Nyhed
Læsetid: 2 min.

For dyrt at dø

Festival for de døde skaber debat om himmelstrygende begravelsespriser i Kina. 'Vi har ikke engang råd til at dø,' klages der
Festival for de døde skaber debat om himmelstrygende begravelsespriser i Kina. 'Vi har ikke engang råd til at dø,' klages der
Udland
11. april 2009

BEIJING - Wang Xiaodong sidder og vifter med en gevaldig formue. Hver pengeseddel i bundtet har en værdi på 100 mio. yuan og er udstedt af Himlens Bank. Det er papirpenge, der skal brændes af, så de kan nå op til de afdøde og forsøde deres tilværelse. På sedlerne anføres det oven i købet, hvad pengene bør bruges til. På én foreslås det, at der investeres i mobiltelefoner og DVD-afspillere i den himmelske elektronikbutik. På en anden foreslås køb af fast ejendom i himmeriget.

"Med et par af disse burde hele familien nok kunne klare sig," griner Wang.

Hvis man har planer om at dø i Kina, er et tykt bundt penge efterhånden også en nødvendighed. Der har netop været Qingming-festival i Kina, hvor kineserne ærer de døde. De forkæles med sprutflasker, cigaretter og søde sager - og altså penge. Festivalen har sparket en hed debat i gang om de himmelhøje priser, begravelsesindustrien tager for sin service, for gravpladser, begravelses-kranse og urner.

"Vi har gennem årene klaget over, at vi ikke har råd til uddannelse, hospitalsbesøg og bolig, og nu har vi ikke engang råd til at dø," klager én kineser ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

Dyrere end en lejlighed

At købe eget hjem i byerne har længe været for dyrt for store dele af den almindelige befolkning. Men nu finder stadig flere kinesere, at det også er ved at være uden for deres rækkevidde at skaffe egen gravplads.

"For fattig til at leve, for fattig til at dø" er overskriften på en artikel i en avis i byen Harbin, hvor der protesteres over, at gravpladser nu koster mere per kvadratmeter end luksuslejligheder.

I den sydkinesiske by Guangzhou koster en almindelig grav mellem 12.000 og 17.000 kr. per m2. En gennemsnitlig lejlighed koster til sammenligning 8.000 kr. per m2.

På grund af en genopstået interesse for traditionelle begravelser, frem for kremering, er priserne steget voldsomt det sidste årti.

Samtidig klages der over, at det koster for meget at gøre afdødes lig præsentabelt. Xinhua opstiller en lang liste over de udgifter, man skal regne med, bl.a. 80 kr. for at få klippet tåneglene.

Kritik af begravelsesindustrien er blevet en mærkesag for enkelte kinesiske politikere. Luo Zhongli, et medlem af parlamentet, siger, at begravelsesindustrien gensælger urner, tøj og plastikblomster for op til 40 gange engros-prisen.

"Grave er dyrere end huse, og profitten ved at opføre gravgårde overgår langt profitten inden for ejendomsindustrien," siger han.

I den situation er det måske ikke nogen overraskelse, at stadig flere kinesere er begyndt at sørge på internettet for i det mindste at slippe for at betale for ceremonier. På specielt oprettede hjemmesider kan de sende virtuelle blomster, alkohol og tændte stearinlys til afdøde familiemedlemmer. Og det er gratis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her