Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tyrkiet ændrer forfatning men freder ikke kurderne

Regeringen bebuder en stribe forfatningsændringer, der skal sikre politiske partier mod lukning. Men det redder næppe de fængslede kurdiske politikere. Samtidig øger en ny bølge af arrestationer spændingen i Tyrkiets kurdiske områder
Osman Baydemir, borgmesteren for den kurdiske hovedby Diyarbakir, er en af de kurdisk-nationalistiske politikere, der er anklaget for statsfjendtlig virksomhed. Tirsdag fik han en nye fængselsdom på 10 måneder for »opfordring til separatisme«.

Osman Baydemir, borgmesteren for den kurdiske hovedby Diyarbakir, er en af de kurdisk-nationalistiske politikere, der er anklaget for statsfjendtlig virksomhed. Tirsdag fik han en nye fængselsdom på 10 måneder for »opfordring til separatisme«.

MUSTAFA OZER

Udland
24. april 2009

BEIRUT - Den tyrkiske regering annoncerede i går en stribe ændringer i den tyrkiske forfatning, der giver tiltalte kurdisknationalistiske politikere fra DTP (Demokratisk Samfunds-Parti) håb om at 'komme af krogen' i anklager for statsfjendtlig virksomhed - iblandt dem er den kurdiske hovedby Diyarbakirs borgmester, Osman Baydemir, og den unge borgmester i oliebyen Batman, Necdet Atalay. Begge politikere fik tirsdag nye fængselsdomme - hver på 10 måneder - for "opfordring til separatisme".

Nyheden om forfatningsændringer kommer overraskende - så sent som i sidste uge sagde parlamentsformanden, Köksal Toptan, at der ikke var planer om ændringer - men i tirsdags fik Toptal besøg på sit kontor af premierminister og AK-partiformand Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge kilder i partiet ønsker Erdogan omfattende ændringer i to 'pakker' - hvoraf den første er af særlig interesse for de tiltalte kurdiske politikere, der i øvrigt fik støtte af partifæller i Nationalforsamlingen ved en sit in-demonstration i parlamentet natten til i går.

Den første 'pakke' omfatter ændring i loven om lukning af politiske partier og en ny valglov, der vil fjerne spærregrænsen på 10 pct. ved parlamentsvalg. Begge love var oprindeligt beregnet på at hindre kurdisk og islamisk valgbarhed til parlamentet.

Men de bebudede ændringer vil næppe medføre, at de kurdiske politikere nu kan ånde lettet op, siger en politisk kommentator, Ayse Karabat, fra den islamiske avis Zaman.

"Det, der kræves, er nemlig ikke kun beskyttelse af partier, men også af politiske individer, og det synes ikke at være tilfældet i Erdogans udspil," siger Ayse Karabat.

I øjeblikket er 221 kurdiske politikere tiltalt ved Tyrkiets forfatningsdomstol for en række overtrædelser af den nuværende lovgivning, herunder 'forbindelser til PKK' - den kurdiske separatistorganisation, der er på EU's og USA's terrorlister.

"Disse politikere kan stadig dømmes - og dermed fradømmes retten til at udøve politik - sådan som skitsen til forfatningsændringer ser ud nu," siger Ayse Karabat.

DTP's parlamentsgruppe på 21 medlemmer boykottede i går ceremonierne i anledning af den tyrkiske 'suverænitets-dag', der fejrer etableringen af det første parlament i 1920, og 'barnets dag', en traditionel stor festdag i Tyrkiet. DTP begrundede boykotten med, at tilbageholdte 15-årige betragtes og behandles som voksne kriminelle i den tyrkiske straffelov.

Øget spænding i sydøst

Erdogans udspil kommer samtidig med øget spænding i de kurdiske områder efter en stribe anholdelser sidste fredag, som bl.a. omfattede tre viceformænd for DTP. Mere end 60 personer er fortsat tilbageholdt, sigtet for at udgøre 'bymæssig forlængelse af PKK'.

Onsdag blev fængslingen af 13 medlemmer af DTP's ungdomsafdeling i byen Batman forlænget med tiltaler for 'forbindelser til PKK' og brandstiftelse på offentlig ejendom med molotovcocktails. Ifølge politikilder er de unge medlem af en PKK-ledet organisation i de sydøstlige byer, kendt som KCK (Kurdisk Demokratisk Samfunds-Forbund), der siges at modtage ordrer fra PKK-ledelsen i baser i Nord-irak.

Den tyrkiske højesterets-appeldomstol behandler et krav om lukning af DTP for statsfjendtlig virksomhed, der blev rejst af anklagemyndigheden i november 2007.

DTP's formand og parlamentsmedlem, Ahmet Türk, sagde onsdag under et besøg i London, at anholdelserne er 'hævn' for DTP's triumf ved lokalvalgene i marts, hvor partiet fik flertal i otte provinser og 98 byer.

En Ankara-journalist, Lale Sariibrahimoglu, der er kendt for at have gode kilder i det tyrkiske net af sikkerhedstjenester, citerede torsdag politikilder for, at de havde forventet de kurdiske anklager.

"De seneste aktioner mod DTP vil uundgåeligt blive opfattet som forsøg på at retfærdiggøre og påvirke højesteretappeldomstolens kommende kendelse i lukningssagen mod DTP," siger politikilderne til hjemmesiden for USA-tænketanken Jamestown Foundation

Men kilderne afviser, at der skulle ligge politiske motiver bag anholdelserne:

"Aktionen fandt sted efter (tip om) umiddelbare trusler om KCK-angreb på tyrkiske mål i Diyarbakir-provisen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

mehmet kurt

Du mener de fængslede PKK terrorister, hvorfor fanden skal terrorister løslades din stupide idiot?

har du ingen moral?