Baggrund
Læsetid: 3 min.

Skove i fare for at blive CO2-udledere

Hvis ikke der gribes markant ind mod drivhusgasudledningen og skovrydningen, starter en ond cirkel, hvor verdens skove skifter fra at være en del af løsningen på klimaproblemet til at blive en del af nedturen, siger internationale skovforskere
Udland
22. april 2009
Hvis ikke der gribes markant ind mod drivhusgasudledningen og skovrydningen, starter en ond cirkel, hvor verdens skove skifter fra at være en del af løsningen på klimaproblemet til at blive en del af nedturen, siger internationale skovforskere

I Nepal, hvor CO2-udledningen pr. indbygger er blot en hundrededel af gennemsnitsdanskerens, har den seneste måned været præget af usædvanligt langvarige brande i fire højt beliggende nationalparker. Årsagen er formentlig seks måneders fravær af nedbør, den længste tørkeperiode i nyere tid.

"Tørken har været så alvorlig, at fyrretræer i Himalaya-regionen er gennemtørre selv på toppen. Det betyder, at blot en gnist er nok til at antænde dem," sagde, direktør i Verdensnaturfonden (WWF)-Nepal, Ghanashyam Gurung, til BBC efter et nyligt besøg i de ramte skovområder.

WWF er ikke i tvivl om, at den manglende nedbør - ligesom gletschersmeltningen i Himalaya - skyldes de menneskeskabte CO2-udledninger og de ledsagende klimaforandringer. Hidtil har skove som dem i Nepal været med til at dæmme op for den globale opvarmning ved at opsuge CO2 fra atmosfæren, men hvis store skovbrande bliver mere hyppige, ændres balancen: Brændende skov giver anledning til store CO2-udslip på kort tid, sådan som det også blev registreret under de voldsomme australske skovbrande for nylig. Mere CO2 betyder mere opvarmning, som betyder mere tørke i nogle regioner og dermed flere skovbrande med flere CO2-udslip. En selvforstærkende, såkaldt 'positiv feedback-mekanisme', der er alt andet end positiv.

Eksemplet fra Nepal er relevant for deltagerne i det møde i FN's Forum om Skove, UNFF, som i disse dag afholdes i FN-hovedkvarteret i New York. På konferencen fremlægges en opsigtsvækkende statusrapport fra IUFRO, en sammenslutning af 14 internationale skovforskningsinstitutioner.

"Skovens kritiske rolle som et massivt dræn, der opsuger drivhusgasser, er i fare for at blive tabt totalt på grund af det miljømæssige pres, som klimaforandringerne lægger, og som truer med at ødelægge og mindske skove overalt på kloden," hedder det i IUFRO's præsentation af rapporten, udarbejdet af 35 af verdens ledende skoveksperter.

Selvforstærkende

Rapporten beskriver, hvordan flere selvforstærkende mekanismer kan sætte en proces i gang, der gør skove til en del af klimaproblemet frem for en del af løsningen.

"Vi tænker normalt på skove som en bremse på den globale opvarmning, men realiteten er, at skader forårsaget af klimaændringer over de næste få årtier kan indebære, at skove frigiver enorme mængder CO2 og skaber en situation, hvor de bidrager mere til at accelerere opvarmningen end til at bremse den," siger den finske skovforsker professor Risto Seppälä, hidtidig formand for IUFRO og leder af ekspertpanelet bag rapporten.

Verdens skov-økosystemer holder i dag på 638 milliarder ton kulstof, mere end der findes i atmosfæren som CO2. Rydning, herunder afbrænding, af skov er ansvarlig for næsten 20 pct. af dagens menneskeskabte CO2-udledninger, men samlet set opsuger verdens skove i dag mere CO2, end de afgiver. En fjerdedel af den CO2, der udledes globalt, fanges og lagres p.t. i skovenes plantevækst og jord.

