Læsetid: 4 min.

Tortilla-sælgeren mister sit levebrød

Udbruddet af svineinfluenza har ikke kun menneskelige omkostninger - reportage fra en mexicansk hovedstad, hvor forholdsregler imod smitten har lagt store dele af forretningslivet dødt
Det mexicanske forretningsliv bliver hårdt ramt af svineinfluenzaen. For at inddæmme epidemien har Mexico Bys borgmester, Marcelo Ebrard, beordret byens 35.000 restauranter til at holde lukket frem til den 6. maj.

Det mexicanske forretningsliv bliver hårdt ramt af svineinfluenzaen. For at inddæmme epidemien har Mexico Bys borgmester, Marcelo Ebrard, beordret byens 35.000 restauranter til at holde lukket frem til den 6. maj.

Jorge Dan Lopez

1. maj 2009

MEXICO BY - Adan Tellez fingerer ved sit overskæg, der må være et af de mest ekstravagante i Mexico By, imens han står ved sin lukkede tortilla-bod og funderer over, hvordan han skal redde sig igennem den eskalerende krise, som har tømt disse engang så travle gader og indtil videre frataget ham hans levebrød.

Tirsdag kom politiet forbi og gav ham besked på straks at indstille salget af sine sprøde delikatesser, der koster 20 peso stykket, og som sammen med de allestedsnærværende tacos udgør grundkosten for Mexicos arbejdende befolkning. Han vil ikke få mulighed for at genåbne biksen før tidligst om en uge.

"Hvis jeg ikke kan sælge tortas, tjener jeg ingen penge," beklager han sig. "Det rammer mig hårdt. Jeg skal jo stadig betale husleje, så lige nu har jeg ikke råd til noget som helst. Hvis jeg ikke arbejder, går jeg fallit. Jeg spiser intet. Hvordan skal jeg overleve?"

Restauranter lukket

Tellez er en af de millioner af mexicanere, som svineinfluenzaen har ramt, hvor det gør rigtig ondt: på pengepungen. For at inddæmme epidemien har hovedstadens borgmester, Marcelo Ebrard, beordret byens 35.000 restauranter til at holde lukket frem til den 6. maj. En begrænset udbringningsservice vil være tilladt i visse områder, men forbuddet har været fatalt for gadehandlere og anden græsrodsøkonomi. Også skoler, barer, sportshaller og stadions skal holde lukket for at undgå sammenstimlen af store menneskemængder. Mange virksomheder har bedt deres medarbejdere blive hjemme. Ebrard har sågar talt om at stoppe den offentlige transport - et skridt, som vil kunne lamme verdens næststørste by (anslået indbyggertal: mindst 20 millioner) totalt.

For nogle er disse stadig mere drakoniske forholdsregler et nødvendigt onde. For andre er det et overflødigt forsøg på at signalere handlekraft, da krisen tilsyneladende har kulmineret - i al fald blev kun få nye dødsfald rapporteret de seneste dage, og allerede tirsdag udtalte landets sundhedsminister, José Cordova, på et pressemøde, at "situationen er stabil".

Hjælp fra USA

Det budskab er dog kun en ringe trøst for Tellez og hans fortvivlede kolleger. Berøvet deres indtægtsgrundlag beklager de sig over, at de magter, der for tiden råder, endnu en gang har blæst på den jævne mand.

"Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at det er os, det skal gå ud over," siger Tellez. "Jeg har hørt, at USA giver Mexico penge til hjælp- hvorfor har folk som mig ikke set noget til dem?"

Skal man dømme efter forløbet under sars-epidemien for seks år siden, vil de økonomiske omkostninger ved svineinfluenzaen komme til at veje tungere end de menneskelige. Det var ventet, at Mexicos økonomi ville krympe med 4,5 procent i år som følge af den globale krise og mindskede overførsler fra immigrantarbejdere i USA, som udgør landets væsentligste indtægtskilde. Nu føjer økonomerne mindst en halv procent til dette estimat, og vi er stadig kun i udbruddets første uge. Turistindustrien (der indbringer 108 mia. kr. om året) er i knæ. Mexico Bys handelskammer oplyser, at det lokale erhvervsliv taber 60 mio. dollar om dagen.

"Ved frokosttid ville vi normalt have haft 50 spisende gæster," fortæller Fabrizio Cretella, indehaver af restauranten Il Postino på Plaza de Madrid. "I denne uge forventer vi at tabe 200.000 pesos" (85.000 kr., red.).

Som i alle kriser er det de fattigste, som rammes hårdest. Lukningen af skolerne betyder, at lønmodtagere med børn ikke længere kan gå på arbejde. De, som bor i kvarterer uden ordentlige sanitære forhold, må endvidere forventes at lide mest under svineinfluenzaens videre udbredelse.

Masker giver høj status

At bære kirurgmasker er blevet en indikator for social status. Skønt der er delte meninger om deres effektivitet, bæres de af omtrent halvdelen af borgerne i Mexico By- i velhaverkvarterer forekommer de desto hyppigere, mens det i La Doctores, et nedslidt distrikt nær bykernen, kun er én ud af fire, der har dem på.

I sidste weekend uddeltes der ganske vist gratis masker, men lageret er for længst sluppet op, og maskerne kan nu indbringe op til 20 pesos (8,50 kr.) på det sorte marked - en sum, som mange ikke kan afse, hvis man skal tro Faustino Moreno Diaz, rengøringsmand på metrostationen Cuauhtémoc, som udtaler:

"Jeg fik min af min arbejdsgiver, så jeg var heldig."

Handelslivet er også blevet hårdt ramt, selv de ellers mest recessionssikre brancher, nemlig de såkaldte hoteles de paso - kærligheds-hoteller, hvor man kan leje værelser på timebasis. Denis Mendez López er bestyrer af et sådant etablissement, Hotel Cozumel i Doctores-kvarteret.

"Folk frygter, at hotellet kan være en smittekilde," klager han. "Det kan jeg godt forstå på et personligt plan, men fra et forretningssynspunkt er det frygteligt."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu