Nyhed
Læsetid: 2 min.

Piratparti kaprer medlemmer

Piratpartiet i Sverige har siden dommen over Pirate Bay-bagmændene fredag oplevet et ægte medlemsboom. Partiet er med et Sveriges fjerdestørste og en seriøs bejler til en plads i Europa-Parlamentet
Da Pirate Bay-copyright-dommen og bøden på 24 mio. kr. faldt fredag, gik mange svenskere på gaden i protest som her i Stockholm. Nu er protesten kapitaliseret i et politisk parti.

Da Pirate Bay-copyright-dommen og bøden på 24 mio. kr. faldt fredag, gik mange svenskere på gaden i protest som her i Stockholm. Nu er protesten kapitaliseret i et politisk parti.

Udland
21. april 2009

Fredag formiddag blev de fire administratorer af fil-delings-sitet Pirate Bay idømt hver et års fængsel samt et erstatningskrav på 30 mio. svenske kr. (24 mio. kr.). Mens underholdningsindustrien benyttede weekenden til at juble over dommen, har flere end 16.000 personer meldt sig ind i Piratpartiet, der kæmper for at ændre ophavsretten på nettet.

Med de nytilkomne er Piratpartiets samlede medlemstal nu tæt på 32.000, hvilket gør det til Sveriges fjerdestørste parti. Kun Socialdemokraterne, Moderaterne og Centerpartiet kan bryste sig af en større opbakning.

"Vi er vokset med et helt Miljöparti på bare to dage," siger Rickard Falkvinge, talsmand for partiet, til Aftonbladet.

"For hver time slutter hundredvis af personer sig til os."

Partiets ungdomsorganisation, Ung Pirat, er allerede landets største ungdomsparti, og med weekendens medlemsboom har de politiske pirater nu fået tro på en reel chance ved det kommende europaparlamentsvalg. For at komme ind skal partiet have mindst fire procent af stemmerne. Valgdeltagelsen har været meget lav ved tidligere valg, men de unge førstegangsvælgere kan være nøglen til et succesfuldt valg, mener Rickard Falkvinge.

"Som jeg ser det nu, ligger vejen til Bruxelles åben. Og når vi er der, vil vi engagere os i medborgerret, medborgerret og medborgerret," siger han til Dagens Nyheter.

Docent i statsvidenskab på Göteborgs Universitet Henrik Oscarsson mener ikke, det er urealistisk, at Piratpartiet kan overraske ved valget.

En hel vækkelse

"Hvis de kan mobilisere deres sympatisører til at dukke op ved valgurnerne, kan valgdeltagelsen gå op i den her gruppe. Men der er stadig lang vej op til fire-procentsgrænsen," siger han til Expressen.

Ifølge professor i statskundskab Ulf Bjereld er fremgangen for Piratpartiet et wake up call for de etablerede partier, som umuligt kan være upåvirkede af de seneste døgns medlemsboom.

"De tvinges nu til at indse, at dette er mere end en tilfældig ungdomsrevolte. Dommen blev et ideologisk nederlag for piraterne, men samtidig har den givet dem reel vind i sejlene. Det er ikke lykkedes nogen andre partier at tage det her spørgsmål alvorligt," siger han til Aftonbladet.

En undersøgelse fra det respekterede svenske analyseinstitut Sifo, som blev offentliggjort sidste år, viser, at mange overvejer at stemme på Piratpartiet. I undersøgelsen svarede syv procent 'ja, absolut, mens 14 procent svarede 'ja, måske'.

Der er valg til Europa-Parlamentet den 7. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her