Baggrund
Læsetid: 4 min.

Abruzzo ligger i ruiner efter jordskælvet

Efter jordskælvet i det centrale Italien for to uger siden diskuterer indbyggerne i L'Aquila, hvordan det kunne gå så galt. Samtidig er de nødt til at tænke på fremtiden, for mafiaen står klar til at tjene penge på genopbygningsarbejdet
L-Aquila, hovedbyen i Abruzzo-regionen nordøst for Rom, ligger 700 meter over havets overflade. På få minutter blev størstedelen af byens 70.000 indbyggere hjemløse, da et jordskælv, som målte 6,2 på Richter-skalaen, ramte området for to uger siden. Oprydningen og ikke mindst genopbygningen vil blive udført på rekordtid, har regeringen i Rom lovet.

L-Aquila, hovedbyen i Abruzzo-regionen nordøst for Rom, ligger 700 meter over havets overflade. På få minutter blev størstedelen af byens 70.000 indbyggere hjemløse, da et jordskælv, som målte 6,2 på Richter-skalaen, ramte området for to uger siden. Oprydningen og ikke mindst genopbygningen vil blive udført på rekordtid, har regeringen i Rom lovet.

AFP Photo

Udland
20. april 2009

L'AQUILA - Selv om forårssolen skinner, er morgenluften iskold i Appeninerne.

L'Aquila, hovedbyen i Abruzzo-regionen nordøst for Rom, ligger 700 meter over havets overflade. På få minutter blev størstedelen af byens 70.000 indbyggere hjemløse, da et jordskælv, som målte 6,2 på Richter-skalaen, ramte området for to uger siden:

"Vi har endnu ikke fuldt overblik over det antal af huse, som er blevet ubeboelige," siger Francesca Colonna, som står for civilforsvarets indsamling af statistisk data:

"Der er kun indsamlet en brøkdel af de nødvendige oplysninger, så det kommer nok til at tage flere uger."

Francesca Colonna tilbragte selv de første nætter efter jordskælvet i sin bil, men hendes hus i udkanten af byen er intakt, så nu sover hun hjemme:

"Omkring 60.000 mennesker har overnattet i teltlejrene," fortæller hun.

Den historiske bykerne er totalt afspærret. I udkanten af byen er der skudt teltlejre op overalt. På parkeringspladsen foran indkøbscentret Globo bor der 1.200 personer i en teltlejr:

"Der er familier, som har indrettet midlertidige hjem i teltene, men vi har også 57 psykiatriske patienter. Det kan godt skabe visse problemer, men folk tager det pænt," siger civilforsvarets chef i lejren.

På stationen er der indrettet knap 1.000 sovepladser i 18 wagoner, som er kørt ud på et sidespor. Ernesto Conti arbejder til daglig for de italienske statsbaner i Rom, men er nu blandt de mange frivillige i Abruzzo:

"Vi gør rent to gange om dagen. Folk kan godt være ret promiskuøse," siger han med et lille smil.

Det skulle man ellers ikke tro om de forkomne mennesker, som gnider søvnen ud af øjnene i den skarpe morgensol. Mange er ved at indstille sig på, at opholdet i de midlertidige lejre kan blive længerevarende. Ernesto Conti fortæller, at de bl.a. er ved at indrette et ambulatorium i et telt ved stationen, og i løbet af dagen skulle der komme et stort fjernsyn:

"Så har de gamle noget at tage sig til," siger han.

Ifølge uret på stationen er klokken 00.00, men togene kører til tiden. Intet er som før, og alligevel bliver det hurtigt hverdag igen.

En spøgelsesby

Antallet af døde er opgjort til 295. I påsken tog hele byen del i begravelserne, men i Abruzzo bærer man ikke følelserne uden på tøjet:

"Folk håndterer situationen med stor værdighed," siger Mario Rogato, som er kommunaldirektør i to små kommuner i området. Rogato stammer selv fra Salerno syd for Napoli, hvor 2.735 mennesker omkom ved et jordskælv i 1980:

"Det var alles kamp mod alle," erindrer han og fortsætter: "Her er folk mere rolige og tager hensyn til hinanden."

En bagerjomfru, som forsyner Informations udsendte med pizza bianca og mortadella, oplyser, at bageriet ikke har været lukket en eneste dag efter jordskælvet: "Jeres påskønnelser giver os styrke," står der på et håndskrevet skilt i vinduet.

Trafiklysene virker ikke, og mange parkerede biler er blevet ødelagt af faldende murbrokker. Sagsmapper og kontorudstyr fra den stærkt medtagne retsbygning er ved at blive flyttet til en teltlejr, som er blevet rejst på den anden side af gaden.

Flere af de 99 kirker bag bymuren fra 1300-tallet er styrtet sammen eller stærkt beskadiget, ligesom f.eks. byens hospital og universitet. Når indbyggerne i centrum skal hente nogle ejendele, kræver det en forudgående aftale med brandvæsenet, som eskorterer folk:

"Det er en spøgelsesby. Der bor kun hunde i husene. Jeg har tilbragt de sidste 15 år af mit liv i de gader, så jeg var nødt til at bede brandfolkene om at følge mig ud igen med det samme," fortæller Augusto Ippolito, som nu er flyttet hjem til sine forældre i en landsby i området.

Denne morgen er han mødt op i civilforsvarets hovedkvarter for at tilbyde sin hjælp:

"L'Aquila lever af de 27.000 studerende i byen. Det skal man huske, når genopbygningen går i gang," siger han.

Hurtig genopbygning

Ingeniøren Cesare Cimino har mistet sit kontor i byens centrum. Sammen med sin familie er han flyttet ud i sommerhuset ved Adriaterhavskysten, indtil skaderne på huset i udkanten af L'Aquila bliver udbedret:

"Der var små rystelser i tre måneder inden det store jordskælv. Man burde have tænkt på, at materialernes holdbarhed nedsættes som følge af træthed. Navnlig i de bygninger, som ikke er jordskælvssikrede," fortæller han og fortsætter:

"Efter tre måneder var et moderat jordskælv nok til, at mørtlen begyndte at smuldre. Derfor burde man have foretaget eftersyn på de mange bygninger, f.eks. hospitalet, som er opført, inden man begyndte at jordskælvssikre husene." Omkring 20 millioner italienere bor i områder med høj risiko for jordskælv. I 1974 blev der vedtaget en lov om jordskælvssikring af byggeriet, men loven blev først appliceret i 1996, og mange steder bliver den ikke overholdt. Ifølge avisen Corriere della Sera indeholdt den armerede beton i de bærende strukturer i to af de sammenstyrtede bygninger - hospitalet og et kollegium, hvor otte universitetsstuderende omkom - "en usædvanlig lav mængde jern".

Regeringen i Rom lover, at genopbygningen vil blive gennemført på rekordtid. Sammen med undervisningsminister Mariastella Gelmini deltog ministerpræsident Silvio Berlusconi forleden i genåbningen af den første skole i byen, og inden den korte sommer i bjergene er ovre, skal folk have rigtige huse at bo i.

Cesare Cimino er ved at undersøge, hvordan han kan deltage i genopbygningen:

"Italien er et underligt land. Mange vil gerne have fingrene i de penge, som er på vej til genopbygningen. Lederen af den nationale mafiabekæmpelse har sagt, at der er risiko for, at mafiaen vil infiltrere genopbygningsarbejdet. Derfor er vi nødt til at holde sammen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her