Læsetid: 4 min.

Blodsporene begynder i Berlin

Selvom studenten Benno Ohnesorgs morder var Stasi-agent, var mordet næppe planlagt af den østtyske efterretningstjeneste, vurderer de to historikere, der i sidste uge afslørede forbindelsen. Men en tidligere afsløring kunne formentlig have reddet menneskeliv
Siden Karl-Heinz Kurras- navn blev fundet på Stasis lønningsliste, har hele Tyskland kredset om muligheden for, at drabet på studenten Benny Ohnesorg skulle have været en bestillingsopgave fra Kurras- overordnede i Ministeriet for Statssikkerhed. Men det er det dog intet, der tyder på.

Siden Karl-Heinz Kurras- navn blev fundet på Stasis lønningsliste, har hele Tyskland kredset om muligheden for, at drabet på studenten Benny Ohnesorg skulle have været en bestillingsopgave fra Kurras- overordnede i Ministeriet for Statssikkerhed. Men det er det dog intet, der tyder på.

HANNIBAL HANSCHKE

29. maj 2009

Mordet på Benno Ohnesorg var næppe planlagt af Stasi, vurderer de to forskere, der i sidste uge afslørede, at Ohnesorgs morder, Karl-Heinz Kurras, var Stasi-agent. Til gengæld er de ikke i tvivl om, at afsløringen havde ændret alt, hvis den var kommet ud tidligere - ikke mindst den lige linje fra Ohnesorgs død til RAF og den tyske militarisering.

"Hvis oplysningerne om Kurras var kommet for dagen dengang, ville den form for terrorisme måske slet ikke have fundet sted i Tyskland," siger Helmut Mueller-Ensbergs, der sammen med kollegaen Cornelia Jabs afdækkede Karl-Heinz Kurras' personlige sagsakter.

Da Kurras den 2. juni 1967 skød og dræbte den 27-årige student Benno Ohnesorg i en berlinsk baggård, lagde han samtidig grunden til en væsentlig del af den tyske venstreterrorismes selvforståelse. Nu raser debatten i Tyskland igen. For hvad ændrer de nye oplysninger?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Ristinge

Det virkeligt afgørende for radikaliseringen og frustrationen - er ikke om manden var agent for den ene eller den anden - men at han blev beskyttet for konsekvenserne af sine handlinger.

Det forhold dokumenterer at reaktionære kræfter havde kontrol i Vesttyskland og at de var villige til at beskytte en studentermorder.

Alt andet er for så vidt ligegyldige spekulationer.

Jørgen Mathiasen

Der er nu nye oplysninger i Kurras-sagen:
Vestberlins Staatsschutz havde allerede i 1965 mistanke om, at Kurras var agent for DDR. Man undersøgte sagen, men Kurras skaffede sig et alibi, der foreløbig lukkede sagen.

De tyske historikere informerede Birthler-myndigheden (opbevaring og forskning i Stasi-dokumenter) om sagen Kurras den 4 maj, men Birthler tillod først 14 dage senere en offentliggørelse. Det skete derefter i Franfurter Allgemeine og ZDF.

Til almindelige oplysning: Wolf Biermann-vennen Marianne Birthler er leder af "stasi-myndigheden".