Nyhed
Læsetid: 1 min.

Fogh i svær religiøs balancegang

Fogh forsvarer ytringsfriheden, men tager afstand fra Muhammedtegningerne. Han erkender at have "særligt ansvar" for bedre dialog med den muslimske verden
Fogh forsvarer ytringsfriheden, men tager afstand fra Muhammedtegningerne. Han erkender at have "særligt ansvar" for bedre dialog med den muslimske verden
Udland
6. april 2009

Ingen undskyldning, men tydelige tegn på forståelse. Anders Fogh Rasmussen var ude i en svær balancegang, da han i formiddag deltog i en paneldebat på en dialogkonference i Istanbul.

Den kommende Nato-generalsekretær var under hårdt tyrkisk pres for at komme med undskyldninger for Muhammedkrisen, men Fogh understregede, at ytringsfrihed er afgørende for dialog og forståelse mellem forskellige religioner og kulturer.

- Jeg tror på, at alle former for censur er den egentlige fjende for dialog og øget forståelse, sagde Fogh, som mener, at fordomme skal frem i lyset i stedet for at holdes skjult.

- Ytringsfrihed er afgørende for åben dialog, fastslog han.

Men med ytringsfriheden følger ansvaret for at håndtere den på en sådan måde, så vi ikke skaber splittelse i vores samfund, fortsatte Fogh, som derefter talte direkte om Muhammedkrisen, som har gjort Fogh til et fjendebillede i dele af den muslimske verden.

- Min holdning var klar før, under og efter krisen. Jeg fordømmer enhver handling, som vil dæmonisere folk på grund af deres religiøse eller etniske baggrund. Jeg respekterer islam som en af de største religioner, og jeg respekterer andre menneskers religiøse følelser, sagde han.

Fogh gik endda så vidt som personligt at tage afstand fra tegningerne.

- Jeg ville aldrig selv afbilde nogen religiøs skikkelse - inklusiv profeten Muhammed - på en måde, som kan såre andre, sagde han.

Den megen polemik i forbindelse med Muhammedtegningerne vil også spille ind på hans arbejde som Nato-generalsekretær, hvor en af nøgleprioriteterne bliver at skabe mere dialog og samarbejde med den muslimske verden.

- Jeg anser det for at være et særligt ansvar for mig, og jeg tror også, at jeg har en personlig indsigt i vigtigheden af en tæt dialog mellem civilisationer, sagde han.

Anders Fogh Rasmussen talte ved FN-konferencen "Civilisationernes Alliance", som sætter fokus på dialog og forståelse mellem forskellige religioner og kulturer - ikke mindst i forbindelse med spændingerne mellem den muslimske og den vestlige verden.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Jeg ville aldrig selv afbilde nogen religiøs skikkelse - inklusiv profeten Muhammed - på en måde, som kan såre andre, sagde han."

Hvis han havde sagt det, dengang for tre dage siden, da han stadigvæk var afhængig af Dansk Folkepartis stemmer, er det ingen tvivl om, at han var blevet indkaldt til en kammeratlig samtale hos Pia Kjærsgaard, og at han efterfølgende var blevet tvunget til at dementere sin udtalelse...

Lennart Kampmann

Her er hvad han sagde 2. februar 2006. Kommer det tæt nok på Per Thomsen?

http://www.dr.dk/Nyheder/Temaer/Oevrige_temaer/2006/Tegninger/Artikler/k...

2. februar 2006:
Anders Fogh Rasmussen optræder på den arabiske tv station Al-Arabiya, hvor han fortæller seerne, at danskerne ikke har noget ønske om at fornærme verdens muslimer. Han forklarer 50 millioner arabisk tv-seere, at danskerne respekterer alle religioner, og at det danske folk ikke har noget ønske om at fornærme muslimer.

Danmark bliver truet med blodig krig af en gruppe, der påstår de har tilknytning til Al-Qaeda. Bevæbnede mænd omringer EU's kontor i Gaza. De kræver, at kontoret lukkes, Samtidig truer flere grupper danske, norske og franske statsborgere.
Den jordanske avis al-Shihan trykker Muhammed-tegningerne.