"Problemet er," noterer IUFRO-forskerne, "at denne kritiske CO2-reguleringstjeneste kan gå fuldstændig tabt, hvis Jorden opvarmes 2,5 grader eller mere i forhold til de førindustrielle niveauer, og det ventes at ske, hvis udledningerne ikke reduceres markant."

Vurderingen af temperaturstigningerne er i tråd med en melding fra USA's energiminister Steven Chu, som lørdag sagde, at en stigning på én grad oven i de allerede registrerede 0,8 grader er uundgåelig, og at "der er en rimelig sandsynlighed for, at vi kan overskride fire grader og nå fem og seks grader."

Stress på plantevæksten ved højere temperaturer kombineret med længerevarende tørke, flere skadedyrsinvasioner m.m. kan ifølge forskerne føre til omfattende skovdød og -forringelse.

Skovene tipper

Skadedyrsangreb i skovene på grund af temperaturstigninger registreres allerede. En rapport fra generalsekretæren for FN's Skovforum fortæller, at de voldsomme klimabetingede angreb på vestcanadiske skove af den fra USA indvandrede Mountain pine-bille ventes at føre til en ekstra CO2-udledning i perioden 2000-2020 på næsten en milliard ton. Det samlede billede er foruroligende, advarer forskerne.

"Det kan skabe farlige feedback-sløjfer, hvor skader på skovene fra klimaændringer markant øger de globale CO2-udledninger, som så forstærker drivhusvirkningen."

Det hele accelereres, hvis mennesker fortsætter med at reducere skovarealerne ved fældning, eller hvis skovbrandene tager til. På globalt plan forsvinder 130.000 kvadratkilometer skov årligt.

Resultatet kan blive, at skovene 'tipper' og bliver CO2-udledere i stedet for CO2-opsugere, konkluderer IUFRO-rapporten.

Det er ikke megen trøst, at atmosfærens øgede CO2-indhold ifølge rapporten samtidig kan føre til vækst i nordlige skoves fotosyntese-aktivitet og dermed øge tømmerproduktionen i lande som Finland.

FN's Skovforum, hvis møde fortsætter frem til 1. maj, ventes at afsende en appel til klimatopmødet i København om markante reduktioner i drivhusgasudledninger kombineret med en stærkt øget indsats for at beskytte skovene mod rovdrift, fældning og afbrænding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Drastiske forandringer af vores måde at leve på bliver mere og mere nødvendige. Det er forudsætningen for at bremse den globale opvarmning.

Hvis først havene og skovene giver op, så er det svært at se, at menneskene kan gøre andet end at kaste håndklædet i ringen.

Søren Kristensen

Hvis vi skal sige farvel til skovene for at kunne fortsætte med at køre i private biler, tage på fly-ferie tre gange om året i udlandet og hygge os ved brændeovnen når vi kommer hjem, så gør vi det. Måske lige med undtagelse af det sidste, men så er der jo altid fladskærmen, som er mindst lige så hyggelig, især hvis den viser en god naturfilm.

John Fredsted

"Australien og en række andre lande med regnskov argumenterer således stærkt for, at en national indsats for beskyttelse af skov skal kunne udløse særlige CO2-skovkreditter, som skovlande kan sælge til f.eks. i-lande med for store CO2-udledninger."

Skovkreditter !!! Er det moderne menneskes kreativitet for at undgå at tage ansvar og omstille sig endeløs? Hvor længe vil det moderne menneske som et umodent barn fortsætte med at tørre lorten af på dets naboer?

John Fredsted

Steven Chu: "... der er en rimelig sandsynlighed for, at vi kan overskride fire grader og nå fem og seks grader."

Åh, nej - kort og godt. For dem, der måtte have set National Geographics flere gange sendte program om, hvilken klode vi vil skulle bebo ved 1, 2, 3, 4, 5 eller 6 graders global temperaturstigning, de vil vide, at det er helt ad Helvede til, bogstavelig talt.