Nyhed
Læsetid: 3 min.

Europas sidste diktator narrer Vesten

Hvideruslands diktator Aleksandr Lukasjenko er på vej ind i varmen i Europa. Men han spiller et kynisk spil og narrer både Vesten og Rusland, hævder hans skrappeste modstander og forgænger
Udland
23. april 2009

Hvideruslands brutale præsident Aleksandr Lukasjenko tager til bal på de bonede EU-gulve i Prag om få uger. Tanken var for blot et år siden utænkelig, men nu er den sand. Lukasjenko, som i årevis er blevet kaldt 'Europas sidste diktator', er inviteret. Og forbuddet mod, at han og 40 af hans topministre og embedsmænd kunne rejse til Vesten, er væk.

Invitationen kommer efter, at Lukasjenko i de seneste måneder dels har løsladt en række politiske fanger, herunder den prominente oppositionspolitiker Aleksandr Kozulin. Dels har Lukasjenko på en række områder lagt afstand til storebror Rusland bl.a. ved endnu ikke at have anerkendt de to georgiske løsrivelsesstater Abkhazien og Sydossetien, som Rusland anerkendte efter sidste års krig med Georgien. Minsk presser også Moskva i spørgsmålet om energileverancer til Vesteuropa og har truet med at genoptage grænsekontrollen af transitvejene til Vesteuropa. Der har ikke været grænsekontrol mellem Rusland og Hviderusland siden 1996.

Valfart til Minsk

Samtidig har Lukasjkenko gjort sine ministre opmærksom på, at det skal være slut med at sidde på knæene af russiske embedsmænd. Hviderusland vil, siger Lukasjenko, nu søge andre markeder end de russiske.

Desuden er Lukasjenko kommet med en række tiltag, som tydeligt er rettet mod at forbedre det i mange år nedfrosne forhold til EU og USA. Bl.a. er Hviderusland på vej til helt at afskaffe dødsstraffen. Alt sammen har det ført til en forbedring af forholdet mellem EU og Hviderusland. Både europæiske og amerikanske politikere og embedsmænd har bestormet Minsk. EU har inkluderet Hviderusland i 'Det Østlige Partnerskab'. Og det ligger i luften, at Hviderusland kan forvente økonomisk hjælp fra Vesten til at klare den økonomiske krise.

Moskva er tydeligt bekymret og har på sin side givet Minsk 2,5 milliarder dollar i lån til at modstå krisen, men har endnu ikke formået at få Minsk til at anerkende Sydossetien og Abkhazien.

Men man skal ikke lægge for meget i de vestlige tilnærmelser, mener Hvideruslands tidligere øverste leder, Stanislav Sjusjkevitj.

"Det er rent kynisk spil for galleriet, kun beregnet på at narre penge og anerkendelse ud af naive vesteuropæere og amerikanere," siger en af oppositions grand old men, Stanislav Sjusjkevitj, der i 1991, som formand for den hviderussiske Øverste Sovjet var med til sammen med bl.a. Boris Jeltsin at nedlægge Sovjetunionen og gøre Hviderusland selvstændigt.

Lyver konstant

"Lukasjenko har altid været, er og forbliver en brutal diktator og han lyver konstant. Det værste er, at både Vesten og Rusland nu støtter ham, ja ligefrem kurtiserer ham. Jo, han har løsladt et par modstandere, men han har arresteret dobbelt så mange igen. Han spiller behændigt Rusland og Vesten ud imod hinanden af én eneste grund - han mangler penge til at klare krisen. Og Vesten betaler naivt, mens Lukasjenko griner i skægget," siger Sjusjkevitj over telefonen fra sin lille lejlighed i Minsk, hvor han lever i fattigdom og under konstant bevogtning fra de hviderussiske myndigheders sikkerhedstjeneste, som fortsat hedder KGB.

"Det er gået os hviderussere skidt," fortsætter han, "vi er igen inde i en historisk periode, hvor vi er presset fra begge sider i den langstrakte konflikt mellem Rusland og Vesteuropa. Vi har brug for tid til at realisere vores selvstændighed og blive almindelige medlemmer af den europæiske familie. I stedet bliver vi styret af en bande banditter, som bliver støttet fra både øst og vest. Og det ser ikke godt ud, for Lukasjenko har stadig en vis støtte i befolkningen, fordi hans propagandaapparat har total kontrol med medierne. Men før eller siden går det op for befolkningen, også ude i provinserne, at Lukasjenko er en katastrofe for vort land og at han er villig til at sælge ud til både øst og vest for at beholde magten. Vesten, især EU, har forrådt os, demokratiet, ytringsfriheden og friheden i et lille land i midten af Europa ved overhovedet at samarbejde med det regime, der fortsat er det sidste vaskeægte diktatur i Europa. Det er en skændsel for Europa."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her