"Der er ikke noget at komme efter"

med venlig hilsen
Lennart

Jens Thorning

Men repræsenterer han stadig Danmark? Svaret er nej, kun for B.T.'s læsere og for personer, der betragter politik som en konkurrencesportsgren. Han må overhovedet ikke udtale sig på Danmarks vegne; hvis han gør det er det en hån mod Demokratiet og Folkestyret!

Og således sætter de "neo-konservative" fantaster fortsat dagsordenen . Man må medgive Flemming Rose at hans lille svinestreg af en kalkuleret provokation virkede . Fantastisk som propaganda går rent ind .. stadig ...

Og som altid forbigår Lennart elegant at der er en temmelig god grund til at store dele af den Muslimske verden ikke gider finde sig i flere provokationer .
Mig bekendt var der ikke nogen trusler mod Danmark fra den kant før vi meldte os under fanerne i røveriet af Irak ..

Inger Sundsvald

”Fogh forsvarer ytringsfriheden, men tager afstand fra Muhammedtegningerne. Han erkender at have "særligt ansvar" for bedre dialog med den muslimske verden”.

Jamen det skal da nok passe. I virkelighedens verden er problemerne måske først nu ved at begynde.

Helle T.-S. var hurtigt ude med en udmelding om, at når tyrkerne havde ”opført” sig som de gjorde, så skulle de ikke forvente en speciel velvillig behandling vedrørende optagelse i EU, og at Danmarks politik ligger fast, uanset hvem der er statsleder.

Så ved vi det.

Lennart Kampmann

Peter Jensen

Den muslimske verden er tilsyneladende glad for enhver mulighed for at hidse folk op til at brænde andres bygninger af. Folket bliver ført, i diktaturer gør folk hvad de bliver bedt om.

Men vis mig et demokratisk muslimsk land hvor frie troende spontant går på gaden og hidser sig op over muhammedtegninger.

Og brug nu endelig godt med "nye" ord, så som neokonservativ. Det er rigtigt med til at sætte trumf under dit argument, not.

Tegningerne er vigtige; uden latterliggørelse af profeter og tossede religiøse påhit går verden i stå. Skal vi fx. ikke sige noget til den katolske kirkes tyske førstemand, der ikke helt har forstået sammenhængen mellem hiv/aids og korrekt brug af kondomer?

Det der er rigtigt træls, er ufrie mennesker i ufrie lande, der får besked på at opføre sig på en bestemt måde.

Med venlig hilsen
Lennart

Den Judeo-kristne verden er tilsyneladende glad for enhver lejlighed til at fortælle andre hvilke lomme-diktatorer de skal gøres ufrie af, specielt hvis sand-niggerene bor oven på vores olie,uran, kobber,guld, diamanter,tin .... . Og vi bevæbner dem gerne til tænderne, ligesom vi gerne træner dem i "overtalelses-teknikker" .. Til slut bomber vi dem tilbage til stenalderen og tjener kassen på det og på at lade vore firmaer "genopbygge" nationen, betalt i rige mål med dens egne råstoffer .
Så spar mig venligst for dit crap om at det er Muslimerne der starter balladen ..

Det der er rigtigt træls er frie mennesker som dig der ikke helt har fattet i hvilken grad din frihed bygger på andres ufrihed .
At du ikke kan lide betegnelsen "neo-konservativ" kan jeg ikke gøre noget ved.
Men jeg kan da godt ændre det til det mere præcise "neo-zionisme".
Det er et faktum at Flemming Rose har gode kontakter i den lejr og at det er lige efter deres bog med lidt ballade i gaderne .
Forudsigeligt som et urværk :
Efter at have bombet, sanktioneret, opdelt og plyndret dem i årtier.. gad vide hvordan de så reagerer når vi pisser på deres religiøse følelser ?

Paven behøver man dårligt nok gøre grin med, det klarer han helt fint selv . Men al denne ballade
passer også fint i hans kram, den sætter nemlig religion på dagsordenen igen .

Lennart Kampmann

Peter Jensen

Put selvpisken tilbage i skabet og lad være med at foregive at du ved bedre end jeg om hvordan verden er uretfærdig.

med venlig hilsen
Lennart

Lennard Grahn

"...and the beat goes on...."

Gorm Petersen

Hvis han skal blive en ordentlig NATO-chef har han brug for en excorcisme - Pia skal drives ud af ham.

