Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gadekampe i Bangkok spidser til

En meldes dræbt og mindst 70 mennesker er såret i Bangkok, hvor gadekampe mellem soldater og demonstranter eskalerer. Dansk ambassadør spår yderligere skærpelse
Demonstranter og militær stødte sammen i Bangkoks gader, men foreløbig har militæret holdt sig tilbage.

Demonstranter og militær stødte sammen i Bangkoks gader, men foreløbig har militæret holdt sig tilbage.

Cristophe Archambault

Udland
14. april 2009

Thailands tidligere premierminister Thaksin Shinawatra beskylder landets regering for at prøve at skjule, at militæret har dræbt en række demonstranter under mandagens tilspidsede gadekampe i Bangkok.

Regeringen har foreløbig bekræftet, at én person har mistet livet i gadekampene. Men ifølge myndighederne er der tale om en lokal beboer, der døde i sammenstød med demonstranter. Mindst 77 mennesker meldes såret i hovedstaden, som er sat i undtagelsestilstand af den hårdt pressede regering efter flere dages tiltagende protester. Undervisningsministeriets bygning stod mandag eftermiddag dansk tid i flammer, efter at hundreder af bevæbnede soldater rykkede ind i det besatte regeringskvarter i den thailandske hovedstad, hvor tusinder af Thaksins tilhængere havde barrikaderet sig. Soldaterne affyrede både tåregas og varselsskud efter at være blevet angrebet med brandbomber, og ifølge en BBC-korrespondent på stedet skød soldaterne også direkte ind i menneskemængden.

Tålmodigheden slut

Imens langede Thaksin i et interview med CNN hårdt ud efter regering og militæret.

"De omringede folk. Mange døde. De har endda taget ligene op på lastbiler og fragtet dem væk. De prøver at skabe forvirring om alting," sagde milliardæren fra et ukendt skjulested i eksilet. "I prøver at lyve over for hele verden. I prøver at lyve over for folket, men det umuligt," tilføjede han.

Danmarks ambassadør i Thailand, Michael Sternberg, advarede søndag om, at en yderligere optrapning kan være under opsejling.

"Myndighederne, politiet og hæren har indtil nu været meget langmodige og forsigtige med at slå hårdt ned mod demonstranterne, fordi det kunne udløse negative reaktioner blandt befolkningen. Men nu er tålmodigheden slut, også fordi demonstranterne skærper deres metoder," siger han til Ritzau.

Militæret skruede da også bissen på.

"Kommandocentret for nødretsoperationerne vil bruge alle tænkelige midler for hurtigt at få genoprettet ro og orden og genåbnet trafikken, så folk kan genoptage deres hverdag," sagde militærets øverstkommanderende, general Songkitti Jaggabatara, i en tv-tale. Han nedtonede dog truslen ved at fastslå, at "vi ikke vil bruge magt for at slå ned på vores egne," men tilføjede, at "vi forbeholder os ret til at bruge våben i selvforsvar".

De rødklædte demonstranter, som i weekenden tvang regeringen til at aflyse et Asean-topmøde, kræver nyvalg og premierminister Abhisit Vejjajivas afgang. Han kom til magten i december, efter at den tidligere regering, der var loyal over for Thaksin, blev smidt på porten af forfatningsdomstolen efter flere måneders protester.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her