Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kamæleonen på bjerget i Onna

I lørdags deltog premierminister Silvio Berlusconi for første gang nogensinde i fejringen af Italiens befrielse. Fremover er det ikke befrielsen, men blot friheden, der skal fejres
Udland
27. april 2009
Premierminister Silvio Berlusconi markerede årsdagen for Italiens befrielse ved en mindehøjtidelighed i landsbyen Onna, som blev hårdt ramt af jordskælvet i starten af denne måned.

Premierminister Silvio Berlusconi markerede årsdagen for Italiens befrielse ved en mindehøjtidelighed i landsbyen Onna, som blev hårdt ramt af jordskælvet i starten af denne måned.

MAURIZIO BRAMBATTI

ROM - Hvert år fejrer italienerne den folkelige opstand i slutningen af april 1945, som tvang den nazistiske besættelsesmagt på flugt og gjorde en ende på den fascistiske Salò-republik i Norditalien.

Opstanden mod fascisterne, som havde regeret Italien i 22 år, kulminerede den 29. april, da Benito Mussolinis og hans elskerinde Claretta Petaccis lig blev hængt til skue i en lygtepæl på Piazza Loreto i Milano. Dengang var Silvio Berlusconi ni år gammel, men den italienske premierminister har aldrig fortalt om sine minder fra de dramatiske dage i april 1945. I lørdags deltog han for første gang nogensinde i den officielle befrielsesfest:

"Vi bør mindes alle de faldne med respekt, også dem der kæmpede på den forkerte side og ofrede deres liv for en sag, som allerede var tabt," sagde Berlusconi ved en mindehøjtidelighed i landsbyen Onna, som blev hårdt ramt af jordskælvet i starten af denne måned.

I juni 1944 henrettede tyskerne 16 tilfældige indbyggere i Onna for at tvinge partisanerne, der havde søgt tilflugt i de omkringliggende bjerge, til at overgive sig.

"Tiden er moden til, at befrielsesfesten kan blive til frihedens fest," sagde premierministeren, der for en måned blev enstemmigt valgt som leder for partiet Popolo della Libertà (Frihedens folk, red.).

Ligesom Zelig

"Partisanernes indsats var afgørende for, at vort land igen kunne blive frit og genvinde sin værdighed," sagde republikkens præsident, Giorgio Napolitano, i forbindelse med befrielsesfesten.

Historikere skønner, at modstandsbevægelsen i Italien havde omkring 100.000 aktive medlemmer. Heraf mistede 35.000 livet, 21.000 blev invalideret, og 9.000 blev deporteret til Tyskland.

"Jeg hader dem, der er ligeglade. At være i live vil sige at være partisan," skrev filosoffen Antonio Gramsci, som døde i fascistisk fangenskab i 1937.

Berlusconis budskab ved befrielsesfesten har selvfølgelig vakt harme på venstrefløjen. Ifølge forfatteren og musikeren Mona Ovadia er ingen mere ligeglad end Berlusconi, der tager farve efter sine omgivelser ligesom den menneskelige kamæleon Zelig i Woody Allens film af samme navn:

"For Berlusconi er alting lige meget værd. Han er en slags Zelig. Efter at Obama er blevet amerikansk præsident, er Berlusconi blevet Obama-tilhænger. Han kan vende alting på hovedet uden at skulle forklare sig. I Italien, hvor fascismen blev skabt, har magthaveren nemlig det privilegium ikke at blive sagt imod. Når Berlusconi er overbevist om, at det giver høje seertal, kan han derfor også give den som landets største antifascist."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her