Tør vædde på han vågner med et spjæt flere gange hver nat ved tanken om at skulle til "kammeratlig samtale" hos Pia.

Kun den faste kameraindstilling hindrede Pia i at tage fuld kontrol over ham under tv-optræden. Havde kameraet befundet sig længere væk, havde intet kunnet hindre hende i at moone hele den muslimske verden.

Uden en ordentlig excorcisme gætter jeg på der går 3 - højest 4 dage før han må fratræde sit nye job.

Niels Christensen

Det er utrolig at det stadigvæk hos nogen er JP, Danmark og Fogh der er problemet.
Problemet må da være de muslimske lande, hvor der hverken er ytringsfrihed og religions frihed.
Og hvor mennesker med afvigende holdninger ( alt lige fra sekulære, til yderligående islamister) bliver nødt til at flygte, bl.a. til Danmark.

søren bækgaard

Til trods for, at flere af debattørerne her på debatten nærer et barnligt og unuanceret had til AFR, regeringen og Jyllands-Posten, har ingen dog direkte beklaget, at AFR ikke undskyldte for Muhammed tegningerne i Tyrkiet. Det ville da også være mere end svært at kræve en undskyldning fra den tidligere statsminister uden samtidig at tilkendegive, at man foretrækker en statsstyret presse og dermed et stort skridt i retning af et totalitært samfund.

Men i stedet for at rette skytset det rette sted hen - til Tyrkiets manglende demokratiske forståelse og nødvendigheden af at kunne acceptere religionskritik - vrøvler flere af debattørerne nu om ligegyldigheder, som reelt ikke har noget med sagen at gøre. Det viser blot, at I enten ikke fatter sagens kerne, eller at hadet til AFR og det borgerlige Danmark er så stort, at alt hvad I skriver skal kritisere dem.

Jørgen Nielsen

Henrik Dahl kalder det "venstrefløjs-psykosen"...

Jens Thorning

Jeg vil gerne forholde mig til, at Hirsi Ali og Salman Rusdie får heltinde- og heltestatus. Hvad ved vi om deres motiver. De Sataniske Vers er en jævn underholdende roman, hvis Mohammed-afsnit intet har med den øvrige handling at gøre. Han er vistnok tilfældigvis jøde, hvilket ikke skal lægges ham til last, men dog kan nævnes. Skulle man pege på virkelige helte, der også præsterer litterære mesterværker og videnskabelige opdagelser, synes jeg, at Solsjenitzyn og Sakharov ligger lige for. Men det syntes Pittelkow, Flemming Rose, Bent Blüdnikow og alle de andre bestemt ikke, da deres hoforgan Land & Folk harmdirrende proklamerede "Tag Nobelprisen fra løgneren Solsjenitzyn!"

Gorm Petersen

Jeg synes han er blevet mere høflig - tættere på en undskyldning kan man vel ikke komme. Det var jo rent faktisk ikke ham der lavede tegningerne. Jeg synes overgangen fra Pia-marionet til selvstændigt menneske så småt er begyndt.

Jeg mener at have fundet artiklens perle: "som har gjort Fogh til et fjendebillede i dele af den muslimske verden."

Jeg kan godt lide udtrykket "dele af". Når selv det sekulære Tyrkiet har problemer - hvor i den "muslimske verden" er det så liige han ikke er fjendebillede ?

Det er da en helt umanerlig forandring hulemanden har været ude for i løbet af blot nogle få døgn. Manden der tidligere prædikkede had, provokation, fordømmelse og konfrontation er nu blevet blid som et lam og taler i stedet om gensidig respekt og forsoning.

Der kan slet ikke herske tvivl om at Fogh er blevet et bedre og langt mere civiliseret menneske i forbindelse med sit jobskifte. På den baggrund kan man egentlig kun anbefale, at Pia Kjærsgaard og alle de øvrige hardcore racister i det danske folketing også stiller op til posten som generalsekretær i NATO

Det er dog tydeligt at forandringen ikke er kommet helt af sig selv. Obama og Erdogan har tydeligvis vredet armen så meget rundt på Anders Fogh Rasmussen, at han bagefter måtte gå rundt med den i en slynge…

Jørgen Nielsen

Jeg er nu mere til Enoch Powells "Rivers of Blood".