Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tvivl om arrestordre mod Sudans præsident vil gavne retfærdigheden

Den Internationale Straffedomstol i Haag har udstedt anholdelsesbegæring på Sudans præsident, Omar al-Bashir, for krigsforbrydelser. Ordren kan forpurre freden og gøre ondt værre i regionen, mener iagttagere. Tvivl om han nogensinde udleveres til Haag
Sudanske kvinder i voldsom protest i Khartoum mod at deres siddende præsident Omar al-Bashir (på plakaterne) i går fik en arrestordre udstedt mod sig fra Den Internationale Straffedomstols (ICC) i Haag, der anklager ham for 10 forbrydelser bl.a. forbrydelser mod menneskeheden, drab, folkemord og tvangsfordrivelse. Flere end 200,000 er blevet dræbt og 2,5 million er blevet hjemløse siden 2003 i Sudans Darfur-region.

Sudanske kvinder i voldsom protest i Khartoum mod at deres siddende præsident Omar al-Bashir (på plakaterne) i går fik en arrestordre udstedt mod sig fra Den Internationale Straffedomstols (ICC) i Haag, der anklager ham for 10 forbrydelser bl.a. forbrydelser mod menneskeheden, drab, folkemord og tvangsfordrivelse. Flere end 200,000 er blevet dræbt og 2,5 million er blevet hjemløse siden 2003 i Sudans Darfur-region.

PHILIP DHILL

Udland
5. marts 2009

Den Internationale Straffedomstols (ICC) i Haag udstedte i går en arrestordre på Sudans præsident Omar al-Bashir.

Det er første gang domstolen udsteder arrestordre mod en siddende præsident.

Men nogle iagttagere er bekymrede over tendensen. De frygter, at arrestordren vil underminere fredsbestræbelser andre steder. "Man havde en positiv udvikling i Darfur. Presset fra det internationale samfund har virket. Og der er forhandlinger i gang. Denne arrestordre betyder, at der ikke er noget incitament til at forhandle. Hvorfor skulle al-Bashir give indrømmelser når han ved, at han ender i Haag," spørger Alex Duval fra organisationen Justice Africa.

Han mener ikke, at arrestordren er et bidrag til løsning af konflikten.

Tværtimod frygter han, at det "vil gøre det endnu mere vanskeligt at få en fredelig løsning på andre konflikter". Det synspunkt er han ikke ene om.

Ryggen mod muren

"Hvis Serbiens Slobodan Milosevic havde vidst, at han blev stillet for en domstol, ville han ikke have indgået Dayton-fredsaftalen. Det er den samme logik, der gælder i Darfur og andre steder i verden," siger Sumatra Bose, der er professor i etniske konflikter ved London School of Economics.

"Der er en lang tradition i international politik, der lægger vægt på principper om ret og retfærdighed. Men det er ofte sådan, at disse principper resulterer i en forværring af situationen. Diktatorer bliver desperate og foretager irrationelle handlinger, hvis de har ryggen mod muren," siger Bose. Han fremhæver Ugandas borgerkrig som et andet eksempel på, at en arrestordre kan have negative konsekvenser.

"Den arrestordre, der er udstedt mod Joseph Kony, lederen af den såkaldte Lord's Resistance Army i Uganda, bliver af mange bliver opfattet, som en af grundene til at denne konflikt endnu ikke er afsluttet," siger han.

"Man kunne godt dømme krigsforbrydere i Sydafrika, Latinamerika og i Asien. Men resultatet ville blive, at man genåbnede konflikterne. Ideen om, at man bør stilles for retten for krigsforbrydelser er besnærende, men den fører ofte til flere lidelser," siger Bose.

'Vi anerkender det ikke'

ICC's talskvinde Laurence Blairon sagde på et på et pressemøde, at intet forhindrer Bashir for straffrihed:.

"Omar el-Bashirs officielle egenskab som siddende statsoverhoved friholder ham ikke for strafansvar. Det giver ham heller ikke immunitet i forhold til at blive retsforfulgt ved ICC".

"Vi anerkender ikke arrestordren og heller ikke den domstol, der udstedte den. Vi er ligeglade med den," sagde Bashirs talsmand Mahjoub Fadul.

Tidligere kunne forhenværende diktatorer se frem til et relativt fredeligt otium uanset hvad de havde begået. Ugandas Idi Amin døde i en luksusvilla i Saudi-Arabien, Mobuto Sese Seko plyndrede Zaire i 32 år, før han døde fredeligt i Marokko - og Etiopiens tidligere leder, Mengistu Haile Mariam, lever fortsat et komfortabelt liv i Zimbabwe, mens resten af landet sulter.

Men i fremtiden skal de tidligere eller nuværende ledere ikke føle sig for sikre.

Det glæder man sig over i det danske udenrigsministerium. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) frygter ikke, at arrestordren får konsekvenser for fredsprocessen:

"Jeg vil gerne understrege, at det er vigtigt at sikre at fredsprocesserne i Sudan fortsætter. Det vil navnlig sige implementering af nord-sydfredsaftalen," siger Per Stig Møller.

Det mener iagttagere vil blive vanskeligt. Blandt andre Sumatra Bose:

"Det er direkte naivt at forestille sig. Der var planer om en folkeafstemning, om hvorvidt Sudan skulle splittes op i to stater, og der er en fredsproces i gang. Hvorfor skulle al-Bashir forhandle? Han ved, at han bliver stillet for Den Internationale Domstol? Denne arrestordre er udtryk for en juridisk tankegang, der ikke tager hensyn til de politiske realiteter. Politiske forbrydelser er en grusomhed, men han løser dem ikke ved at udstede arrestordre som i en almindelig politikreds," siger han.

Han frygter også, at arrest ordren vil blive opfattet som "dobbeltmoralsk".

"Jeg vil ikke forsvare relativisme, men der er mange eksempler på, at disse principper kun gælder, når det drejer sig om stater i Afrika og Asien. Mange vil nu spørge hvorfor Israel ikke bliver stillet for Den Internationale Straffedomstol," siger Bose.

FN's Sikkerhedsråd bad i 2005 Den Internationale Straffedomstol om at undersøge konflikten i Darfur.

Sidste år anmodede ICC's chefanklager Luis Moreno-Ocampo Domstolen om at udstede en arrestordre mod al-Bashir. Med arrestordren i går har domstolen nu skredet til handling.

Sagen mod al-Bashir er ikke den eneste igangværende sag under ICC.

I maj sidste år udstedte Domstolen en arrestordre mod Congos tidligere vicepræsident, Jean-Pierre Bemba. Denne blev arresteret i Bruxelles og overgivet til Domstolen i Haag, hvor han nu er tiltalt forbrydelser mod menneskeheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her