Nyhed
Læsetid: 4 min.

Amerikanske missiler deler Redzikowo

Beboerne i byen Redzikowo i Polen er delt i spørgsmålet om placeringen af amerikanske missiler i byen. Obamas besøg i Europa bragte ikke afklaring af situationen
Beboerne i byen Redzikowo i Polen er delt i spørgsmålet om placeringen af amerikanske missiler i byen. Obamas besøg i Europa bragte ikke afklaring af situationen
Udland
11. april 2009

"Vi er godt klar over, at vi bliver et oplagt militært mål . Men på den anden side; missilerne vil bringe arbejde og liv til vores lille by igen."

Stanislaw fra den polske landsby Redzikowo er ikke i tvivl. Var det op til ham, havde de amerikanske missiler været på plads for længe siden.

Hvis de amerikanske missiler kommer til Redzikowo, kommer de til at ligge et sted i den gamle og nu nedlagte militære lufthavn, som ligger bag Redzikowos orange- lysegrønne- og gulfarvede etageejendomme. På det tidspunkt vil russiske raketter med al sandsynlighed være rettet mod Redzikowo, og byen vil stå højt på listen over fjendtlige terrorangreb, vurderer eksperter. Men det bekymrer ikke Stanislaw. Han bor i et af de pastelfarvede huse og ved, hvordan det var at leve i Redzikowo tidligere, og hvordan det er at leve i byen nu.

" Dengang vi havde en militær lufthavn her, havde vi et klubhus, hvor vi kunne more os, danse og være sammen. Der var liv i byen," siger Stanislaw.

Hans blik bliver fjernt et øjeblik, og tankerne om gamle dage får Stanislaws ansigt til at lyse op. Det falder dog hurtigt tilbage i triste folder.

"Derovre var der restaurant og pub," siger han og peger på en stor og misligholdt bygning på den anden side af vejen. "Nu har vi ingenting, hverken mulighed for at more os, eller jobs," tilføjer han hurtigt.

En forbipasserende, den 54-årige Ryszard, bor også i Redzikowo. I mange år arbejdede han som mekaniker på Redzikowos nu nedlagte lufthavn. I dag er han arbejdsløs og betragter ikke sine chancer for at finde et nyt arbejde som overvældende store. "Amerikanske missiler vil få vores by til at blomstre op igen,- siger han.

Både for og imod

Redzikowo er af amerikanerne udset til at være en del af missilskjoldsprojekt. Ifølge planerne skal landsbyen huse amerikanske missiler, mens den tjekkiske by Trokavec skal lægge jord til en amerikansk radar. De amerikanske missilforsvarsplaner blev ikke afklaret under den amerikanske præsident Barack Obamas besøg i Europa, så beboerne i Redzikowo må fortsat vente på den endelige afgørelse.

Et eventuelt fjendtligt angreb vil blive registreret af den tjekkiske radar, som så vil aktivere missilerne i Polen. Beboerne i den tjekkiske by Trokavec er enige om, at de ikke ønsker amerikansk militært udstyr i nærheden af deres huse, og forsøger at få politikerene til modsætte sig planerne. Og også i Redzikowo er der beboere, der er bekymret for projektet.

"Det er da ganske naturligt, at vores by vil blive et militært mål, og det ønsker vi naturligvis ikke," siger en ældre herre, som Information møder ved landsbyens købmandsforretning. Modsat Stanislaw og Ryszard ønsker han hverken at blive fotograferet eller nævnt med navn. Han er dog overbevist om, at amerikanske missiler i byen intet godt bringer med sig: "Man taler om jobs og økonomisk fremgang i området, som om det kan opveje de sikkerhedsmæssige risici, der er forbundet med det. Amerikanerne vil alligevel importere alt det, de har brug for fra USA," siger han.

I regionsrådet i Slupsk, som Redzikowo hører ind under, er man af tilsvarende holdning. "Placeringen af amerikanske raketter i Redzikowo udgør en reel risiko for borgerne i Redzikowo, Slupsk og de omkringliggende områder. Vores borgere ønsker ikke at leve i konstant frygt og være et levende skjold for fjendtlige terrorangreb," hedder det i en erklæring fra regionsrådet.

Strategisk placering

Borgerne i Redzikowo er altså uenige om, hvorvidt opstillingen af de amerikanske missiler er godt eller skidt for byen. At de ikke selv er blevet involveret i beslutningsprocessen, hersker der til gengæld bred enighed om. Den manglende~borgerinddragelse er ifølge Stanislaw en af grundene til den lidt opgivende stemning i byen. "Der er alligevel ingen, der gider at høre på os. Hver gang, der er nogen på besøg her, er de ligeglade med, hvad vi mener. De spørger aldrig os," siger Stanislaw opgivende.

Polens premierminister, Donald Tusk, som før sin indsættelse var imod amerikanske missiler i Polen, underskrev i september sidste år en aftale med amerikanerne om placeringen af missilerne. Som sidehandel fik polakkerne tilsagn om amerikansk finansiering af moderniseringen af det polske forsvar. Den polsk-amerikanske aftale og placeringen af de amerikanske missilerne i Polen, tæt ved den russiske grænse, blev dog ilde modtaget i Rusland. Den russiske præsident Medvedev har givet udtryk for, at et amerikansk missilforsvar ville ændre magtbalancen i verden og er grunden til, at russerne har varslet russiske missiler i Kaliningrad og Hviderusland rettet mod Redzikowo.

Det er dog i øjeblikket uklart, hvorvidt de amerikanske missilskjoldplaner fortsat er aktuelle. Den amerikanske præsident Barack Obama har i marts henvendt sig til den russiske præsident Medvedev og antydet, at USA vil være parat til at stoppe planerne om et missilskjoldet, hvis russerne vil medvirke til at stoppe Irans atomprogram. Obama og Medvedev mødtes i sidste uge under den amerikanske præsidents besøg i London og diskuterede blandt andet nedbringelse af atomvåben i verden. Her var amerikanernes missilskjoldplaner formentligt et af emnerne. Under sit besøg i Prag gav Obama udtryk for, at de amerikanske missilskjoldsplaner er aktuelle, så længe Irans atomkraftplaner og dermed mulighed for fremstilling af atomvåben er en realitet.

Hvornår og om de amerikanske planer bliver til noget, afhænger formentligt af kommende amerikanske forhandlinger med russerne, samt om Iran skulle erklære sig villig til at underkaste landets atomkraft international kontrol. Om det er russerne eller amerikanerne, der i sidste ende kommer til bestemme skæbnen for de amerikanske raketter i Redzikowo, er derfor indtil videre uafklaret. En ting er dog helt sikkert: Det bliver næppe borgerne fra de pastelfarvede~blokke eller medlemmer af regionsrådet i Slupsk, der får en finger med spillet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her