Nyhed
Læsetid: 3 min.

Berlusconi rekrutterer unge kvinder

Blandt kandidaterne til Europa-Parlamentet for Silvio Berlusconis parti er en række unge kvinder uden politisk erfaring. Ifølge en politologen Sofia Ventura kan det være skadeligt for det italienske samfund på længere sigt
Udland
29. april 2009
Silvio Berlusconi vakte forargelse i Italien, da han efter parlamentsvalget for et år siden udnævnte den tidligere nøgenmodel Mara Carfagna til ligestillingsminister.

Silvio Berlusconi vakte forargelse i Italien, da han efter parlamentsvalget for et år siden udnævnte den tidligere nøgenmodel Mara Carfagna til ligestillingsminister.

Andreas Solaro

ROM - Ligestillingen i det politiske liv i Europa lader stadig meget tilbage at ønske. På baggrund af en rapport om kvinders underrepræsentation i folkevalgte forsamlinger udtalte Europarådets generalsekretær Terry Davis i september 2008:

"At give afkald på kvindens afgørende bidrag til det offentlige liv og dermed på hendes intelligens og følsomhed hæmmer et lands økonomiske og sociale udvikling."

Italien er et af de vestlige lande, hvor færrest kvinder deltager aktivt i politik. En Eurobarometer-undersøgelse fra 2008 viste, at Italien, Østrig og Portugal er de lande i Europa, hvor borgerne ville føle sig mindst trygge ved en kvindelig regeringsleder.

Forleden udtalte ministerpræsident Silvio Berlusconi, at han som kandidater til europaparlamentsvalget i begyndelsen af juni ønsker "unge ansigter", der kan "forny Italiens image". Listen over kandidater for Berlusconis parti, Popolo della Libertà (Frihedens folk, red.), er således domineret af unge kvinder fra underholdningsbranchen. Det får politologen Sofia Ventura fra universitetet i Bologna til at kritisere rekrutteringsprincipperne i regeringspartiet, der beskrives som "en praksis med indvælgelse af unge frøkener, af og til meget unge, som utvivlsomt er yndige, men hvis baggrund næppe kan retfærdiggøre deres tilstedeværelse i folkevalgte forsamlinger".

Det vakte også forargelse, da Berlusconi efter parlamentsvalget i april 2008 udnævnte den tidligere nøgenmodel Mara Carfagna til ligestillingsminister: "Du kan da ikke gøre hende til ligestillingsminister, blot fordi hun har suttet den af på dig. Det er en hån," råbte komikeren Sabina Guzzanti ved en demonstration i Rom.

Ifølge Simona Ventura, som er tilknyttet den konservative tænketank Fondazione Farefuturo, kan Berlusconis casting af yndige kandidater også have skadevirkninger på længere sigt:

"Selvom fænomenet med showgirls i politik trods alt har begrænset udbredelse, hjælper det helt sikkert ikke til at modernisere en kultur, hvor man stadig nærer mistillid til kvinder i politiske sammenhænge og i forhold til udbredelsen af lige rettigheder for kønnene på alle områder i det offentlige liv, men relancerer tværtimod en ydmygende kvindelig stereotyp, som kultiveres omhyggeligt på vores tv-kanaler (der i denne sammenhæng er et særtilfælde i de vesteuropæiske lande) og er meget upædagogisk i forhold til nye generationer," mener Ventura.

Mangel på respekt

Luciana Castellina, der fra 1979 til 1999 var europaparlamentariker for Partito di Unità Proletaria, mener, at Europa-Parlamentet har mistet en del af sin tiltrækningskraft i forhold til politiske talenter:

"I I979, da europaparlamentarikerne for første gang blev valgt ved folkeafstemninger, syntes mange aspirerende politikere, at det var en interessant mulighed - dengang var figurer som Willy Brandt, Enrico Berlinguer og Lionel Jospin, cremen af europæisk politik, medlemmer af Europa-Parlamentet," påpeger Luciana Castellina i et interview i det britiske tidsskrift New Left Review.

"Jeg vil have, at vi sender dygtige, selvstændige og højtkvalificerede folk til EU, og at der i alle de 23 parlamentskommissioner sidder personer med en faglig baggrund," sagde Berlusconi i oktober 2008.

På trods af et forbud mod dobbeltmandater stiller ministerpræsidenten også op til europaparlamentsvalget og betegner sig selv som en bannerfører for de yngre kandidater, der bl.a. omfatter Barbara Matera, en tidligere deltager i skønhedskonkurrencen Miss Italia, og skuespillerinden Camilla Ferrante, som er kendt fra en række tv-serier. De får med stor sandsynlighed plads i Europa-Parlamentet, når ministerpræsidenten bliver tvunget til at nedlægge sit sikre mandat.

"Denne instrumentelle brug af kvindekroppen, som de involverede naturligvis stiller sig til rådighed for med en ekstrem frigjorthed, vidner om en mangel på respekt for institutionerne og for de mænd og kvinder, som har erobret en position i samfundet i kraft af deres dygtighed og hårdt arbejde," skriver Sofia Ventura.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her