den seneste Gaza-konflikt."

Det er der jo i og for sig ikke noget nyt i. USA har siden Israel blev oprettet, med israelernes hjælp systematisk brugt Mellemøsten til at teste deres nyeste våben.

Araberne i almindelighed og palæstinenserne i særdeleshed, er i den sammenhæng rutinemæssigt blevet anvendt som forsøgskaniner og levende skydeskiver...

Niels B. Larsen

@ Per Thomsen

Lidt ligesom europæere rutinemæssigt er blevet brugt som forsøgskaniner udi terrorhåndværket af bl. a. PLO tilbage i '70erne og andre grupperinger siden? :-(

Casper Jensen

Jeg ved ikke hvad den nye eksperimenterende ammuntion har af konsekvenser i virkligheden.

Men det skal lige siges at "Dense Inert Metal Explosive (DIME)" er designet til at mindske collateral damage, ved at sprede mange små fragmenter der er dødlig i en lille radius, og derefter mister de små fragmenter hurtigt deres momentum(dødlighed).

I modsætning til konventionelle artilleri granater der kan sprede dræbende fragmenter flere hundrede meter fra nedslaget, og derved have en stor risiko for at ramme civile der befinder sig lang fra det mål der skal rammes.

Så idéen med denne nye type granat er god nok, men måden hvorpå Israel vælger at brugen den på er en helt ande diskussion.

Jens Thorning

Jeg har sgu aldri´g forstet det helt: Er Hamas ikke "lovligt" valgt efter alle det parlamentariske demokratis vedtagne regler og principper? Har kvinderne ikke stemmeret? De er jo også ved at opleve demokratiet i Irak og Afghanistan og har måske i den første fase - det er forhåbentlig bare nogle forbigående børnesygdomme - en tendens til at stemme på folk, der er lige som dem selv eller varetager visse etniske eller nationale intgeresser? Hvori adskiller dette sig fra Israels "lovlige" demokrati? Hvordan bli'r man medlem af Det Internationale Samfund?

Martin Kaarup

Det er ikke korrekt at Hamas og Iran ikke vil acceptere Israel. Iran har offentligt tilkendegivet, at de støtter den fredsplan som den Palestinænsiske befolkning vælger, og Hamas har offentligt tilkendegivet at de i det store hele støtter "Peaceful Settlement of Palestine Question", som er FN's snart 20-årige lange forslag om en fredelig løsning langs 67' grænsen og med Gaza, Øst-Jerusalem og Vestbredden overdraget til Palestinenserne.

Disse kendsgerninger har der været skrevet om i tidsskrifter og aviser verden om, så det kan nemt verificeres, hvis I er i tvivl. I kan sågar google "Peaceful Settlement of Palestine Question", hvis I ønsker at gennemlæse forslaget.

Hver år stemmer FN's generalforsamling om forslaget og i snart 20 år har svaret været det samme: Hele verden (og Danmark) støtter forslaget mens USA og Israel stemmer imod.
Helt korrekt, så har Uzbekistan, nogle småøer i Stillehavet, f.eks. Nauru samt Australien også stemt imod forslaget enkelte gange.
Ingen ved helt hvorfor, men det kan muligvis hænge sammen med at Rupert Murdoch, en ultra-republikansk amerikansk/australsk mediemongul, hvis erklæret mål alene er at fremme amerikanske interesser. Han ejer adskillige aviser m.v. i Australien og på småøerne i Stillehavet.

Omregnes FN afstemningerne til tal, så stemmer 6,46 milliarder mennesker i verden for FN's fredelige løsning, mens 0,3 milliarder mennesker stemmer imod.

En lille men magtfuld minoritetsgruppe har i snart 20 år arbejdet for forsat konflikt for både Israel og Palestina og dette har hverken gavnet Israels eller Palestinas interesser/omdømme.

De sande venner af Israel og Palestina ønsker fred. Verden ønsker fred.

@ Per Erik Rønne stiller et spørgsmål og drager en konklusion:

" Var det i øvrigt ikke denne læge, der 11. september 2001 hyldede Al Qaeda for dåden i New York og Washington?

Det viser vist noget om hans udgangspunkt. "

Venter du på et svar på dit spørgsmål, eller har du en henvisning til det, der måske snarere er ment som en påstand ?

@ Niels B. Larsen skriver:

" Lidt ligesom europæere rutinemæssigt er blevet brugt som forsøgskaniner udi terrorhåndværket af bl. a. PLO tilbage i '70erne og andre grupperinger siden? :-( "

Nu skriver du jo selv " Lidt ligesom ...", så måske er vi enige. Jeg erindrer i hvert fald ikke om snesevis eller hundredevis dræbte eller lemlæstede børn liggende omkring mig, der hvor jeg levede i 70'erne (Europa).

Iøvrigt kan PLO's onde gerninger vel ikke berette Israels massakre på civile ? Ikke i min optik, men måske jeg ikke er fulgt med tiden ....

