Læsetid: 2 min.

FN højkommissær: 'Slutdokument reddede FN fra undergang'

Hele FN's overlevelse stod på spil efter Ahmadinejads Israel-kritiske tale i mandags - slutdokumentet var nødvendigt for at redde organisationen, siger FN's højkommisær for menneskerettigheder
FN- Højkommisær for menneskerettigheder, Navanethem Pillay, mener, det var nødvendige med indrømmelser til de muslimske lande for at få dem til at fordømme udtalelserne fra Irans præsident.

FN- Højkommisær for menneskerettigheder, Navanethem Pillay, mener, det var nødvendige med indrømmelser til de muslimske lande for at få dem til at fordømme udtalelserne fra Irans præsident.

Laurent Gillieron

24. april 2009

GENEVE - Det var FN's overlevelse som international organisation, der stod på spil. Intet mindre.

Sådan lød hovedbudskabet fra FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navanethem Pillay, til et seminar om det nyligt indgåede slutdokument i FN's racismekonference, Durban II.

"Det var nødvendigt for os at få en hurtig beslutning. Alternativet var, at FN havde mistet sin eksistensberettigelse og sit krav på at repræsentere alle verdens folk," siger Navanethem Pillay.

Hun ser træt ud, da hun ankommer til konferencesalen. Håret er pjusket og hendes blå sari er krøllet. Men hun smiler.

"Det var nødvendigt for os at handle - og handle resolut - efter præsident Ahmadinejads fuldstændig uacceptable og, synes jeg, anti-semitiske udtalelser. Jeg er glad for, at landene viste beslutsomhed og vilje til at indgå et kompromis. Og det faktum, at slutdokumentet blev vedtaget med utvetydig tilslutning er et bevis på, at FN stadig er en organisation, der handler globalt. Vi har universelle menneskerettigheder. Det har vi haft siden 1948. Mange har talt om civilisationernes sammenstød. Men det, denne konference viste, var, at landene stadig er enige om fundamentale principper og er villige til at gå videre," sagde Navanethem Pillay.

Omtalen af Israel som racistisk og forbuddet mod religionsforhånelse kom ikke med i dokumentet. Til gengæld nævner det ringeagtsytringer over for Islam.

Kritikere har hævdet, at det kompromis, der blev opnået, i realiteten var et knæfald for de islamiske landes krav om et forbud mod ringeagtsytringer mod religion. Men det afviser Navanethem Pillay.

"Denne deklaration er ikke en sejr for en bestemt lejr, men udtryk for global enighed. Men det er naturligvis rigtigt, at det kræver vilje og kompromisser at nå til et resultat," siger hun.

"Kritikken af Ahmadinejad er noget, der krævede indrømmelser fra nogle lande. Og der er sikkert også indrømmelser den modsatte vej. Men den slags var nødvendige for at få dokumentet igennem. Men det væsentlige er, at der blev opnået enighed og konsensus. Det er et godt grundlag for fremtidigt samarbejde. For det er vigtigt at gøre opmærksom på, at dette ikke er slutningen, men kun en etape på en lang vej mod en verden med mindre racisme og fremmedhad," siger Navanethem Pillay.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis vi ikke havde haft FN, og nogen så idag var kommet og havde lagt en FN-traktat på bordet til underskrift, så ville både Danmark og en række andre lande have krævet undtagelser og forbehold i stride strømme - Formentlig vil man ikke idag kunne få underskrevet en traktat med den ordlyd og det indhold, som FN-traktaten har.

Den blev vedtaget og underskrevet i en efterkrigssituation , hvor alt var ret betændt - idag gik den ikke.

Man ville f eks have krævet stemmevægte efter landenes størrelse,mindretalsbeskyttelse(så små lande ikke kunne nedstemmes af store lande) man ville have afvist, at nogle lande havde ret til at nedlægge veto o s v. osv.

FN er et meget mangelfuldt organ - men man har vel lært at leve med alle de åbenlyse mangler, og så har man et forum, hvor alle kan komme og tale.
FN er i mangel af bedre til en vis grad anvendelig, men man skal ikke stille forventninger til FN.