Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forudsigeligt, at Obama ikke vil retsforfølge CIA-folk for tortur

Præsident Barack Obama har meddelt, at CIA-forhørsledere, der har tortureret fanger, ikke vil blive retsforfulgt. Forudsigeligt, mener én ekspert. Dybt problematisk for retsstats-principperne, mener en anden
Menneskerettighedskonventionerne risikerer at blive værdiløse, hvis ikke torturovergreb bliver retsforfulgt, mener juraprofessor Ole Espersen.

Menneskerettighedskonventionerne risikerer at blive værdiløse, hvis ikke torturovergreb bliver retsforfulgt, mener juraprofessor Ole Espersen.

Paul J. RICHARDS

Udland
18. april 2009

CIA anvendte torturmetoder som simuleret drukning, også kaldet waterboarding, stresstillinger, hvor fangerne skulle sidde på gulvet med benene strakt ud og armene hævet over hovedet i timevis, og de forhindrede fanger i at sove i op til en uge ad gangen. Det fremgår af de detaljerede beskrivelser af de tidligere tilladte forhørsmetoder, som USA's justitsministerium frigav torsdag.

I går understregede USA's præsident, Barack Obama, at disse torturlignende forhørsmetoder ikke længere er lovlige. Men samtidig meddelte han, at forhørslederne ikke skal retsforfølges.

"Tiden er inde til refleksion, ikke hævn. Vi har været igennem et mørkt og smertefuldt kapitel i vores historie, og det nytter ikke noget at skyde skylden på fortiden," sagde præsident Obama.

Beslutningen om ikke at retsforfølge CIA-forhørslederne har været længe undervejs og vakt en del opmærksomhed. Den har allerede modtaget voldsom kritik fra menneskeretsorganisationer, men ifølge USA-ekspert og professor i statskundskab Peter Kurrild-Klitgaard er beslutningen ikke uventet.

Forståelig politik

"USA har fået en ny præsident og et nyt regerende parti. Obama holder igen med at straffe forgængerne, da det ikke skal udvikle sig til et politisk opgør. De folk, der arbejder under ham, skulle gerne føle sig trygge og ikke frygte, at de kunne risikere retsforfølgelse på et senere tidspunkt," vurderer Peter Kurrild-Klitgaard.

Han mener, at præsident Obama balancerer mellem sine kernevælgere og de midtervælgere, der stemte på Bush i 2004.

"Obama skal ikke foretage sig for meget, der skiller ham fra midten. Rent faktisk er der nok en hel del amerikanere, der støtter de her hårdhændede afhøringsmetoder, hvis det kunne forhindre et nyt terrorangreb mod USA. På den her måde signalerer han både, at det, der har fundet sted, er forkert, men han tager også nogle politiske hensyn til midtervælgerne," siger Kurrild-Klitgaard.

Professor Ole Espersen fra Juridisk Fakultet på Københavns Universitet kan sagtens sætte sig ind i Obamas overvejelser, men bifalder ikke beslutningen.

"Det er en meget vanskelig problematik at skulle tage stilling til som nyligt tiltrådt præsident. Menneskeligt set kan jeg godt se, hvorfor han ikke vil retsforfølge CIA-forhørslederne. De har jo modtaget ordrer oppefra, så hvorfor skal de overordnede så ikke også retsforfølges? Både de to tidligere forsvarsministre Dick Cheney og Donald Rumsfeld, men måske også daværende præsident George W. Bush?," spørger professor Ole Espersen.

Han mener, svaret er ganske simpelt: Det er for uoverskueligt og for omfattende. Det ville medføre et opgør med hele den forrige administration og en udrensning, der ville trække et væld af politikere, embedsmænd, læger og forhørsledere med sig ned i dybet. Ikke desto mindre ser han Obamas beslutning som en alvorlig svækkelse af menneskerettighedsskonventionerne.

"Hvis man ikke retsforfølger torturbødler, så har man pludselig ret til at være det, når det er efter ordre fra staten," siger Ole Espersen.

Ifølge professor Ole Espersen er det efter torturkonventionen ikke nok, at ordren er blevet givet oppefra. En ordre giver ikke ret til at tortere. Det fastslog Nürnberg-domstolen i 1945.

Manglende pres udefra

"De anklagede under Nürnberg-processerne blev ikke frifundet for meddelagtighed i tortur, selvom de var blevet beordret til det. Der er en forpligtelse til at straffe for tortur."

Ole Espersen mener, at præsident Obama burde retsforfølge alle dem, der har givet eller udført ordrer om tortur. Men han oplever, at Obama står relativt alene.

"Obama bliver jo ikke ligefrem presset af sine nære allierede til at gennemføre retssager. Sverige og Norge har lagt pres, men ikke Danmark. Vi har taget afstand fra tortur, men ikke fordømt det. Hvis alle USA's allierede og samarbejdspartnere pressede på for at gennemføre retssager, ville det være nemmere for Obama at tage beslutningen. Som det ser ud lige nu, er protesterne minimale," mener Ole Espersen.

Han er alvorligt bekymret for denne udvikling. Han mener, den ødelægger en mangeårig indsats i kampen mod tortur og hurtigt kan reglerne og konventionerne være nyttesløse.

Ridser i lakken

Peter Kurrild-Klitgaard har bare ventet på Præsident Obamas første skuffelser ville begynde at indfinde sig. Han mener ikke, Obamas image er blevet ødelagt for stedse af denne beslutning, men han kan heller ikke forblive det ideal, som han fremstod som under præsidentvalgkampen i efteråret.

"Obama talte om "forandring", men der blev lagt vidt forskellige forståelser i begrebet. Nogle tænkte på økonomien, mens andre så et nyt ideologisk program. Begrebet var for abstrakt for vælgerne, og derfor kan han ikke undgå at skuffe. Det her er kun begyndelsen," vurderer Kurrild-Klitgaard.

De frigivne memoer kan findes på det amerikanske justitsministeriums hjemmeside: www.usdoj.gov/index.html

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marietta Jeppe

HURRA for demokrati, lighed, frihed og ytringsfrihed ... håber ikke danmark en dag skal befries af amerikanerne (eller af os selv for den sags skyld)!

USA's magtbastioner i Washington er at sammenligne med en delvist neddykket U-Båd.
Synligt kan USA's præsident ses som udkiggen i toppen af U-bådens tårn - som når en U-båd sejler fremad i vandoverfladen.
Men alle ved at den virkelige kaptajn på enhver U- båd holder til i sit kvarter sammen med de andre officerer - i midten af U-bådens skrog hvorfra han kommanderer U-bådens færd.
Det er kun de sejlere som er uindviede i amerikanske U-båds konstruktioner og kommandoveje der naivt forveksler en sådan forbipasserende amerikansk U-båds udkigsmand med den virkelige kaptajn.

Casper Jensen

"Han mener, svaret er ganske simpelt: Det er for uoverskueligt og for omfattende. Det ville medføre et opgør med hele den forrige administration og en udrensning, der ville trække et væld af politikere, embedsmænd, læger og forhørsledere med sig ned i dybet. Ikke desto mindre ser han Obamas beslutning som en alvorlig svækkelse af menneskerettighedsskonventionerne."

Hvis bare der er nok mennesker der er enige om at bryde reglerne, så er det for besværligt at gøre noget ved det.

Det er en svag leder der har den holdning.