Niels B. Larsen

@ Per Jongberg

Til gengæld erindrer jeg diverse flykapringer, bombeangreb i Berlin og Paris og kidnapninger af europæere (ofte med mord på disse til følge).

Blot for at nævne nogle få "heltegerninger" fra PLO & konsorter.

Enig, Niels B. Larsen, " men andres onde gerninger berettiger stadig ikke mine " ... stadig iht min optik.

En magtposition, der tillader at slippe fra onde gerninger, berettiger dem heller ikke ... stadig min håbløse optik.

Martin Kaarup

Alle magtstrukturer har ingen rettigheder - de har kun forpligtelser. Heri giver jeg Per Jongberg ret.

Samtidig er der en forskel mellem de forskellige typer af kriminalitet og hvordan de vægtes i international ret, f.eks. er Hamas' raketangreb på den israelske civilbefolkningen en soleklar forbrydelse.
Forbrydelse svarer til partisanernes modangreb under 2. Verdenskrig, de danske snaphaner under svenske-krigen eller de amerkanske kolonisters modkamp.

Denne type forbrydelser skal afvikles i det ene eller andet lands retssystem, idet de ikke er beskrevet i Geneva-konventionen. Afviklingen sker næsten aldrig, idet overmagten næsten altid tilsidesætter retssystemet med diverse undskyldninger, f.eks. indsættelse af frihedskæmpere i koncentrationslejre under 2. Verdenskrig eller
den nuværende fangelejr på Guantanamo, Cuba.

På den anden side er de israelske helikopter/flyangreb med missiler, forskellige typer af artilleriild m.v. mod civilbefolkningen. disse er en soleklar krigsforbrydelse og en forbrydelse mod menneskeheden som beskrevet i Geneva-konventionen. Både tyskerne under 2. Verdenskrig, den svenske overmagt i svensker-krigene samt den engelske krigsmaskine begik disse forbrydelser.
Den slags forbrydelser var gratis indtil oprettelsen af domstolen i Haag, hvor de i dag har lovhjemmel.

Der er altså en væsentligt forskel mellem modstandskamp og angrebskamp - også selvom den foregår mod civilbefolkningen.

Det er da også tilfældet at Israel har en dom i Folkeretten (world court decision) samt er det land i verden som har flest resolutioner mod sig i FN. Så mange, at hvis alle de andre lande blev lagt sammen ville Israel stadigvæk have flest.

Det skal nævnes at Israel har fredelige muligheder for at stoppe Hamas' forbrydelser, nemlig at tage Hamas' på deres egne ord og gennemføre den af FN's generalforsamling foreslåede fredsplan som Israel har nedstemt i snart 20 år.
Hvis Israel overholder dem af verden pålagte forpligtelser og Hamas' fortsætter beskydning af civilbefolkningen, så vil verdens opinion vende sig til fordel for Israel.

@J. Jay: Jeg kan kun opfordre dig til at undersøge sagen til bunds - du kan evt. starte med denne tale af den anerkendte Israelske arkæolog. Titlen er
'No dispute No controversy No complexity' og kan heldigvis findes på YouTube.
(http://www.youtube.com/watch?v=wi02XF9BfNI)

Samtidig skal kravet om anerkendelse være reciprokalt, dvs. Israel skal anerkende Palestina. Ellers er kravet hyklerisk og ikke moralsk betinget.

Niels B. Larsen

@ Martin Kaarup

Nu er FN-resolutioner jo ikke bindende, ligesom de heller ikke kan siges at have noget som helst skær af afvejet retfærdighed over sig.

Det er derfor ganske frivilligt om et land vil rette sig efter disse resolutioner.

Og Israel er jo langt fra det eneste land, som siger fra.

Jens Thorning

Per Erik Rønne

Var det i øvrigt ikke denne læge, der 11. september 2001 hyldede Al Qaeda for dåden i New York og Washington?

NEJ - det var hans læge-kollega Mads Gilbert, der som Erik Fosse er kendt på venstrefløjen i Norge, men altså også er læge, som udtalte:

«Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape. Døde sivile er det samme enten det er amerikanere, palestinere eller irakere.» På direkte spørsmål om han støttet terrorangrep på USA, svarte Gilbert: «Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt.»
(Aftenposten)

Om hans kollega Erik Fosse så har trang til at overdrive rædslerne i Gaza? Ja, hvad vil det sige at "overdrive" i den forbindelse - der eksisterer som bekendt ikke proportioner i krig (citat: Ehud Barak) ...

Martin Kaarup

Det er rigtigt at FN's resolutioner er vejledende. Israel blev i 1948 skabt på baggrund af en FN resolution. Det er derfor politisk uhensigtsmæssigt (endsige dumt) at Israel ikke vælger at følge FN's beslutninger, idet andre lande kan få samme idé.

Iøvrigt - Hvis vi mener verdenssamfundet skal styres af love og regler, så vil det vel være mest korrekt at anvende de organer vi allerede har på plads og som flertallet af verdens lande følger med største omhu.
Jeg har ikke set modspil til de eksisterende organer udover NATO, men atlanterhavspagten er ikke egnet af åbenlyse årsager.

