Nyhed
Læsetid: 4 min.

Den britiske regering anklages for politisk pression

En kritisk rapport fra IMF om britisk økonomi og offentlig låntagning er blevet trukket tilbage, samme dag som finansminister Alistair Darling fremsatte finansloven. Oppositionspolitikere er kritiske, mens regeringskilder kalder det en tilfældighed
Den britiske finansminister Alistair Darling (t.v.) på tv efter, at han torsdag fremsatte finansloven. Nu anklages regeringen for at have tvunget den Internationale Valutafond til at trække en rapport tilbage, der havde andre konklusioner end regeringens, og oppositionen kræver, at både Darling og premierminister Gordon Brown (t.h.) drages til ansvar.

Den britiske finansminister Alistair Darling (t.v.) på tv efter, at han torsdag fremsatte finansloven. Nu anklages regeringen for at have tvunget den Internationale Valutafond til at trække en rapport tilbage, der havde andre konklusioner end regeringens, og oppositionen kræver, at både Darling og premierminister Gordon Brown (t.h.) drages til ansvar.

David Moir

Udland
24. april 2009

Rettelse: I den oprindelige udgave af denne artikel citerede vi Oliver Board. Citatet kom imidlertid fra BBC Five Live, hvilket vi ikke gjorde opmærksom på. Fejlen er rettet i denne version.

LONDON - Den britiske regering afviser, at den har udøvet pression over for den Internationale Valuta Fond - IMF. Historien kommer efter, at en kritisk rapport om britisk økonomi og offentlig låntagning er blevet trukket tilbage, samme dag som finansminister Alistair Darling fremsatte finansloven.

Ifølge den Internationale Valuta Fonds rapport var det forventede underskud på statsfinanserne 20 procent større end forudset af økonomer i det britiske finansministerium. IMF forudsagde også, at den britiske økonomi ville udvise en negativ vækst på 6,3 procent næste år.

Det er i klar modstrid med den prognose som finansminister Alistair Darling forelagde Parlamentet i sin årlige budget speech (fremsættelse af finansloven, red.)

Ifølge Darling vil der være en negativ vækst på 3,4 procent i indeværende år, men positiv vækst i sidste kvartal af 2010. Flere politikere ytrer tvivl om disse tal og er kritiske over for sammenfaldet mellem IMF rapporten og finansloven.

"Det er i hvert fald tankevækkende. Jeg kan selvfølgeligt ikke bevise, at regeringen har udøvet pression over for IMF, men det er et mistænkeligt sammenfald," siger Frank Field, medlem af Parlamentet for Labour.

Også oppositionspartiet De Liberale Demokrater er kritiske.

"Jeg undrer mig over, at IMF har trukket rapporten tilbage. Jeg tror ikke på forklaringen om, at de har lavet en regnefejl. Den slags gør de ikke i IMF. Jeg tror, der er tale om politisk pression. Det er uhørt og uheldigt," siger Vincent Cable, finanspolitisk ordfører for De Liberale Demokrater.

Regnefejl

Direktøren for IMF, den forhenværende franske finansminister Dominique Strauss-Kahn, erklærede i en pressemeddelelse onsdag, at rapporten var trukket tilbage, "som følge af en række uforudsete forhold".

"IMF beklager, at der er blevet begået fejl. Vi vil udbedre disse og derefter udsende en ny beregning, der opdaterer tallene", sagde en talsmand for Strauss-Kahn i går.

Men den forklaring accepteres ikke af uafhængige økonomer.

"Der er ingen fortilfælde. Og det er svært at tro, at IMF ikke er i besiddelse af de mest opdaterede tal. Det er muligt, at dette kunne være sket, hvis der var tale om et mindre land som Hviderusland eller Malawi. Men Storbritanniens økonomiske nøgletal kender alle. Det er ikke en overbevisende forklaring," siger Oliver Board fra Department of Economics, University of Pittsburgh til BBC Five Live.

Han arbejdede tidligere i Bank of England (den britiske centralbank, red.).

Disse insinuationer og beskyldninger afvises af regeringens støtter.

"Det er en naiv og fuldstændig fantasifuld spekulation. Selvfølgelig har vi ikke udøvet pression over for valutafonden. Sådan fungerer verden ikke. Det er let at kritisere og at udforme konspirationsteorier, hvis man sidder på et universitet eller på en avisredaktion, men virkeligheden er en anden," siger Michael Jacobs, der indtil for nylig var politisk rådgiver og spindoktor for finansminister Alistair Darling.

- Så hvad er forklaringen?

"Det er et sammenfald. Kort og godt. En tilfældighed".

- Men er det ikke påfaldende, at IMF's beregning er mere negativ, og at I tog fejl sidste år?

"Nej. Det siger sig selv, at vi ved mere om britisk økonomi end såkaldte eksperter i IMF. Vi kender tallene indefra og er opmærksomme på de helt specielle faktorer, der gør sig gældende. For dem er det en teoretisk øvelse," siger han.

- Men jeres skøn er vel også politisk?

"Det er en grov beskyldning. Finansministeriets embedsmænd er upolitiske og neutrale. Det har altid været en britisk tradition, at embedsfolk ikke tager politisk stilling. Vores forudsigelser er ikke politiske."

Men det accepteres ikke af økonomer, endsige af oppositionspolitikere.

"Det siger de ofte, men faktum er, at finansministeriets skøn altid er positive. Finansministeriets embedsmænd er givetvis dygtige økonomer, men de arbejder også for en minister. De er en del af et politisk spil. At tro, at embedsmænd er apolitiske, er lidt af en myte," siger Oliver Board.

Fejlskøn

Under fremsættelsen af finanslovsforslaget onsdag indrømmede Alistair Darling, at hans embedsmænds forudsigelser om den økonomiske vækst havde været forkert.

Finansministeriet forudsagde sidste år, at der ville være nulvækst i indeværende år. Men ved fremsættelsen af finansloven indrømmede Darling, at dette havde været et fejlskøn. I modsætning til finansministeriets økonomer var IMF's forudsigelser om den økonomiske vækst i

Storbritannien korrekte.

"Det siger en hel del om både finansministeriet og IMF. Det faktum, at IMF's forudsigelser sidste år var mere eller mindre spot on, mens finansministeriet skød langt over målet," siger Oliver Board.

Vincent Cable er mere direkte.

"Det er, så vidt jeg kan vurdere, et resultat af politisk pression. Det er en sag, der bør undersøges. Alistair Darling og Brown var ansvarlige for krisen. De vil blive stillet til ansvar for dette. Denne sag vil blive rejst i finansudvalget," siger Vincent Cable.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her