Læsetid: 3 min.

Nordkorea trodser igen hele verden

Med missilaffyring, udvisning af internationale inspektører og nye atomtrusler er Pyongyang-regimet igen slået ind på en konfrontationskurs, der kan blive Obamas hidtil værste udenrigspolitiske udfordring
16. april 2009

Uforsonlig vrede og truende adfærd. Sådan er Nordkoreas reaktion på, at FN's Sikkerhedsråd tillod sig at fordømme den nordkoreanske prøveaffyring af en langdistanceraket i forrige uge. Tirsdag skred Pyongyang til øjeblikkelig udvisning af alle internationale atominspektører.

Samtidig frygter man, at Nordkorea trækker sig ud af de forhandlingsrunder om nedrustning, som regimet i en årrække har skullet forestille at føre med sine nabonationer og USA.

For præsident Obama er det kommunistiske regimes seneste udslag af krigshumør dårligt nyt. Netop som man håbede, at Det Hvide Hus' mildere toner kunne bevæge Nordkorea til omsider at foretage seriøse skridt mod nedrustning, kan Nordkoreas nye konfrontationskurs blive Obamas hidtil værste udenrigspolitiske udfordring, vurderer dagbladet The Independent.

Nordkoreas retorik er hård.

"Vi har intet andet valg end at styrke vores nukleare afskrækkelse for at imødegå den øgede trussel fra fjendtlige magter," lød meldingen fra det statslige nyhedsbureau.

"Der er ingen grund til at fortsætte sekspartsforhandlinger, som er blevet gjort til en platform for at krænke Nordkoreas suverænitet."

'Ene mod alle' er altså atter parolen i Pyongyang, der muligvis havde håbet på, at Rusland og Kina ikke ville støtte sikkerhedsrådets fordømmelse. Men det gjorde begge lande, der dog modsatte sig et amerikansk forslag om at indføre sanktioner i stor skala mod Nordkorea.

Nye trusler

De internationale inspektioner af Nordkoreas nukleare faciliteter blev indledt i oktober. Bare at nå dertil var en møjsommelig affære. Det tegnede ellers så lovende, da regimet i 2007 indvilgede i at påbegynde afmontering af sit atomare anlæg i Yongbyon til gengæld for udviklingshjælp og olieleverancer fra Vesten. Men allerede længe inden denne seneste krise, var samtalerne gået i stå som følge af manglende gennemsigtighed i Nordkoreas redegørelse for sine hidtidige nukleare aktiviteter.

Nu truer Nordkorea med at genstarte anlægget i Yongbyon. Sker det, vil nordkoreanerne kunne udvinde tilstrækkelig med fissilt materiale fra brugte brændselsstave til at fremstille endnu en atombombe - de menes aktuelt at råde over seks-otte bomber. Og det øger igen risikoen for endnu en prøvesprængning af en nordkoreansk atombombe, vurderer nyhedsbureauet Reuters' Korea-korrespondent, Jon Herskovitz.

Fra Pyongyangs side insisterer man på, at raketaffyringen 5. april skulle sende en kommunikationssatellit i kredsløb og følgelig havde fredelig karakter. Ifølge amerikanske iagttagere endte 'satellitten' imidlertid i Stillehavet, og i Pentagon er man overbevist om, at det egentlige formål var at afprøve rakettens militære anvendelighed. Den amerikanske bekymring er, at Nordkorea en dag skal blive i stand til at affyre missiler mod mål så langt borte som i Alaska og på Hawaii.

Hvad ligger der bag de nordkoreanske provokationer? Er det andet end endnu en ritualiseret runde i det lukkede og betrængte regimes sædvanlige afpresningsspil for at opnå bistand og forsyninger fra verden udenfor?

Tester de Obama?

Ifølge Herskovitz kan der være tale om et forsøg på at presse Barack Obama i begyndelsen af hans embedsperiode for at se, hvor langt han vil gå, og for at sikre sig kort på hånden, der kan tvinge ham til væsentlige indrømmelser. Hertil kommer, at Nordkoreas hidtil eneste atomprøvesprængning - den fandt sted i oktober 2006 - var en tvivlsom succes. Over for Reuters vurderer eksperter, at en ny prøvesprængning kan blive uundgåelig for at teste et nyt bombedesign og fremstå tilstrækkeligt skræmmende.

Andre spekulationer knytter sig til Kim Jong-ils skrantende helbred. For første gang siden et formodet slagtilfælde i august viste Nordkoreas diktator sig offentligt i sidste uge. Det blev bemærket, at han haltede, da han indtog scenen ved åbningen af den årlige session i Nordkoreas parlament. Ifølge analytikere lykkedes det ham dog ikke blot at forny sit ledelsesmandat, men også at foretage udskiftninger i de ledende lag umiddelbart under ham - muligvis for dermed at berede sin efterfølgers overtagelse af magten i Asiens sidste kommunistiske dynasti. Som Ron Herskovitz pointerer:

"Udæskende handlinger er som hjerteblod for Kims styre. Jo mere, han trodser verden, jo mere styrker han sin magt i en paranoid stat, og jo lettere bliver det for ham at foretage de forandringer, der kan cementere hans arv."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu