Nyhed
Læsetid: 2 min.

Obama øjner håb trods dyb krise

Obama gør status om USA's økonomiske krise og konstaterer, at der fortsat er hårde tider forude. Men han skimter også håb
Udland
15. april 2009

Der var ingen nye initiativer, da præsident Barack Obama i går holdt en stort anlagt tale om USA's økonomi. Hans formål var at gøre status næsten tre måneder inde i sin embedsperiode. Og han sagde, at han ser tegn på fremgang, men at der stadig er et stykke vej endnu, før nedturen er vendt.

"Vi er på ingen måde kommet ud af mørket endnu. Men fra det sted, hvor vi står, kan vi for første gang begynde at se glimt af håb," sagde præsidenten om den amerikanske økonomi, som han forsøger at hjælpe på vej med en gigantisk genopretningspakke på 787 milliarder dollar (4.415 milliarder kr.) og anden støtte til blandt andet finanssektoren og bilkoncerner.

"Der er ingen tvivl om, at det stadig er hårde tider," erkendte Obama i talen på Georgetown University i Washington. Iagttagere siger, at han gerne ville forsikre menige amerikanere om, at han fortsat bekymrer sig om pengesager, selv om han tager af sted på rejser til Europa og - senere i denne uge - til Mexico og topmøde for landene på det amerikanske kontinent.

Forbrugerne køber intet

Krisen blev understreget af nye tal i går, som viser, at detailsalget i USA atter falder. I forvejen skrumper økonomien med større hast end i de seneste 25 år. Og arbejdsløsheden er højere end nogensinde i samme periode.

"Dybden af denne recession vil medføre flere tab af job, flere tvangsauktioner på boliger og flere lidelser, før det er overstået," sagde Obama.

"2009 fortsætter med at være et vanskeligt år for Amerikas økonomi," tilføjede han. Tidligere i går sagde chefen for den amerikanske forbundsbank, Ben Bernanke, at der er foreløbige tegn på, at det amerikanske tilbageslag er ved at lette. Han henviste til salget af boliger, byggeriet af boliger og det private forbrug. Men Bernanke indskærpede, at der skal finansiel stabilitet til, før genopretningen er fuldendt.

Der er blandt andet stadig problemer med forsikringsgiganten AIG, som den amerikanske regering har understøttet med et større milliardbeløb. Også General Motors (GM) og Chrysler er trængt, og der er risiko for, at GM må indgive konkursbegæring.

Barack Obama opfordrede befolkningen til at væbne sig med tålmodighed. Det vil vare tid, inden virkningen af hjælpepakkerne slår igennem, sagde han i sin gennemgang af regeringens foranstaltninger. En ny meningsmåling for tv-selskabet CNN viser, at et flertal af amerikanerne stadig har tillid til præsidentens håndtering af økonomien. 58 procent vurderer, at Obama har en klar plan til at løse krisen.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her