Nyhed
Læsetid: 2 min.

Arabisk topmøde støtter Sudan og fordømmer Israels Gaza-krig

Præsident Obama opfordres til at lægge pres på israelerne, men undlader at tage selvstændige arabiske initiativer
Sudans præsident Omar al-Bashir deltog trods arrestordre i mødet, hvor han fik opbakning.

Sudans præsident Omar al-Bashir deltog trods arrestordre i mødet, hvor han fik opbakning.

Ahmed Jadallah

Udland
2. april 2009

Afstanden mellem den arabiske verden og Vesten fik et nøk mere på det arabiske topmøde i Doha, Qatar, denne uge. Men kun et nøk - nemlig da de 22 medlemslande af Den arabiske Liga vedtog at bakke op om Sudans diktator, Omar al-Bashir, der er tiltalt ved den internationale domstol, ICC, for krigsforbrydelser begået i Darfur.

I topmødets sluterklæring bekræfter ligaens medlemslande "vores solidaritet med Sudan og vores afvisning af skridt taget af den internationale domstol". Bashir deltog selv i topmødet - hans første udlandsrejse efter domstolens beslutning om at anholde og retsforfølge ham, hvis han viser sig i et land, der har signeret domstolens statutter - hvilket kun tre af Den arabiske Ligas medlemslande har.

Derimod fordømte topmødet israelske krigsforbrydelser i Gaza "fast besluttet på, at retsforfølgelsen af gerningsmændene sikrer, at de ikke går ustraffede fri".

Opfordring til Obama

Topmødet talte også med 'én stemme' i kravet om, at Israel trækker sig tilbage fra alle besatte arabiske områder, ligesom præsident Obama, der i denne uge indleder en rundrejse til Mellemøsten og Tyrkiet, opfordres til at lægge pres på Israel med "fasthed i kravet om ophør af Gazas belejring og jødisk overtagelse af Jerusalem".

Topmødet bekræftede det arabiske fredsinitiativ fra 2002, der lover fuld anerkendelse af Israel mod tilbagetrækning. Men røster i den arabiske verden om at gøre noget ved kravene, f.eks. i form af olieboykot af Vesten, forblev tavse.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der tiltrådte tirsdag, førte valgkamp på, at Jerusalem 'er udelelig'. Men han har fraveget sin modstand mod fredsforhandlinger efter det stod klart, at han som vinder af februar-valget ville blive premierminister. Men, som en arabisk kommentator noterede, har Netanyahu endnu ikke taget ordet 'tostats-løsning' i sin mund.

Dog - trods den erklærede enighed på dette 21. liga-topmøde, er både arabiske og vestlige iagttagere enige om, at uenigheder fylder mere end sluterklæringens paroler.

De 'moderate' regimer - Saudi-Arabien, Jordan og Egypten - er fortsat i modsætning til 'afvisnings-fronten' med Syrien i spidsen, og de bliver bakket op af ca. halvdelen af liga-medlemmerne med Libanon som agter-lanterne. Det var således typisk for mødet, at Egyptens præsident blev væk i protest mod værtslandet, Qatar, der har kritiseret Egypten for under Gaza-krigen at medvirke til Israels belejring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her