Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tyske regerings-partier skændes om våbenkontrol

Der er 20-30 millioner våben i Tyskland. Efter skolemassakren i Sydtyskland i sidste uge vil kansler Merkel have øget kontrol med de mennesker, der har en våbentilladelse. Socialdemokratiet afviser forslaget
Der er 20-30 millioner våben i Tyskland. Efter skolemassakren i Sydtyskland i sidste uge vil kansler Merkel have øget kontrol med de mennesker, der har en våbentilladelse. Socialdemokratiet afviser forslaget
Udland
19. marts 2009

BERLIN - Den 17-årige Tim Kretschmer brugte sin fars Beretta-pistol, da han sidste onsdag dræbte ni elever og tre lærerinder på sin tidligere skole i den tyske by Winnenden og likviderede tre tilfældige mennesker, han mødte på sin flugt. Da han skød sig selv på en parkeringsplads tre timer senere, var det med sin fars patron.

Faderen havde våbentilladelse, og nu ønsker den tyske kansler Angela Merkel (CDU) uanmeldte kontrolbesøg hos mennesker med våbentilladelse.

"Vi må gøre alt for, at børn ikke kan få fat i våben," sagde Merkel på den store radiostation Deutschlandfunk.

Merkel får støtte af politiets fagforening, men hendes koalitionspartner i forbundsregeringen, Socialdemokratiet (SPD), siger nej og kalder forslaget "utilstedeligt".

Tim Kretschmers far er sportsskytte og havde derfor våbentilladelse. I de tyske medier betegnes han med det malende udtryk "våben-nar", på dansk kunne vi måske sige "skydeglad". I familiens hjem fandt politiet efter massakren to våbenskabe med en ottecifret talkodelås. I disse skabe lå der ammunition til 4.600 skud. 14 våben var der i skabene. Pistolen, som Tim Kretschmer brugte, skal have ligget tilgængeligt i hans forældres soveværelse. Her lå også de mere end 200 skud ammunition, han brugte til at myrde sine kammerater og lærere med.

Konkret mistanke

Socialdemokratiet er imod kanslerens forslag. Partiet finder ikke uanmeldte kontroller "hverken tilstedelige eller målrettede", som den indenrigspolitiske ordfører Sebastian Edathy siger til Berliner Zeitung. Ifølge SPD skal man have en konkret mistanke for at kunne gennemføre en husundersøgelse.

Faktum er, at våbenejere også i Tyskland er en knaldhård pressionsgruppe med omfattende politisk indflydelse. Der er rigtig mange våben i Tyskland. Helt nøjagtigt 24 våben pr. 100 indbyggere. Politiet regner med, at der i alt befinder sig 20-30 millioner våben i Forbundsrepublikken, heraf er 10-11 millioner officielt registreret. Resten er illegale våben. Våbnene, anslår man, er fordelt på cirka fire millioner indbyggere. De to millioner er sportsskytter, de 350.000 jægere, dertil kommer våbensamlere og de illegale indehavere af våben. Kun USA, Finland, Schweiz, Frankrig og Canada har flere våben pr. 100 indbyggere end Tyskland. I samtlige disse lande har massakrer af lignende art som den i Winnenden fundet sted inden for de seneste 20 år. I et land som Rusland med kun fem våben pr. 100 indbyggere har noget lignende til gengæld aldrig fundet sted. Sandsynligheden for en massakre hænger altså proportionalt sammen med antallet af våben i et land.

Lerduer

Kansler Merkel kan ikke forstå regringspartnerens forbehold. Vil man have våbentilladelse, så man kan plaffe lerduer, gå på bukkejagt eller stå og skyde efter en papskive i den lokale skytteforening, hører det med til denne lidenskab, at politet en gang imellem banker uanmeldt på for at sikre sig, at der ikke ligger pistoler frit tilgængeligt. Ludwig Fischer, der er skydelærer med licens i Schwalmtal, har udtalt til ugebladet Der Spiegel, at man for at kunne betjene en så storkalibret pistol, som Tim Kretschmer brugte, skal have en god portion erfaring.

"Det var intet 'amokløb', men følgen af en erfaren skyttes målrettede henrettelser," siger Fischer.

Han siger, at de direkte hovedskud, som Kretschmer henrettede sine ofre med, er særdeles svære at beherske på grund af det tilbageslag, våbnet giver ved affyringen. Teknikken læres ifølge Fischer på amerikanske politiskoler, og den kræver både "en rolig hånd og koldblodighed, så man ikke rammer ved siden af". Tim Kretschmers far havde ofte sin søn med som gæst i skytteforeningen, hvor drengen erhvervede sig sine skydemæssige færdigheder.

Sigtelse

Politiet undersøger i øjeblikket, om der skal rejses tiltale imod Tim Kretschmers far for uagtsomt manddrab. Det er en mulighed, hvis det bliver bekræftet, at faderen opbevarede våbnet uforsvarligt. Ifølge den tyske straffelov kan den uagtsomme medvirken til et andet menneskes død medføre fra bødestraf til fem års fængsel.

Omstændighederne skærpes yderligere, hvis det fastslås, at Tim Kretschmer opførte sig påfaldende farligt før mordene. Politiet, statsadvokaten og direktøren på den psykiatriske klinik i Weinsberg bekræfter, at Tim Kretschmer blev behandlet på klinikken for depression. Familiens advokat siger til nyhedsbureauet AP, at drengen ikke fik psykoterapeutisk behandling. Han hævder, at en ambulant behandling er noget andet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Friis

"Sandsynligheden for en massakre hænger altså proportionalt sammen med antallet af våben i et land."

... meget frisk slutning. Jeg er i øvrigt ikke bekendt med nogle skyderier af den art i Schweiz?

Michael,

i Schweiz begår de i stedet for røverier, mord og selvmord med deres hjemmeværnsvåben. Og det i sådan en grad at regeringen i Bern har skåret ned på mængden af ammunition de har liggende hjemme. Ständerat har dog lige her for nogen dage siden afvist et lovforslag fra Nationalrat om at forbyde at soldater har deres våben hjemme.