Nyhed
Læsetid: 2 min.

USA udvider krigszonen

I går kom det første amerikanske droneangreb på Pakistans side af grænsen, siden Obama fremlagde sin nye Afghanistan-strategi - 12 blev dræbt
Udland
2. april 2009

For første gang i den over syv år lange krig mod Taleban og al-Qaeda har amerikansk militær slået til mod den pashtunske stammeregion Orakazai, der ligger tæt ved den afghanske grænse, sydvest for byen Peshawar. Angrebet, der gennemførtes med et førerløst fly, en såkaldt drone, dræbte 12 og er første amerikanske angreb i Pakistan, siden Barack Obama for få dage siden fremlagde sin nye strategi for Afghanistan.

Den amerikanske præsident lovede 1,5 milliarder dollar i støtte til det økonomisk betrængte Pakistan.

Men han advarede også om, at USA kræver handling - "på den ene eller på den anden måde" - når det får pålidelige efterretninger om 'terroristers' tilholdssteder. En bemærkning, der udlægges sådan, at USA selv angriber, når Pakistan tøver.

Droneangrebet i Orakazai sker dagen efter, Baitullah Mehsud, en af de mest berygtede pakistanske Taleban-ledere, stolt erklærede, at hans gruppe stod bag mandagens angreb på en politiskole i Lahore - et angreb, hvor ni blev dræbt, og som var tænkt som gengældelse for et tidligere amerikansk drone-angreb.

Ifølge Daily Telegraph advarede Mehsud om, at hans mænd inden længe vil "forbavse alle i verden med et angreb på Washington." USA har udlovet en dusør på fem millioner dollar for oplysninger, der kan føre til uskadeliggørelse af Mehsud.

Beboere i Khadizai landsbyen beretter, at det amerikanske missil slog ned i et Taliban-hovedkvarter, hvorved 12 formodede militante blev dræbt. En talsmand for pakistansk Taliban siger, at missilet ramte "en gæstelejr".

Pakistan advarer

I frustration over den svigtende krigslykke mod Taleban i Afghanistan har USA i det seneste år optrappet sine angreb på Pakistans side af grænsen. I over 30 amerikanske droneangreb er 340 mennesker blevet dræbt.

Pakistan tager afstand fra amerikanske operationer bag landets grænser. Pakistanske regeringskilder hævder, at ét ud af seks amerikanske angreb i det forløbne år kun forårsagede civile dødsfald uden at dræbe militante islamister.

Pakistan advarer om, at fortsættelse af disse angreb vil nære de antiamerikanske følelser i landet, komplicere hærens indsats for at modvirke volden og drive militante islamister dybere ind i Pakistan.

Orakazai var længe en af Pakistans fredeligste pashtunske regioner, men er nu infiltreret af Taleban som de fleste andre områder i det nordvestlige Pakistan.

USA insisterer på, at succes i Afghanistan kun er mulig, hvis krigen føres ind i de militantes enklaver i Nordvestpakistan, hvortil de Taleban-styrker, der kæmper mod vestlige soldater i Afghanistan, med jævne mellemrum trækker sig tilbage for at omgruppere og ruste sig til nye kampe, og hvor al-Qaeda vides at smede nye terrorkomplotter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her