Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Nu skåler kapitalfondene i champagne'

En skandale, siger Poul Nyrup Rasmussen om nyt EU-forslag om kapitalfonde. DF bakker op om kritik og forlanger forklaring fra regeringen
Poul Nyrup Rasmussen mener ikke, EU-forslaget vil betyde det store i forhold til kapitalfondene.

Poul Nyrup Rasmussen mener ikke, EU-forslaget vil betyde det store i forhold til kapitalfondene.

Pascal Pavan

Udland
30. april 2009

Han burde stikke armene i vejret og juble. I stedet græmmer han sig.

Poul Nyrup Rasmussen (S), formand for de europæiske socialdemokrater, PES, har gennem en årrække kaldt til kamp mod de stenrige kapitalfonde, som opkøber virksomheder over hele Europa. Og han har slået på tromme for at tøjle fondene med bindende europæisk lovgivning.

I går lancerede Charlie McCreevy, kommissær for Det Indre Marked, så endelig sin længe ventede lovpakke om at regulere og føre tilsyn med cheferne i investeringsfonde. Alligevel ryster Nyrup på hovedet og mumler ord som "skandale".

"Jeg vil tro, at de lige nu skåler i champagne i kapitalfondskredsene i London City, Frankfurt og København," siger han til Ritzau.

"Jeg er helt sikker på, at McCreevy får et godt job i kapitalfondsindustrien, når hans periode ophører om to måneder," tilføjer den tidligere statsminister.

Lovforslaget indeholder ganske enkelt så mange mangler og undtagelser, mener Nyrup, at udspillet reelt mangler effektiv betydning for fondene, "der sværmer som fluer om Europa".

Det vækker især hans harme, at forslaget fokuserer på investeringscheferne frem for selve fondene, der går fri. Og han ser rødt over, at McCreevy har hævet minimumgrænsen for, hvornår reglerne træder i kraft.

De nye regler gælder nemlig kun for store fisk: Investeringscheferne, der bestyrer summer på over 745 millioner kroner. For fonde, som fastholder investorerne i minimum fem år og ikke investerer lånte penge, ligger minimumgrænsen på omkring 3,7 milliarder kroner.

DF: Regeringens skyld

Hos Dansk Folkeparti er der fuld opbakning til Nyrups hårde kritik.

"Det er dybt, dybt skuffende, at ambitionsniveauet er så lavt. Det her kommer ikke til at ændre noget som helst," siger EU-ordfører Morten Messerschmidt.

Samtidig sender han en del af kritikken videre mod den danske regering. Med Nyrup og Messerschmidt som bannerførere krævede et folketingsflertal uden om regeringen sidste år, at Danmark skulle arbejde aktivt for at få sat de udskældte fonde i stramme tøjler. Men Messerschmidt tvivler på regeringens arbejdsindsats.

Forslagets bagmand mener dog, at han har fundet den rette balance:

"Vores mål er ikke at drive industrien ud af Europa og væk fra rækkevidden af europæiske tilsynsmyndigheder eller skabe byrder ude af proportion med risikoen," siger Charlie McCreevy.

Investeringsfondene bestyrede sammenlagt svimlende 15 billioner kroner ved udgangen af sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her