Hvis vi i stedet mener de stærkeste i verden bestemmer, så kan pænt vi afvente hvad Kina og fremtidens andre stormagter beslutter sig for af menneskerettigheder for befolkningen i Danmark og Israel.

Israel er det land som siger fra flest gange i FN og det er ikke korrekt at der er mange andre lande som også gør det.
Hvis du er i tvivl finder finder du listen over FN resolutioner her: (http://www.un.org/documents/scres.htm).

Peter (ny) Hansen

Jeg har boet i Egypten, og jeg synes araberne skulle tage sig sammen og industrialisere og demokratisere deres samfund i stedet for hele tiden at fokusere på deres konflikt med Den Store Satan og med Zionismen. Den konflikt som de hævder er skrevet ind i Koranen. Det er den nok, men så var det måske på tide at finde et andet værdigrundlag.

Se lige Gaza striben, det er bare en fed beliggenhed. Egypterne har også alletiders beliggenhed med masser af strande og historiske byer, men de render også stadig rundt i deres fedtede kjortler.

Niels Christensen

Erik Fosse påstår og påstår.
Men har ikke skyggen af bevis.
Men sjovt nok så har han åbenbart ikke set en eneste af de Fatah medlemmer som Hamas myrdede eller mishandlede.
Fosse ser kun hvad han vil se.

Martin Kaarup

@Torsten Yding.

Der er slet ikke hold i nogen af dine udtalelser.

Hvis du rent faktisk læser Aftonpostens artikel igennem ser du Mads Gilbert ikke bryder sig om hvordan Læger Uden Grænser arbejder. Mads Gilberts har selvfølgelig ret til sin holdning i et demokratisk land med velfungerende talefrihed.

Det vil være det samme som at hævde at alle journalister skal støtte Journalister Uden Grænser eller at alle ingeniører skal støtte Ingeniører Uden Grænser.

Derudover blander du jøder og staten Israel sammen.

"Boykot Israel"-kampangen har bred folkelig opbakning i Danmark samt udlandet og er for såvidt ikke politisk, men handler om menneskerettigheder.
Derfor deltager både højre og venstrefløjen, skønt der af historiske årsager altid er flest fra venstrefløjen.
Boykotten er en handelsblokade af staten Israel og alle muslimer, kristne, kurdere og jøder m.m. i staten Israel rammes af denne boykot.

Lignende boykot har for nyligt ramt Danmark omkring Muhammedtegningerne. her blev danske ambassader brændt af uden at danskerne følte sig stigmatiseret (jeg skal dog sige, at der mig bekendt, ikke findes en undersøgelse af fænomenet).

Der findes flere berømte boykots, navnligt de olympiske lege i Moskva, de olympiske lege i Los Angeles, Davies Cup mellem Argentina og Sverige 1975, landende New Zealand, Cuba, Irak, Iran, England, Sydafrika eller virksomhederne Shell, Nestle. Alle har været udsat for boykot.

Jeg vil ikke gå i detaljer med hver enkelt her. Alverdens tv-stationer og aviser har rapporteret om disse kendsgerninger, så du kan selv undersøge sagen.

Både Hamas og Israel må eje TV-stationer. Det er der ikke noget galt i. Det er bevist at den israelske hær udsender propaganda og det gør Hamas givetvis også. Det er kun forventeligt.
Amerikanerne gør det, Briterne gør det - ja, selv Danmark gør det. Du kan som journalist selv rejse til Afganistan. Det koster mange penge og sker under stor fare og risiko eller du kan blive 'embeddet' i den danske lejr der gerne tager dig med når de skal på missioner.
Studier fra USA og England viser tydeligt at 'embedded' jounalister er påvirket af en slags Stockholm-syndrom der favoriserer hærenheden de arbejder i.
Det er militærets job at føre krig mod alle fire krigstyper; Hæren, Luftvåbnet, Søværnet og Medierne (kilde: IDF).

Upåagtet har nyhedsstationen CNN altså ment at indholdet er faktuel korrekt til at blive vist på amerikansk tv.

Det interessante i den historie er ikke, om det er propaganda eller ej. Det interessante er, at det ikke er sket før i CNN's historie. Historier som er kritiske mod Israel bliver ikke vist på CNN.
Årsagen til at CNN alligevel har valgt at sende udsendelse skal nok findes i sagen om båden med nødhjælp og personale som blev sejlet over ende af et Israelsk krigsskib og hvori sad CNN-journalist Karl Penhaul samt representant for den amerikanske folkestyre Cynthia McKinney.

Så udsendelse skal - udover den allerstedsnærværende menneskelige tragedie - snarere ses som en protest fra CNN til staten Israel.

Martin Kaarup

@Niels Christensen.

Dit argument kan gives om alle personer - dig selv inklusiv.
Det må sandelig være en barsk oplevelse, at se folk blive myrdet eller mishandlet.
Hvis du har brug for krisehjælp for at bearbejde de oplevelser kan du sikkert få hjælp i det danske sundhedsvæsen.