Interview
Læsetid: 3 min.

'Folk vil have hævn'

Gaza kan meget vel snart opleve en ny voldseksplosion, hvis genopbygningen efter krigen ikke snart begynder, fortæller feltarbejder Mahmud Abu Rahma
Udland
27. april 2009

Jerusalem - I Gaza bor tusindvis af mennesker i telte eller primitive skure oven på ruinerne af deres tidligere hjem. Kræftsyge patienter kan ikke få lov at rejse ud for at få behandling, tusinder har mistet børn, søskende, forældre eller venner, og halvdelen af befolkningen har ikke noget arbejde.

Situationen er desperat, og uden snarlige forbedringer lurer ny vold forude, forudser Mahmud Abu Rahma, feltarbejder og koordinator i Al Mezan Center for Menneskerettigheder i Gaza.

"Det var et chok at se omfanget af ødelæggelserne, da krigen sluttede. Og vi venter stadig på, at genopbygningen skal starte. Hundrede tusinder af mennesker er ramt af ødelæggelserne, men der ser ikke ud til at være en løsning i den nærmeste fremtid. Folk føler sig desperate," siger Mahmud Abu Rahma med afdæmpet stemme på en telefon fra Gaza City.

Al Mezan forsøger gennem overvågning, træning og møder at promovere og beskytte menneskerettigheder. Og arbejdet har været dybt frustrerende i kølvandet på Israels operation 'Cast Lead' i december og januar, hvor 1.400 mistede livet, 15.000 huse blev ødelagt og store dele af Gazas industri jævnet med jorden.

"Vi møder mange af ofrene, og de har så mange spørgsmål, som vi ikke kan besvare. Det mest afgørende er 'hvorfor?'. Vi har mødt børn, der er blevet brugt som menneskelige skjold, folk, der er blevet torteret, mennesker der har siddet i en celle et sted uden nogen hjælp. Og de forstår ikke hvorfor. Nogen gange, når man slås, kan man i det mindste se årsagen. Men ikke her," siger Mahmud Abu Rahma.

Folk bliver mere radikale

Han mener frustrationen er en tikkende bombe.

"Jeg tror helt sikkert, folk bliver mere radikale og forsøge at hævne de over 1400, der mistede livet i løbet af de 23 dage. Tænk på alle de sønner, alle de døtre. Uden en hurtig løsning på problemerne i Gaza og en klar bevægelse i forhold til genopbygning, vil folk forsøge at få hævn for de ting, der er begået mod dem," siger han.

"Jeg kan huske, da den første intifada (palæstinensiske opstand, red.) startede. Folk kastede sten og uddelte løbesedler, og de blev sat i fængsel, mishandlet og torteret. Der gik ikke lang tid, før vi begyndte at se selvmordsbomber. Og jeg tør slet ikke tænke på, hvad der vil ske nu, efter at så mange mennesker, unge mennesker, har oplevet denne krig," siger han.

Israels angreb var resultatet af et stadigt mere anstrengt forhold til Hamas, som tog kontrol med Gaza i 2007. Selvom mange palæstinensere ikke er begejstrede for Hamas' radikale holdninger, er det Israel, vreden er rettet mod.

"Jeg tror ikke, folk køber Hamas' udlægning af krigen som en sejr. Mange folk er gale på Hamas, også på grund af dens handlinger efter krigen, hvor mange blev dræbt. Men når det kommer til krigen, er folk smarte nok til at forstå, at krigen var på vej, uanset om Hamas var der eller ej. Den måde, krigen blev gennemført på, kan aldrig retfærdiggøres. Og folk er gale på det internationale samfund, fordi det ikke fik stoppet krigen tidligere og ikke kan finde en løsning på de problemer folk har nu," siger Mahmud Abu Rahma.

"Noget af det sværeste lige nu er at svare på alle børnenes spørgsmål. De spørger, hvorfor de ikke må gå udenfor og lege, hvorfor patienter ikke kan komme ud af Gaza for at få behandling. Det er meget svært at svare dem, og man skal være meget forsigtig for ikke at så had i dem," siger Mahmud Abu Rahma.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her