Nyhed
Læsetid: 4 min.

USA og Latinamerika på forsoningskurs

Målt på de fleste parametre blev topmødet i Organisationen af Amerikanske Stater en succes, der ikke kun varsler et nyt og bedre forhold mellem USA og Latinamerika, men måske også til Cuba
Venezuelas præsident, Hugo Chávez, udtaler sig ikke altid diplomatisk og er i løbet af få uger gået fra at kalde den amerikanske præsident, Barack Obama, for en -stakkels ignorant- til at ville være hans -ven-. Men alt i alt vurderes topmødet i Organisationen af Amerikanske Stater som en succes.

Venezuelas præsident, Hugo Chávez, udtaler sig ikke altid diplomatisk og er i løbet af få uger gået fra at kalde den amerikanske præsident, Barack Obama, for en -stakkels ignorant- til at ville være hans -ven-. Men alt i alt vurderes topmødet i Organisationen af Amerikanske Stater som en succes.

AFP Photo

Udland
20. april 2009

Det er ikke mere end et par uger siden, at Venezuelas præsident, Hugo Chávez, kaldte USA's præsident, Barack Obama, for en "stakkels ignorant".

Men under denne weekends topmøde i Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) var tonen en helt anden. Fredag hilste de to statsledere på hinanden med en hjertelighed, der straks fik flere amerikanske og latinamerikanske medier til at kalde øjeblikket for "historisk".

"Det har været en meget stor fornøjelse at hilse på USA's præsident - I want to be your friend - Venezuela vil være ven med USA," sagde Hugo Chávez på et pressemøde lørdag efter først at have mødtes offentligt med Barack Obama og senere afholdt et lukket møde med USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.

Under fredagens introducerende taler benyttede Hugo Chávez samtidig anledning og den enorme medieopmærksomhed til at forære Barack Obama en bog af den uruguayanske forfatter og venstrefløjs-intellektuelle Eduardo Galeano. Bogen fra 1971, som Hugo Chávez selv havde forsynet med indskriften "til Obama med ærbødighed", bærer titlen Latinamerikas åbne årer og omhandler forholdet mellem Latinamerika og USA's hærgen på kontinentet igennem fem århundreder.

Diplomati genoprettes

Men vigtigere end god tone og symbolske gaver er udsigten til, at de diplomatiske forbindelser mellem Caracas og Washington genoprettes efter mere end et halvt års krise.

I sympati med Bolivia, der i september 2008 smed USA's ambassadør ud af landet med beskyldninger om undergravende virksomhed, sendte Venezuela ligeledes den nordamerikanske ambassadør på porten. USA svarede igen kort efter, og siden har forholdet mellem de to lande været kølet ned til langt under nulpunktet. Men efter weekendens topmøde er den diplomatiske krise under afspænding, og Hugo Chávez præsenterede lørdag en ny mulig ambassadør i USA.

"Jeg føler en stor optimisme og den bedste vilje. Det er tid til at begynde en ny æra, og vi er kommet rigtig godt fra start," sagde Hugo Chávez om muligheden for at de diplomatiske forbindelser hurtigst muligt genoprettes.

Fra nordamerikansk side hilses den positive stemning velkommen. Dog udtrykte seniorrådgiver i USA's udenrigsministerium, Dennis McDonough, nogen forbehold over for den pludselige forbedring i forholdet mellem de to lande:

"Præsident Chávez har over de seneste dage forsøgt at række en hånd ud til præsident Obama, men jeg ved, at præsident Obama ikke regner et håndtryk og venlige smil som tilstrækkeligt til at etablere et nyt forhold," sagde Dennis McDonogh og peger på, at den kommende tid vil vise, om "et nyt forhold for alvor er under opbygning".

Cuba er nøglen

Dét, som mere end noget andet deler vandene på de amerikanske kontinenter, er USA's forhold til Cuba. Og her står USA over for et stort set samlet Latinamerika, der kræver at den nordamerikanske boykot ophæves.

For selv om Barack Obamas politiske administration for blot en uge siden løsnede op i forholdet ved igen at tillade nordamerikanere med cubanske rødder at rejse til Cuba og sende ubegrænset finansiel støtte til familiemedlemmer, så er det langt fra tilstrækkeligt ifølge de latinamerikanske ledere.

"Obama har en forpligtelse til at udbedre de politiske og økonomiske skader forvoldt på Cuba," sagde Bolivias præsident, Evo Morales, der forud for topmødet allerede havde meddelt, at Bolivia ligesom Venezuela ikke ville underskrive OAS-topmødets slutdokument, hvis ikke det indeholder overvejelser omkring USA's forhold til Cuba.

Selv om præsident Obama under topmødet har bebudet "en ny begyndelse" i forholdet til Cuba, så kræves det fortsat fra USA's side, at Cuba frigiver politiske fanger, åbner op for et flerpartisystem og tillader en fri presse. Uden de indrømmelser vil Obamas administration fortsat ikke løfte den økonomiske boykot.

Cubas præsident, Raul Castro, deltog som eneste amerikanske statsleder ikke i OAS-topmødet, da Cuba efter nordamerikansk pres blev ekskluderet fra OAS i 1962 - samme år som USA's politiske og økonomiske boykot blev indledt.

En succes

Når de 34 amerikanske statsledere sent i går dansk tid lukker og slukker for det femte topmøde i OAS, er det fortsat usikkert, om der vil ligge et slutdokument med samtlige præsidenters underskrifter.

Fra værtskabets side på Trinidad og Tobago arbejdes til det sidste for, at der opnås enighed om et samlet slutdokument.

"Vi ved endnu ikke, om alle vil underskrive, men vi håber det. Vi har behov for en bred amerikansk enighed og håber derfor, at mødet ender som sådan," lød det under de endelige forhandlinger fra Dennis McComie, der er talsmand for værtskabet.

Alligevel har generalsekretær i OAS, José Miguel Insulza allerede kaldt topmødet "en bragende succes," som ikke mindst skyldes USA's nye politiske tone over for Latinamerika.

"Præsident Obamas tilstedeværelse har uden tvivl været en afgørende faktor for den positive stemning og mødets store succes," sagde generalsekretær José Miguel Insulza kort inden mødets formelle slutceremoni.

Og målt i forhold til det seneste topmøde i Argentina i 2005 er der også meget store forbedringer at spore. Her forlod USA's daværende præsident, George W. Bush, topmødet før tid efter et åbent skænderi med præsident Hugo Chávez.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her