Nyhed
Læsetid: 4 min.

Berlusconi profiterer på jordskælvsofre

Italienerne står sammen i sorgen over de mange døde ved jordskælvet i Abruzzo. Regeringen vil undgå, at samhørigheden bliver spoleret af retslige undersøgelser og kritisk journalistik. På få uger er Berlusconis popularitet steget fire pct.
Ministerpræsident Silvio Berlusconi vil hellere se fremad end placere et ansvar for de mange dræbte ved jordskælvet i Italien.

Ministerpræsident Silvio Berlusconi vil hellere se fremad end placere et ansvar for de mange dræbte ved jordskælvet i Italien.

Livio Anticoli

Udland
21. april 2009

ROM - Siden jordskælvet i Abruzzo den 6. april har Italiens ministerpræsident, Silvio Berlusconi, besøgt området hele syv gange, og på fredag er regeringens ministerrådsmøde henlagt til regionens hovedby, L'Aquila. Ved den officielle begravelses-ceremoni lod Berlusconi kopiøse tårer trille, og mandag morgen kunne resultatet aflæses i den seneste meningsmåling fra opinionsinstituttet IPR-Marketing: På en måned er tilliden til regeringen steget med fire pct.

Som reaktion på naturkatastrofen har Italiens præsident, Giorgio Napolitano, opfordret italienerne til at granske deres samvittighed:

"Mange lader hånt om reglerne," sagde præsidenten med henvisning til de mange brud på byggereglementet, som var medvirkende til, at 297 mennesker mistede livet ved jordskælvet i Abruzzo. Statsadvokaten i L'Aquila har iværksat en undersøgelse for at få placeret ansvaret for tragedien, som har samlet Italien i de sidste to uger. Men Berlusconi vil hellere se fremad og lukkede diskussionen med et citat:

"Min far sagde: 'Hvis man er født med en tilbøjelighed til at gøre andre ondt, har man tre valg: Man kan blive forbryder, offentlig anklager eller tandlæge.' Tandlægerne har emanciperet sig, og i dag kan man få bedøvelse," sagde ministerpræsidenten og tilføjede: "Aviserne skal ikke lave den ene undersøgelse efter den anden. Nu skal der genopbygges."

Regeringen lover, at genopbygningen af de ødelagte byer bliver gennemført på rekordtid: Inden sommeren er omme, skal husene stå klar. Men flere iagttagere advarer om, at den forcerede genopbygning medfører en forøget risiko for, at mafiaen vil berige sig. Forfatteren Roberto Saviano minder om, at det netop var tilfældet efter det store jordskælv syd for Napoli i 1980, hvor 2.735 mennesker mistede livet:

"Det, som er en tragedie for befolkningen i Abruzzo, kan for andre blive en mulighed, en uudtømmelig guldmine, et profittens paradis."

Cement

De seneste måneder havde den økonomiske krise ellers tæret på regeringens popularitet. Berlusconis krisestrategi går fortrinsvis ud på at stimulere byggeerhvervene. Inden jordskælvet var de første 1,3 milliarder euro til broen over Messina-strædet, som skal forbinde Sicilien med det italienske fastland, netop blevet bevilget. Selvom broen skal opføres på et sted, hvor et jordskælv for 100 år siden krævede over 80.000 dødsofre, insisterer Berlusconi på projektet. Regeringen vil endvidere indskrænke myndighedernes indsigelsesret i forhold til nybyggeri til 30 dage. Oppositionen har påpeget, at indgrebet vil medføre, at Italien bliver dækket til med cement, men som følge af jordskælvet accelererer regeringen nu implementeringen.

Et af de smertelige aspekter ved jordskælvet i Abruzzo var, at mange bygninger fra renæssancen blev stående, mens moderne bygninger som hospitalet, universitetet og retsbygningen i L'Aquila smuldrede som tvebakker. Men Berlusconi fejer enhver refleksion om årsagerne til katastrofen af bordet:

"Jeg vil ikke se hjemløse på gaden eller folk i skurvogne. Det handler om Italiens image. Jeg vil have hurtige eftersyn af de beskadigede bygninger, så de hjemløse kan flytte hjem igen, teltlejrene skal hurtigt væk, og genopbygningen skal hurtigt sættes i gang."

Censur

Selvom de brudte byggereglementer og kontrolforanstaltninger sandsynligvis har kostet mange menneskeliv, har den efterfølgende debat især drejet sig om et par satiretegninger. I tv-programmet Annozero (År nul, red.), ironiserede tegneren Vauro Senesi over Berlusconis håndteringen af katastrofen og blev efterfølgende suspenderet fra programmet af ledelsen i det statslige tv-selskab RAI med den begrundelse, at han med sine tegninger havde "lavet sjov på bekostning af de afdøde i Abruzzo". I et interview i avisen Il Manifesto opfordrer forfatteren Antonio Tabucchi de italienske journalister til gøre oprør mod den politiske kontrol:

"Pressenævnet i Italien burde omgående anmode Europa-Kommissionen om et møde. Kommissionen er netop til for at behandle den slags sager, og I kan tage vidner og optagelsen af programmet med. Så kan ledelsen i RAI få lov til at forklare, hvorfor der er censur i Italien. Så ville Europa-Kommissionen endelig få mulighed for at udtale sig om noget væsentligt," siger Tabuch.

"Hvis I laver en sit-in i RAI og inviterer de udenlandske tv-stationer, vil sagen måske begynde at vække lidt opmærksomhed uden for det lille, selvoptagede Italien, og så vil Europa måske for alvor begynde at bekymre sig over situationen," tilføjer han.

For en måned siden begyndte det italienske statsministerium at korrigere de nyhedshistorier i udenlandske aviser, som regeringen finder fornærmende. F.eks. ironiserede den britiske avis Times forleden over Berlusconis råd til de jordskælvsramte om, at de "burde tilbringe påsken ved havet". Det medførte en officiel klage til den britiske ambassade:

"Hvis journalisten fra den britiske avis havde været til stede, kunne han have bekræftet de nødstedtes positive reaktion på Berlusconis trøstende ord, som blev udtalt på en morsom måde for at overtale familierne til at forlade teltlejrene og tage ud til et af de hoteller på kysten, som står til rådighed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her