Nyhed
Læsetid: 2 min.

Afrika-Kommissionens blinde vinkel: Landbruget

En vigtig brik mangler i Afrika Kommissionens anbefalinger, som de fremlagde i går: Bønderne. Og det er et problem, lyder det fra eksperter og to medlemmer af Kommissionen
Udland
7. maj 2009

"Jeg er meget, meget stolt af Afrika-Kommissionen og dens rapport, som prøver at svare på Afrikas største udfordringer." Sådan lød det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i går, da Afrika-Kommissionen fremlagde deres anbefalinger om fremtidens bistand til Afrika.

Men særlig stolt har hun ikke grund til at være, for ifølge eksperter fokuserer hun og resten af Kommissionen alt for lidt på Afrikas største udfordring, bønderne:

"Det er ingen fokus på Afrikas fattigste, nemlig småbønderne. Det er noget af en katastrofe," siger cheføkonom Poul Buch-Hansen, der har arbejdet med bistand i 25 år.

Blandt de fem initiativer Kommissionen har haft fokus på, omhandler ikke ét eneste landbrug, selv om 80 procent af alle afrikanere lever af landbrug. Kommissionen anbefaler dog på et punkt at fokusere på uddannelse med relevans for bl.a. landbrugssektoren. Og det er godt, mener Buch-Hansen, men man kan ikke kalde det for fokus:

"Tværtimod. Anbefalingerne er en grov undervurdering af, hvad der betyder noget," lyder kritikken.

Støtte nedlagt

Det er især problematisk, at der ikke er mere fokus på emnet, når VK-regeringen de sidste år har nedlagt to af de syv landbrugsprogrammer, der ellers rådgav småbønderne i f.eks. Tanzania og Kenya, understreger Buch-Hansen:

"Vi risikerer at få en skævere fordeling i Afrika, når der ikke er mere fokus på småbønderne."

Det er Jakob Lindahl, ekstern lektor i samfund og globalisering på RUC, enig i:

"Problemet er, at man ikke sætter ind over for alle led i kæden. Det nytter ikke at hjælpe de virksomheder, der forarbejder råvarerne, hvis man ikke hjælper landmanden - det er jo ham, der skal levere til virksomhederne."

International støtte til landbruget er ifølge udviklingsorganisationen CARE Danmark faldet fra 15 procent i 1980'erne til fire procent i dag. Også de er bekymrede over, Kommissionen manglende fokus på landbrug. Især fordi anbefalingerne på området er formuleret meget bredt, mener generalsekretær i CARE Danmark, Niels Tofte: "Fokus på landbruget har hvilet alt for meget i alt for mange år. Desværre giver Kommissionen ikke klart svar på, om denne fejlagtige prioritering fortsætter. Man kan frygte, at udvandingen fastholdes, når Kommissionens anbefalinger ikke er præcise," siger han. Ifølge eksperterne og CARE mangler småbønderne adgang til jord-, vand- og naturressourcer, der er nødvendige for at øge landbrugsproduktionen.

Medlemmer: Støt bønder

Selv blandt Afrika-Kommissionens egne medlemmer efterlyser man et større fokus på bønderne. Det sydafrikanske medlem Greg Mills, tidligere nationaldirektør i South African Institute of International Affairs, mener, at småbønderne burde ydes mere støtte til at udvide deres produktion, så de ikke kun producerer til sig selv: "Det er en ekstrem vigtig faktor. I Afrika kører landbruget stadig på eksistensniveau. Jeg håber, man i fremtiden vil støtte småbønderne mere, for de har en dramatisk effekt på økonomien," siger han men anerkender samtidig, at Kommissionen har måtte prioritere inden for de begrænsende emner.

Det samme siger et af Afrika-Kommissionens andre medlemmer Christian Friis Bach: "Vi skulle have fokuseret mere på landbrug og på både mandlige og kvindelige bønder. Når vi anbefaler at støtte de forarbejdende fabrikker, burde vi jo også støtte den producerende landmand."

Lektor Jakob Lindahl savner også fokus på bønderne og peger på konsekvenserne: "Småbønderne bliver taberne i det her spil. Det kommer til at gå ud over fattigdomsreduceringen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her